Een huis voor mijn hart – Anne Mateer – ***

19/10/2015 | 5 reacties

Een huis voor mijn hartAls Hazel, de ‘moeder’ van het Raystown weeshuis haar huwelijk aankondigt, vraagt ze haar jonge assistent Sadie Dillsby om haar taak over te nemen. Sadie ziet het als Gods wil dat deze opdracht op haar pas komt, en in geloof aanvaardt ze haar nieuwe taak. Er is één probleem. Het hoofd van het weeshuis mag volgens de statuten niet getrouwd zijn. Maar Sadies geliefde Blaine heeft net een boerderij gekocht, om met Sadie te trouwen.

Moet Sadie, die vroeger zelf een weeskind was, de kinderen in de steek laten voor een toekomst met Blaine? Of zijn er andere wegen die ze mag bewandelen?

De functie van directrice van het Raystown weeshuis lijkt Sadie Dillsby op het lijf geschreven. Ze twijfelt dan ook geen moment om de functie aan te nemen en geniet van haar promotie. Tot het moment waarop haar keuze van grote invloed blijkt te zijn op de toekomst die ze samen met haar vriend Blaine zou delen. Sadie wil niets liever dan zorg dragen voor het weeshuis waar ze vroeger zelf in opgroeide, maar de vraag rijst of ze wel bestand is tegen alle problemen die met haar nieuwe functie op haar schouders terecht komen.

een huis voor mijn hart

De hoofdpersoon in Een huis voor mijn hart is Sadie, een jonge vrouw met een warm hart voor de kinderen in het weeshuis Raystown. Het begin van haar leven, zonder vader en verwaarloosd door haar moeder, bracht haar in het weeshuis en de pijn daarvan is altijd blijven sluimeren. Hoewel ze hard werkt, sympathiek en gevoelig is, komt ze tegelijkertijd wat naïef over. Sommige beslissingen die ze neemt, schijnen wat onvolwassen en lijken niet te passen bij de functie die ze in het verhaal uitoefent.

Naast Sadie spelen een aantal andere personages een rol in het verhaal. Blaine, de sympathieke jonge boer en Sadies geliefde, Earl, de vertegenwoordiger van een grote organisatie die zich bekommert om weeskinderen, en een aantal mensen die met elkaar het weeshuis draaiende houden. Door Sadies omgang met hen leer je hen wat beter kennen, maar toch blijft dit behoorlijk oppervlakkig. 

een huis voor mijn hart

Het verhaal speelt zich grotendeels af in het weeshuis en daardoor krijg je een goed beeld van het reilen en zeilen in zo’n instantie aan het begin van de twintigste eeuw. Want naast de zorg voor de kinderen, komt ook de financiële kant van het leiden van het weeshuis naar voren, wat zo een interessant decor vormt voor dit verhaal.

In Een huis voor mijn hart word je vanuit Sadies ik-perspectief meegenomen in haar leven. Door toepassing van dit perspectief zie je alles door haar ogen, gedachten en ervaringen. Gevolgen van ietwat naïeve, genomen beslissingen voel je hierdoor goed aankomen, maar ook komen de ontwikkelingen in haar geloof, ervaring en omgang met haar verleden hierdoor meer tot leven. Het gekozen perspectief vult het verhaal aan, hoewel het gebruik van een ander perspectief wellicht wat meer spanning in het verhaal zou hebben gebracht.

een huis voor mijn hart

Een huis voor mijn hart is een warm verhaal waarin liefde en zorg voor kinderen de hoofdrol spelen. Door het ik-perspectief leer je Sadie snel kennen en word je meegenomen in haar wereld waarin alles draait om de weeskinderen. Ondanks dat de spanning in het verhaal ontbreekt, geven de naastenliefde en het stellen van een anders behoeften boven eigen verlangens het verhaal een fijne sfeer, goed genoeg om eens een paar uurtjes in te duiken.

3

Informatie

Oorspronkelijke titel: A Home For My Heart
Auteur: Anne Mateer
Uitgeverij: De Banier
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789033609992

Verzenden
User Review
3.4 (5 votes)
Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Beantwoorden Ann s 19/10/2015

  Ik heb dit boek gelezen en vond het heel mooi, als deze schrijfster nog iets uitbrengt zal ik het zeker kopen, heel mooi ontspannend boek.

  • Beantwoorden Wendie 20/10/2015

   Het derde boek is net uit, Ann. Droomvlucht en Volg je hart zijn de titels van de andere boeken van deze schrijfster

 • Beantwoorden Ann s 21/10/2015

  Ok, bedankt!

 • Beantwoorden mylemans marleen 23/10/2015

  heb deze van een vriendin gekocht ,moet hem nog lezen zoals nog zovele toch weer bedankt ;vind je mail altijd heeeel leuk en blijf op de hoogte ,soms antwoord ik niet omdat ik zoveel ziek ben en de moed dan niet vind ,maar weet dat ik hem altijd even leuk vind veel liefs

 • Beantwoorden Здравствуйте,на ваш адрес утвердили билетик на лото. Войдите на нашем сайте >>> https://forms.yandex.ru/cloud/62b71344f542275611fa1bf9/?hs=ed5bc1b0314e063b8ff0b420d4a14754& 01/07/2022

  tdlblq

 • Laat een reactie achter