Eindelijk thuis – Lynn Austin – ****

18/01/2016 | 1 reactie

eindelijk thuisZweden, 1897. Na de dood van hun ouders proberen de drie zussen Elin, Kirsten en Sofia hun levens weer op te pakken. Elin, de oudste, voelt de verantwoordelijkheid voor haar zussen als een last op haar schouders drukken. Niemand weet dat haar oom haar heeft misbruikt. Wanneer hij zijn oog op Sofia laat vallen, weet Elin dat het tijd is voor drastische maatregelen en ze vertrekt met haar zussen naar Amerika. Daar aangekomen blijkt dat hun reis nog maar net begonnen is. De drie zussen hebben elk hun eigen geheimen, elk hun eigen dromen. in de zoektocht naar een nieuw bestaan, ontdekken ze ieder voor zich hun sterke en zwakke kanten, maar vinden ze eindelijk ook elkaar. 

Wanneer na de dood van hun ouders de situatie door hun oom uit de hand begint te lopen, neemt Elin het drastische besluit om met haar twee zussen, Kirsten en Sofia, vanuit Zweden naar Amerika te vertrekken. Behalve de bezittingen in hun enige hutkoffer, laten ze alles achter en gaan ze op zoek naar een nieuw bestaan. Maar zullen ze ooit een nieuw thuis kunnen vinden, in een land waarin alles anders is?

eindelijk thuis

Het verhaal begint op het moment dat Elin ontdekt dat hun oom avances begint te maken naar haar jongste zus, Sofia. Het is de start van een periode waarin alles zal veranderen en je word gelijk meegenomen in alle gebeurtenissen. De drie zussen reageren allemaal verschillend op het aanstaande vertrek naar Amerika en daardoor leer je hun karakter al snel kennen.

Elin is de zorgzame, oudste zus, die de zorgen van de hele wereld met zich mee lijkt te torsen en alles in orde wil maken voor de mensen om haar heen. Kirsten is juist het tegenovergestelde, levendig en een echte vrijbuiter. De jongste van de drie, de zestienjarige Sofia, is bijna bang voor haar eigen schaduw en houdt het liefst vast aan alles wat veilig en vertrouwd is. De karakters van de zussen zijn in al hun verscheidenheid door het verhaal heen perfect uitgewerkt.

eindelijk thuis

Wanneer de zussen op reis gaan, hebben ze elk hun eigen verwachtingen en dromen. Maar één ding delen ze, en dat is het verlangen naar een nieuw thuis. Maar al snel lijkt dat gecompliceerd te worden, als bij hun aankomst in de Amerika de situatie heel anders is dan verwacht. Het is boeiend om te lezen hoe Elin, Kirsten en Sofia ieder op hun eigen manier hiermee omgaan en hoe ze hun weg kiezen als er allerlei ontwikkelingen op hun pad komen.

De emigratie vanuit Europa naar Amerika, een stap die veel mensen in de afgelopen eeuwen ondernamen, is een intrigerend onderwerp. Het is interessant om te lezen over de drijfveer, gedachten en gevoelens van mensen die het aandurfden om al het vertrouwde achter te laten om een nieuw bestaan te zoeken in een vreemd land. Met Eindelijk thuis is het Lynn Austin gelukt om je daar een beeldend inzicht in te geven.

eindelijk thuis

Eindelijk thuis is een boeiend, warm familieverhaal met realistische ontwikkelingen. De zussen worden gevormd door alle gebeurtenissen die hun levens veranderen, en het is interessant om tijdens het lezen hierin meegenomen te worden. Daarnaast speelt ook het geloof en vertrouwen in God een mooie rol in het verhaal, waardoor het een boeiend geheel is. Hoewel het boek al in 2008 voor het eerst in Nederland verscheen, is Eindelijk thuis een mooie keus als je op zoek bent naar een goed verhaal.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: Until We Reach Home
Auteur: Lynn Austin
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789029721974
eindelijk thuis

Verzenden
User Review
5 (1 vote)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden mylemans marleen 18/01/2016

    te ingrijpend voor mij ,heb wel in wonderland van haar gelezen humor spannend en ontspannend tegelijk een aanraser ook heb ik van haar de boomgaard moet deze ng lezen dus veel liefs weer

  • Laat een reactie achter