Flessenpost – Penelope Stokes – ****

13/08/2015 | 0 reacties

flessenpostIn de nadagen van de depressie van 1929, komen vier vriendinnen op kerstavond samen in een koude, stoffige zolder voor een belangrijk verdrag. “Onze toekomstdromen,” fluisteren ze, op het moment dat ze de kleine, beschreven papiertjes in een blauwe fles stoppen. Het leven brengt de jonge vrouwen hun dromen van liefde, roem en succes echter op een weg vol moeilijkheden; door verleiding, verraad en verlies is alles anders dan verwacht.

Vijfenzestig jaar later stuit ineens de plaatselijke journaliste Brendan Delany op de fles. Zij ontdekt het belangrijkste verhaal van haar carrière en mogelijk de zin van haar eigen leven.

De journaliste Brendan Delany stuit tijdens een routineklus op een bijzondere fles, die haar leven zal veranderen. In de fles zitten namelijk papieren, waarop vier jonge vrouwen in 1929 hun toekomstdromen vastlegden. Brendan gaat op zoek naar het levensverhaal van deze vier vrouwen en ontdekt wat er van hun dromen geworden is. Maar ze had vooraf niet kunnen vermoeden dat  haar speurtocht haar zoveel meer zou brengen dan alleen een interessant nieuwsitem..

Flessenpost

In ‘Flessenpost’ word je meegenomen naar een koude, stoffige zolder in de nadagen van de economische depressie in 1929. Daar delen vier vriendinnen hun toekomstdromen en bezegelen die door ze, beschreven op papier, in een blauwe fles te stoppen. Door deze proloog maak je kennis met de vriendinnen waar het verhaal om draait: Vier heel verschillende jonge vrouwen, in uiterlijk, afkomst en toekomstdromen.

Vervolgens neemt het verhaal een sprong naar 1994, het moment waarop de journaliste Brendan Delany de blauwe fles van de vriendinnen vindt. Brendan is een carrièrevrouw met veel ervaring in de nieuwswereld, maar is haar enthousiasme verloren. Haar bestaan zonder familie, met weinig vrienden en een vastgelopen relatie met God maakt dat haar leven doelloos voelt. Dit wordt door de auteur duidelijk overgebracht: haar matte en neerslachtige gevoelens kan je tijdens het lezen bijna zelf voelen. Hierdoor hoop je met haar mee op een verandering, en die komt op het moment dat ze de blauwe fles vindt.

Flessenpost

Dit neemt je mee naar de speurtocht van Brendan, naar de vier vrouwen die vol hoop hun toekomst tegemoet gingen. Eén voor één vindt ze hen en worden hun levensverhalen je voor de ogen getekend. De verhalen van alle vier de vrouwen zijn indrukwekkend en levensecht. Van Letitia, die samen met haar moeder door de dood van haar vader alles verloor waar ze haar toekomst op had gebouwd, tot Adora die droomde van een sprankelend leven in Hollywood. En van Elly die de wereld wilde redden, maar door haar moeder gebonden bleef, tot Mary Love die alleen maar rust wilde vinden om kunstenaar te worden.

Het is bijzonder om te lezen hoe anders hun levens verliepen dan de vrouwen ooit hadden kunnen dromen. In plaats van liefde, rijkdom en succes, bracht het leven hen moeilijkheden, verlies en verdriet. Maar dat brak hen niet, ieder van hen leerde juist haar eigen levenslessen en ontdekte Gods bedoeling met haar leven. Het is mooi en inspirerend om te lezen wat journaliste Brendan van deze levenslessen leert.

Flessenpost

Het maakt ‘Flessenpost’ een warm verhaal, wat je even stilzet. Het is een afwisselend verhaal over vriendschap, leven en geloof, perfect voor inspiratie en afwisseling. Het boek is al in 2007 in Nederland uitgegeven en is dan ook voornamelijk nog in bibliotheken te vinden. Maar heb je daar een abonnement, ga dan eens op zoek naar dit fijne verhaal.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Blue Bottle Club
Auteur: Penelope Stokes
Uitgeverij: Kok
Jaar van uitgave: 2007
ISBN: 9789059772366

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter