Fluister zacht haar naam – Tamera Alexander – ****

03/02/2014 | 2 reacties

Historische roman vol menselijk drama en romantiek.

Olivia Aberdeen, de berooide weduwe van een man die is doodgeschoten als verrader van het Zuiden, wordt nu door de maatschappij gemeden. Ze aanvaardt dankbaar een uitnodiging van ‘tante’ Elizabeth Harding, een vroegere vriendin van haar moeder, om hoofd van de huishouding te worden. Het is een ontgoocheling voor Olivia als ze de ware reden ontdekt van Generaal Hardings toestemming voor haar komst. Terwijl ze niet de veilige haven vindt die ze heeft verwacht, wordt Olivia overrompeld door haar gevoelens voor Ridley Adam Cooper, een man uit het Zuiden, die allesbehalve een zuidelijke heer lijkt te zijn.

Door sommigen gebrandmerkt als verrader, voert Ridley Cooper, een zoon van het Zuiden die ervoor koos om te vechten voor de Unie, nog steeds een wanhopige strijd om zijn eigen oorlog te beëindigen. Hij is vastbesloten om ‘de gave’ die Bob Green, het stalhoofd van Belle Meade, bezit te leren. Maar hij draagt geheimen met zich mee, die hun beider leven bedreigen.

Zoals Ridley in het reine probeert te komen met zijn ‘verraden’ van het Zuiden, zo is Olivia vastbesloten om zich nooit meer te laten bedriegen.

Samenvatting
De proloog van het boek neemt je mee naar de heuvels rondom de belegerde stad Nashville op 17 augustus 1863, midden in de Amerikaanse burgeroorlog, de strijd tussen het Noorden en het Zuiden.
De proloog is van belang voor de rest van het verhaal en geeft je indirect al informatie over een van de hoofdpersonen, Ridley Cooper.

Vervolgens gaat het verhaal verder in 1866, de periode na de burgeroorlog. Die oorlog duikt in het verhaal steeds weer op. Het blijkt dat door die oorlog levens voor altijd getekend zijn en dat de oorlog niet over is, ondanks de vrede die getekend is. Dit ontdekken ook Olivia en Ridley.

Olivia Aberdeen komt als weduwe naar landgoed Belle Meade. Daar probeert ze haar leven op te bouwen, na het overlijden van haar man. Ze krijgt van de eigenaar van Belle Meade, generaal Hardings, een taak om haar dagen mee te vullen.  Op Belle Meade ontmoet Olivia Ridley Cooper. Door toedoen van de generaal moeten ze nauw samen gaan werken. Hierdoor wordt Olivia blootgesteld aan haar enorme angst voor paarden. Zal ze die angst ooit overwinnen?

Ridley heeft ondertussen zijn eigen problemen. Want ongewild moet hij mensen bedriegen. Doet hij dat niet, dan loopt niet alleen zijn positie, maar ook die van anderen gevaar. Een relatie tussen hem en Olivia lijkt hierdoor zeer onwaarschijnlijk..

Mijn mening
Het is een lekker dik boek van 572 pagina’s, zoals we gewend zijn van Tamera Alexander.  Je kan er dus lang van genieten. Maar aan de andere kant zit er hierdoor niet echt spanning in het verhaal. Het is een wat rustig voortkabbelend verhaal. Als je van dikke boeken houdt, is dit niet vervelend. Maar zit je te wachten op een verhaal waar alle gebeurtenissen snel achter elkaar plaatsvinden, dan is dit boek niet de juiste keuze.

Wanneer je niet precies weet hoe het zit met de strijd tussen het Noorden en het Zuiden, is het in het begin wat lastig om het verhaal te begrijpen. Het is wat onduidelijk waarom er gestreden wordt, maar ook wie de ‘goede kant’ en de ‘slechte kant’ is. Een aantal keer gaat het over de ‘Unie’ en de ‘Confederatie’. Dan moet je even goed nadenken wie er bedoeld wordt. Maar na een aantal hoofdstukken is dit wel duidelijk en levert dit voor de rest van het verhaal geen problemen meer op.

Uit dit verhaal blijkt dat er in die tijd echt andere normen en waarden golden. Olivia wordt bijvoorbeeld gemeden en verstoten uit de society, omdat haar man zich bezighield met zaken die niet door de beugel konden. Ook houdt Olivia heel sterk vast aan de etiquette-regels, die in onze tijd soms bizar lijken. Ik hou zelf wel van dat ‘tuttige’ en vind het ook erg leuk om daarover te lezen. Het neemt je echt mee naar die tijd, die zo heel anders is dan nu.

Doordat de plantage, het werk daar en de gesprekken gedetailleerd beschreven worden, kan je je erg goed inleven in het verhaal. Je ziet het als het ware voor je ogen gebeuren. Wanneer je eenmaal aan het lezen bent, wordt je echt meegetrokken in het verhaal.

Er worden fijne scenes beschreven tussen Olivia en Ridley. Het is een plezier om hun gesprekken te lezen. Je krijgt voor hen beiden sympathie en je gaat ook echt hopen op een goede afloop. Maar het is heel begrijpelijk dat Olivia nooit meer overheerst wil worden door en man en dat Ridley haar niet wil bedriegen. Je voelt de spanning tussen hen en je begrijpt hun worstelingen.

Het verhaal speelt zich af op een plantage/paardenfokkerij. In het verhaal staat veel informatie over de paarden en hoe men daarmee werkt. Die informatie zorgt er mede voor dat je de sfeer op de plantage kan proeven, je begrijpt waar men mee bezig is. Maar wanneer je niets met paarden hebt, kan het zijn dat je vindt dat de paarden te veel naar voren komen.

Ook het geloof speelt in dit verhaal een rol. Het is mooi om telezen hoe Ridley opnieuw Gods liefde ontdekt en hoe Olivia Hem nodig heeft, bij alles wat ze moet doen. Want Olivia lijkt in eerste instantie misschien wel een beetje tuttig, maar hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer je ontdekt dat dat maar schijn is.

Al met al was dit een fijn boek om te lezen. Ik word altijd blij van dikke boeken en als ze dan ook nog een mooi verhaal bevatten, is dat helemaal fijn. Dit boek heeft alles in zich om je mee te nemen in het verhaal, daardoor wil je ook niet stoppen met lezen. Uit het verhaal blijkt dat de schrijfster het boek heeft gebaseerd op waargebeurde historische gegevens en personages. Er staat ook daadwerkelijk een Belle Meade plantage in Nashville. Dit alles heeft de schrijfster nauwkeurig onderzocht en dat is terug te vinden in het verhaal.

Dus, wanneer je houdt van geschiedenis, etiquette en romantiek, dan raad ik je dit boek zeker aan!

Bekijk hieronder de boektrailer en  allerlei andere filmpjes over Belle Meade en het bezoek wat Tamera Alexander daaraan bracht:

Aantal sterren **** / € 19.95 / Originele titel: To whisper her name  / Uitgeverij Van Wijnen – Franeker

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , , , , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden Geja Baan 29/04/2014

    Een heel mooi boek, niet echt spannend maar wel een boek om bij weg te dromen.

  • Beantwoorden Berdien 15/11/2015

    Ik lees hem nu en vind het een geweldig boek!

  • Laat een reactie achter