Een sluier van parels – MaryLu Tyndall – ****

31/01/2014 | 0 reacties

In 1811 is Charleston, West Virginia, een stad vol immigranten. Een van hen is Adalia, een weggelopen slavin die een baan heeft gevonden als doktersassistente. Ze prijst zichzelf gelukkig dat haar huid zo licht is dat niemand haar werkelijke afkomst vermoedt.
Als Morgan, de zoon van een rijke plantage-eigenaar, zijn oog op haar laat vallen en haar introduceert in zijn wereld vol glamour, staat Adalia in tweestrijd. Ze wil niets liever dan zich door Morgan laten meevoeren, maar vindt het een vreselijke gedachte dat ze zich te midden van slavendrijvers bevindt. Bovendien zijn veel vrouwen jaloers en achterdochtig. Wat als haar geheim ontdekt wordt?

Samenvatting
Het verhaal wat je kennis laat maken met de slavernij in Amerika, begint met de ontsnapping van Althea. Inderdaad, Althea. Pas in het tweede hoofdstuk gaat ze verder onder de naam Adalia. Met deze naam komt ze in een leven terecht waar ze voorheen alleen maar van kon dromen.

In eerste instantie moet Adalia niets van de knappe Morgan Rutledge hebben. In haar ogen is hij een verwende, onbeschaamde, opschepperige en arrogante rijkeluiszoon, die net als de rest van de elite van Charleston het bezitten van zwarte slaven als de normaalste zaak van de wereld beschouwd.

Toch verandert in de loop van het verhaal het beeld wat Adalia van Morgan heeft. Na een aantal ontmoetingen wordt ze, ondanks haar weerstand, toch gevangen door de charmes en het verlangen van Morgan. Ze wordt door Morgan meegenomen in de wereld van de elite, mooie jurken, soirees en bals. Langzamerhand wordt ze door de bourgeoisie geaccepteerd binnen hun kringen. Maar niet iedereen is daar blij mee..

Adalia raakt verstrikt in haar gevoelens. Aan de ene zijde is daar de liefde tussen Morgan en haar en de luxe en weelde waar ze altijd van gedroomd heeft, waar ze nu deel van uit maakt. Maar aan de andere zijde is het weten dat ze als weggelopen slavin niet past binnen de elite, en de afschuw dat diezelfde elite bestaat uit slavendrijvers.

Maar ook Morgan zit verstrikt. Verstrikt in de liefde die hij voelt voor Adalia en het weten dat hij van zijn vader nooit toestemming zal krijgen om een relatie met haar aan te gaan. Ze is immers maar een doktersassistente, een meisje van het gewone volk.

Wanneer zijn vader dit bevestigd, lijkt dit het einde voor de relatie tussen Morgan en Adalia. Morgan moet kiezen tussen de liefde van zijn hart en het rijke leven als zoon van een plantage-eigenaar.

Maar ook Adalia moet kiezen. Zal ze, ondanks de gevolgen, ooit eerlijk kunnen zijn over haar verleden? Toch mag Adalia weten dat ze, ondanks alles wat haar overkomt, Gods geliefde dochter en prinses is.

Mijn mening
‘Een sluier van parels’ is een verhaal wat je in een adem uitleest. Is het niet om de goede verhaallijn, dan is het wel om de mooie beschrijvingen die de je het verhaal voor ogen tekenen. Er is door de schrijfster gelet op details om momenten vast te leggen en je daarin mee te nemen.

De ‘parels’ uit de titel zijn na het lezen van het verhaal goed te plaatsen. Ze staan symbool voor waar Adalia vandaan komt. Waar de ‘sluier’ vandaan komt, is iets onduidelijker. Maar ondanks dat, past de cover van het boek perfect bij de titel.

Het verhaal wordt verteld vanuit de hoofdpersonen Adalia en Morgan en een enkele keer vanuit een bijpersoon. Hierdoor is het verhaal afwisselend en doordat de hoofdpersonen sterk zijn beschreven, kan je je erg goed inleven in het verhaal.

Je voelt mee met de strijd van Adalia, met haar worstelingen met de keuzes die ze moet maken. Je begrijpt haar wanneer ze op verschillende momenten toch voor de makkelijke weg kiest, in plaats van de weg die God voor haar bedoeld heeft. Adalia laat zien dat iemand voor wie God enorm belangrijk is, toch de verkeerde keuzes kan maken, die verder van God afbrengen in plaats van steeds dichterbij Hem. Maar in het verhaal mag je ook lezen over Gods vergeving voor een wegloper die bij Hem terugkomt.

Verschillende malen schrikt Adalia wakker van een nachtmerrie. Deze nachtmerries vertellen je meer over het leven van Adalia toen ze nog een slavin was en ze versterken je gevoel dat Adalia nooit meer moet terugkeren naar leven wat ze door weg te lopen, achter zich liet.

Je voelt ook mee met  Morgans strijd. Gevangen als hij is in de onnuttige verplichtingen van het leven binnen de elite en de druk van zijn vader. Elke keuze die hij maakt, heeft gevolgen. Dat wordt in het verhaal heel duidelijk weggezet.

Ondanks de sterke verhaallijn, vinden er twee gebeurtenissen plaats die wat overdreven zijn. De gebeurtenissen hebben gevolgen voor de rest van  het boek, dus ze horen zeker wel binnen het verhaal, maar ze lijken wat te ver doorgeschoten in fantasie, vergeleken bij de rest van het boek.Welke gebeurtenissen dit zijn, ga ik natuurlijk niet vertellen, maar wanneer je het boek leest, kom je er vanzelf achter.

Al met al heeft de schrijfster met ‘Een sluier van parels’ een verhaal geschreven waarin je gevangen en meegenomen wordt. Waarin je meevoelt met de strijd en worstelingen van Adalia en Morgan.

En door het boek op te dragen ‘aan iedereen die ernaar verlangt om een insider te zijn’, heeft ze dit boek voor ons allemaal geschreven. Want diep in ons hart willen we toch eigenlijk allemaal ergens bij horen?

Bekijk hieronder de prachtige boektrailer:

Aantal sterren: **** /  € 19.95 / Oorspronkelijke titel: Veil of pearls / Uitgeverij Voorhoeve

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter