Fiela’s kind – Dalene Mattee – ***

29/07/2015 | 0 reacties

fiela's kindIn Afrika dwaalt een kind te ver het bos in. Na dagen van koortsachtig zoeken, wordt de hoop om hem terug te vinden opgegeven. De gelovige, zwarte vrouw Fiela Komoetie vindt een huilend kind voor de deur van haar hut. Ze ontfermt zich over de kleuter en voedt hem op als haar zoon.

Negen jaar later treffen twee ambtenaren, bezig met een volkstelling, aan de andere kant van het grote Knysnawoud een blank jongetje aan: Benjamin. Hij wordt sinds zijn derde jaar opgevoed door Fiela, die alles op alles zet om hem bij zich te houden. Maar ze kan niet voorkomen dat een blanke vrouw Benjamin opeist als haar zoontje. Benjamins wereld komt hierdoor helemaal op zijn kop te staan. Hij mist het leven in het Afrikaanse woud en moet zich voegen in een rol die hem vreselijk tegenstaat.

Als er een huilende blanke kleuter voor haar deur staat, neemt de donkere Fiela hem zonder twijfel op in haar gezin. Maar als na negen jaar twee ambtenaren het witte kind, Benjamin, in haar gezin zien, concluderen ze dat dit het kind is wat negen jaar geleden aan de andere kant van het woud verdwenen is. Fiela moet haar zoon afstaan aan een vrouw, die voor hem niet als moeder voelt. En Benjamin moet zich zien te redden in een wereld die niet voelt als thuis.

fiela's kind

‘Fiela’s kind’ verteld het verhaal van een blank kind wat opgroeide in een donkere gemeenschap, naar een waargebeurd verhaal. Je word eerst meegenomen naar het moment dat een drie-jarig jongetje verdwijnt in het Knysnawoud en zijn familie wanhopig achterlaat. Hierdoor maak je gelijk kennis met het leven waar het jongetje opgroeide, met zijn ouders en omgeving. Je kan je zo al snel een beeld vormen van datgene wat in de rest van het verhaal een grote rol zal gaan spelen, het leven op het Barnard-se-eiland.

Vervolgens maakt het verhaal een sprong in de tijd en word je meegenomen naar het erf van de hardwerkende Fiela. Tussen de regels door lees je over Benjamin, de blanke jongen in haar gezin, maar eerst gaat het verhaal voornamelijk over haar zorg voor de struisvogels op haar erf. En ondanks dat deze beschrijvingen ongetwijfeld bedoeld zijn om een goed beeld te scheppen van het gezin waar Benjamin vanaf zijn derde jaar opgroeide, maakt het dit het verhaal wat traag. Het kost even wat doorzettingsvermogen om verder te lezen dan de struisvogels en de zorg voor de boerderij.

fiela's kind

Doordat Benjamin uiteindelijk weer terecht komt waar hij ooit verdween, lijkt het alsof de cirkel weer rond is. Maar eigenlijk is dat pas het begin van alles en wordt Benjamins verhaal dan pas echt boeiend. Want zijn nieuwe leven in het woud laat overduidelijke verschillen zien tussen Fiela en het gezin waar hij thuis hoort, maar wat niet als thuis voelt. Door kleine, dagelijkse gebeurtenissen blijkt het grote contrast tussen zijn oude en nieuwe leven en voel je tijdens het lezen van Benjamins verhaal de spanning oplopen.

Hierdoor wordt ‘Fiela’s kind’, vooral wanneer het verhaal goed op gang is, een boek wat je uit wil lezen. Het boeiende van dit verhaal zit niet in de gebeurtenissen, maar in de contrasten, gevoelens en emoties. Tijdens het lezen wordt je geraakt door wat er met Benjamin gebeurd, en dat maakt het verhaal interessant genoeg om uit te lezen. Je moet je daarbij niet laten weerhouden door de typische schrijfstijl, waarbij de Zuid-Afrikaanse woorden elkaar snel opvolgen.

fiela's kind

‘Fiela’s kind’ is een Zuid-Afrikaanse roman en straalt dat ook aan alle kanten uit. Je wordt meegenomen in het leven in het donkere woud, wat je door middel van een kleine kaart voorin het boek een beetje kan plaatsen. Eenmaal op gang is het een boeiend verhaal, wat het voor de afwisseling met andere romans een prima boek om te lezen maakt. Als je niet zoveel hebt met Zuid-Afrikaanse romans, kan je dit boek wel laten liggen. Maar wanneer je die stijl juist wel boeiend vind, moet je zeker eens kijken naar dit boek van Dalene Matthee.

3

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Fiela Se Kind
Auteur: Dalene Matthee
Uitgeverij: De Groot Goudriaan
Jaar van uitgave: 2013
ISBN: 9789088653049

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter