Eva – Paul Young – ***

25/02/2016 | 2 reacties

evaEen zeecontainer spoelt aan op een eiland tussen de onze en de volgende. Johan de Verzamelaar vindt een jonge vrouw in de container, ze balanceert op het randje van de dood. Met behulp van Genezers en Weters ziet Johan toe op Lillies herstel en doet hij een wonderlijke ontdekking: Lillie draagt de genen van elk menselijk ras op aarde. Maar niemand kan voorzien wat dat betekent. Behalve Eva, de moeder van alles wat leeft. Zij nodigt Lillie, die ze dochter noemt, uit om de waarheid te ontdekken. De waarheid achter haar eigen verhaal – en daarmee de waarheid over ons allemaal.

Eva is het bijzondere verhaal waar Paul Young zich ruim dertig jaar mee bezig hield. Het vertelt het verhaal van de schepping, van Adam en Eva en de keuze die zij maakten, maar wel vanuit een heel nieuw licht. Het begint met het aanspoelen van een zeecontainer op een eiland buiten onze tijd en Johan de Verzamelaar, die de taak op zich neemt om dat te onderzoeken.

eva

Dat eerste hoofdstuk laat je gelijk al kennis maken met een aantal bijzonderheden, zoals het eiland, de aanwezigheid van Eva bij Johan en de vreemde namen die de mensen op het eiland hebben. Voor Lillie, die meer dood dan levend in de aangespoelde container ligt, is het dan ook alsof ze per toeval in een heel nieuwe wereld is beland.

Maar haar komst naar het eiland blijkt geen toeval te zijn, wanneer de Genezers en Weters iets unieks in Lillies genen ontdekken. Ze draagt de genen van elk menselijk ras op aarde bij zich, wat haar een echte dochter van Eva maakt en haar in de positie brengt om een Getuige te zijn. Lillie is een gebroken, jong meisje zonder geloof, die al vroeg de hardheid van het leven heeft ervaren. Wanneer ze tijdens haar herstelperiode en daarna meegenomen wordt in het scheppingsverhaal, is ze eerst dan ook een onwelwillende Getuige.

eva

Maar hoewel ze er niet op zit te wachten om een Getuige te zijn, ervaart ze het wonderlijke, verrassende en verwarrende ontstaan van de aarde en de schepping van de mens. Tijdens het lezen word je door haar ervaringen meegenomen naar het allereerste begin, waar alles eerst zo goed was en vervolgens onherstelbaar fout ging. Het zet je stil bij het wonderlijke van de schepping, de grote gevolgen van de keuze van Adam en Eva en de wijze waarop dit allemaal gebeurd zou kunnen zijn.

Tegelijkertijd is dit alles vervat in een verhaal vol wonderlijke mensen, bizarre mogelijkheden en bijzondere mysteries. Het is een verhaal wat heel anders is dan anders, waarin je een nieuw beeld van God en de schepping krijgt aangereikt, maar wel met het Bijbelse verhaal als basis. Hoewel op sommige momenten de bijzonderheden van die toch wat vreemde wereld wat veel worden, is het verhaal verrassend, vertroostend en uniek. Een uitdaging om te lezen, geschikt voor iedereen die op zoek is naar iets wonderlijks.

3

Informatie

Oorspronkelijke titel: Eve
Auteur: Paul Young
Uitgeverij: Kok
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789043525466
eva

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit bericht bevat een affiliate link.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden Ann s 25/02/2016

    Ik denk niet dat dit boek voor mij is, maar toch bedankt voor de recensie!

  • Beantwoorden mylemans marleen 25/02/2016

    voor mij ook niet maar ook weer bedankt liefs marleen

  • Laat een reactie achter