Een lied van hoop – Beverly LaHaye en Terri Blackstock – *****

02/02/2015 | 4 reacties

Een lied van hoop‘Een lied van hoop’ is het vervolg op ‘Een geschenk uit de hemel‘, ‘Een milde regen‘ en ‘Een tijd om lief te hebben‘ , een serie over de vier buurvrouwen van Cedar Circle: Sylvia, Tory, Cathy en Brenda. Sylvia en haar man Harry werken in Nicaragua in een weeshuis. Omdat Sylvia voortdurend moe is, keert ze terug naar de VS voor onderzoek. De uitslag is vernietigend: kanker. Daarmee begint een lange weg van operaties en chemotherapie. Sylvia worstelt met haar vragen en angsten, maar toch blijft ze geloven dat er uit de pijn uiteindelijk iets goeds kan voortkomen.

De buren van Cedar Circle zijn verslagen als ze horen over Sylvia’s ziekte. Ze proberen haar zoveel mogelijk bij te staan. Ondertussen hebben ook zij elk hun eigen zorgen. Cathy en Steve proberen hun twee halve gezinnen samen te voegen tot één groot gezien, maar stuiten daarbij op allerlei onverwachte problemen. Was hun huwelijk eigenlijk wel zo’n goed idee? 

‘Een lied van hoop’ is het vierde en laatste deel in de serie over de vier buurvrouwen van Cedar Circle. Wanneer je het derde deel hebt gelezen, komt de ziekte van Sylvia niet helemaal onverwacht. In dit vierde boek, waarin zij de hoofdrol speelt, word je meegenomen in haar leven, vragen en lijden.

Een lied van hoop

Sylvia
Sylvia zou je in de vorige boeken hebben kunnen leren kennen als een gelovige, betrouwbare en sympathieke vrouw. En ondanks alles wat haar in dit verhaal overkomt, blijft ze wat dat betreft hetzelfde. Het is daarom ook mooi om nu haar verhaal te lezen. In de vorige boeken stonden achtereenvolgens Brenda, Tory en Cathy centraal, maar nu ontdek je meer over Sylvia. En wat je ontdekt is bijzonder.

Vier buurvrouwen
Ook in dit boek is de band tussen de vier buurvrouwen nog even stevig als voorheen. Het is bijzonder om te lezen hoe vier zulke verschillende vrouwen elkaar steeds weer opzoeken, bemoedigen, vertrouwen en nodig hebben. De ziekte van Sylvia laat ook zien hoe belangrijk zulke contacten zijn, ze geven kracht om door te gaan. Tegelijkertijd maken een aantal gesprekken tussen de vier vrouwen het verhaal wat luchtiger. Het is niet alleen maar moeite, verdriet en pijn. Er is ook ruimte voor plezier, leuke verhalen en gezelligheid en dat brengt het verhaal in een goede balans.

Een lied van hoop

Naast het verhaal van Sylvia lees je ook nog over de vele gebeurtenissen in de levens van de andere drie vrouwen. Cathy probeert met vallen en opstaan een nieuw, samengesteld gezin te vormen met Steve en dat zorgt af en toe voor vermakelijke situaties. Tegelijkertijd moet Tory leren haar gehandicapte dochtertje Hannah wat meer los te laten en zou Brenda zo graag zien dat haar man tot geloof komt. Al deze verhaallijnen zijn vloeiend in elkaar verweven en dat maakt het verhaal afwisselend en boeiend.

Aangrijpend
Maar uiteindelijk voert het verhaal van Sylvia wel de boventoon. Want ondanks haar vragen, hevige pijn en verdriet, blijft ze geloven dat uit dat alles iets goeds zal voortkomen. Ze is door haar vaste vertrouwen in God in staat Hem te danken voor alles wat haar ziekte uitwerkt en ze probeert van elke dag iets goeds te maken. Van die houding kan je als lezer wat leren. Het kan een voorbeeld zijn, wat de moeite waard is om na te leven. Om zo in het leven te mogen staan, dat is bijzonder.

Een lied van hoop

In ‘Een lied van hoop’ worden moeilijke thema’s niet uit de weg gegaan. Vragen over ziekte, problemen en lijden komen door het ziekbed van Sylvia naar voren. Je wordt op zo’n manier meegenomen in het aangrijpende proces van haar ziekte, dat het je diep kan raken. Het verhaal is op sommige momenten pijnlijk en enorm verdrietig. Maar toch is het uiteindelijk niet het verdriet wat overwint, maar juist de hoop en dat geeft het verhaal extra perspectief.

Conclusie
Dit laatste deel in de serie over de vier buurvrouwen van Cedar Circle is indrukwekkend. Wanneer je de vorige delen gelezen hebt, moet je ook zeker deze lezen om meer te leren van Sylvia en de andere drie vrouwen. ‘Een lied van hoop’ vertelt het bijzondere verhaal van een vrouw vol geloof temidden van haar moeilijkheden. En dat maakt dit boek, net als de rest van de serie, een aanrader.

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Season of blessing
Auteur: Beverly LaHaye en Terri Blackstock
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2004
ISBN: 9029717750

Verzenden
User Review
5 (1 vote)
Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , , ,
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Beantwoorden Henny 02/02/2015

  Dit lijkt mij een zeer mooi boek dat ik graag zou lezen

 • Beantwoorden mylemans marleen 02/02/2015

  ik snap dit bericht niet goed is van 2004 wou het kopen maar is niet leverbaar staat er ??????

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 02/02/2015

   Klopt, dit boek is in 2004 al uitgegeven, en dus inderdaad volgens mij niet meer te koop, helaas!

 • Beantwoorden Willemieke 02/02/2015

  Dit boek heb ik al gelezen van de bibliotheek. Het is inderdaad geen nieuw boek. Maar de serie is prachtig! Echt ’n aanrader!

 • Laat een reactie achter