Een bruid om van te houden – Melissa Jagears – *****

26/06/2014 | 3 reacties

Een bruid om van te houdenEverett Cline redt het niet in z’n eentje als pionierend boer; hij heeft een vrouw aan zijn zijde nodig. Dat geluk lijkt echter niet voor hem weggelegd. Drie postorderbruiden hebben hem al in de steek gelaten. 

Dan waagt zijn buurvrouw, Rachel, achter zijn rug om, nog één poging. Ze zorgt ervoor dat de mooie, welgestelde Julia Lockwood met de trein naar het verre Kansas afreist. Op de vlucht voor haar verleden zoekt ze veiligheid en bescherming in een verstandshuwelijk.

Uit angst dat zijn vrouw hem in de steek zal laten, sluit Everett zich af voor zijn gevoelens. Hij wil niet nog een keer gekwetst worden. Ondertussen staat het verleden van Julia, dat ze zorgvuldig verzwijgt, iedere toenadering in de weg.

Hun huwelijk wordt een gevecht tussen twee eenzame mensen, die wanhopig verlangen naar liefde, maar elkaar hun hart niet durven geven. Tot ze wel moeten..

Een bruid om van te houden
Wanneer Everett Cline de mooie Julia Lockwood op het station uit de trein ziet stappen, weet hij dat zijn leven op het punt staat om voor altijd te veranderen. Want Julia is voor hem gekomen en hij zal dus met haar moeten trouwen. Na alle moeilijkheden die hij met vrouwen heeft gehad, heeft Everett zijn hart toegesloten. Uit angst om weer gekwetst te worden, laat hij zo min mogelijk van zichzelf zien.

Maar ook Julia, die geen andere mogelijkheden had dan op uitnodiging van Rachel Stanton op de trein te stappen, houdt haar hart gesloten. Na alles wat ze heeft meegemaakt, kan ze mannen niet meer vertrouwen. Daarom zet ze alles op alles om afstand te bewaren tussen haar en Everett.

Ze zijn beiden gekwetst door het leven en durven vertrouwen en liefde bijna geen kans te geven. Zullen ze hun hart ooit voor de ander open stellen?

Een bruid om van te houden

Mijn mening
‘Een bruid om van te houden’ – deel 1 uit de serie ‘Onverwachte bruiden’ – neemt je mee naar Kansas, in 1876. Velen trokken in die tijd naar het westen van Amerika. Vooral veel mannen, waardoor een ‘tekort’ aan vrouwen ontstond. Om toch te kunnen trouwen, ‘bestelden’ mannen een vrouw, een postorderbruid. En op dat onderwerp is de auteur ingehaakt. Melissa Jagears laat in deze roman zien dat de verhalen van postorderbruiden niet alleen maar fijn en romantisch waren. Everett was er klaar mee toen drie bruiden voor hem kwamen, maar niet met hem trouwden. En Julia nam grote problemen uit haar verleden mee. De auteur is er met haar fijne schrijfstijl prima in geslaagd een realistisch beeld te schetsen van een huwelijk met een postorderbruid.

Doordat je in hoofdstuk 1 al allerlei dingen leest over het verleden van Everett met postorderbruiden, word je nieuwsgierig gemaakt naar de rest van het verhaal. Het verhaal boeit gelijk en daardoor wil je steeds door blijven lezen.

Een bruid om van te houden

De personages in het boek komen erg sympathiek over. Hierdoor krijg je al snel een band met ze, leef je met hen mee en probeer je ze te begrijpen. En juist omdat je sympathie voor hen voelt, zou je af en toe wel in het verhaal willen kruipen om ze te waarschuwen dat ze niet goed bezig zijn. Je wil tijdens het lezen het beste voor Everett en Julia, terwijl je leest dat ze steeds maar van elkaar verwijdert blijven.

Het is interessant om te lezen over de gebeurtenissen uit het verleden, die zo’n grote rol spelen bij de beslissingen die Everett en Julia nemen. De auteur laat heel beeldend zien hoe moeilijk het kan zijn om het verleden achter je te laten en je vol verwachting te richten op de toekomst.

Het geloof speelt in dit verhaal een heel praktische rol. Want heel langzaam gaat de deur van Everetts hart op een kier en beseft hij na een tijdje dat hij niet doet wat God van hem vraagt. Hij keert terug naar zijn Bijbel en ontdekt dat God hem door middel van Zijn Woord wil leren hoe hij met zijn bruid om moet gaan. En dan gaat hij zijn geloof op zo’n manier in de praktijk brengen, dat je als lezer er van kan leren. Hij gaat doen wat God van hem vraagt en probeert op die manier een voorbeeld te zijn voor Julia.

Een bruid om van te houden

Allerlei omstandigheden bouwen het verhaal op naar een moment waarop alles anders wordt. Er zit in dit prachtige verhaal (gelukkig) geen enorm dieptepunt waarop alles fout gaat. En daardoor is dit de perfecte roman die je heerlijk voor je ontspanning kan lezen terwijl je meegenomen wordt naar een wereld op een boerderij in het westen van Amerika, waar alles draait om vertrouwen, geloven en liefhebben..

Pluspunten

 • De auteur heeft een realistisch verhaal geschreven over een huwelijk met een postorderbruid
 • Het verhaal is boeiend, waardoor je steeds wil blijven doorlezen
 • De personages in het boek zijn sympathiek, waardoor je al snel een band met hen krijgt
 • Het geloof speelt in ‘Een bruid om van te houden’ een hele praktische rol
 • Je wordt tijdens het lezen meegenomen in het verhaal

Minpunten

 • Geen, deze debuutroman belooft veel goeds voor de rest van de serie
5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: A bride for keeps
Auteur: Melissa Jagears
Uitgeverij: Grace Publishing House
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789077669808
‘Een bruid om van te houden’voor € 20,00 op Bol.com

Verzenden
User Review
4 (2 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Grace Publishing House
Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden mylemans marleen 22/08/2014

  heb deze ook in bestelling en de brief ook zit erop te wachten bestel mijn boeken bij de standaardboekhandel en moet ik lang wachten zij bestellen ze bij de zwaan of zoiets ? lieve groetjes

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 22/08/2014

   Een tip, als je ze via Internet besteld, kan je dat misschien beter via Uitgeverij Kok doen. Dat is een grote Nederlandse uitgever, waar de meeste boeken te bestellen zijn. De website is http://www.kok.nl en zij verzenden ook naar België. Ik denk dat het dan wat sneller gaat, omdat het rechtstreeks van de uitgeverij is.

 • Beantwoorden Ann s 24/01/2015

  Werkelijk een uitzonderlijk goed boek! Als je eerst het dunne boekje De Brief leest, ken je de personages al beter in het begin vh boek.
  Deze schrijfster ga ik zeker volgen!

 • Laat een reactie achter