Gastblog – Boekenkoorts

10/12/2015 | 6 reacties

boekenkoortsMisschien zit jij op dit moment wel met een grote doos tissues naast je op de bank, terwijl je om de klip-klap je neus leegt. Of je ligt in bed met twee pyjama’s aan, een warme kruik en drie dekens over je heen – en je hebt het nog steeds koud. Je hebt hoofdpijn. Buikpijn. Je smaakpapillen zijn ervandoor gegaan. Je keel doet zeer. Je stem is met vakantie en je energie vond het welletjes en is met de noorderzon vertrokken. Het is herfst. Grieptijd.

Ook ik moet er dit jaar weer aan geloven. Net als ieder jaar in oktober en november steeg mijn temperatuur afgelopen weken minstens een graad of drie en is om en nabij de negenendertig graden blijven steken. Maar dat is niet het enige, bleef het maar daarbij. Ik heb het koud en dan weer warm, ben sprakeloos en ik heb een raar gevoel in mijn buik. Alle symptomen zijn aanwezig. Het is weer zover. Ik heb koorts, en niet zo’n beetje ook. Boekenkoorts.

Waarschijnlijk is het te wijten aan mijn zwakke hart, want ieder najaar als de boekhandels hun schappen weer vullen met nieuwe titels en de ene mooie roman na de andere verschijnt, slaat m’n rikketik op hol. Er is geen houden aan. Pas als ik een paar pillen – lees: dikke boeken – heb genomen, komt het langzaam weer tot bedaren. Helaas blijft het daar vaak niet bij. Zodra de pillen zijn uitgewerkt, begint het hele liedje weer van vooraf aan.

Nu zit ik dus weer in de lappenmand. En het is erger dan alle jaren hiervoor. Met een doos tissues en naast m’n kussen en minstens twintig pillen binnen handbereik lig ik uitgeteld op de bank. En eerlijk gezegd vind ik mezelf best zielig. Daar lig ik dan, moederziel alleen. Alle zorgzame mannen die altijd in mijn romans opduiken, zijn in geen velden of wegen te bekennen. Zeker bang om besmet te worden. WATJES!

Inmiddels heb ik de vijfde pil achter mijn kiezen, maar in plaats van dat ik me beter ga voelen, worden mijn wangen alleen maar warmer en roder, en de koorts neemt niet af. Misschien ben ik resistent aan het worden; vorig jaar was een tiental pillen nog genoeg om de koorts te laten zakken, maar inmiddels zit ik dus al op de twintig.

boekenkoorts

En net toen het een paar dagen beter leek te gaan, sloeg de griep weer in alle hevigheid toe. Het enige wat daarvoor nodig was, was een catalogus met een stuk of wat nieuwe romans die in het voorjaar gaan verschijnen. Ik begon op stel en sprong te kwijlen en mijn hart draaide – voor de zoveelste keer – overuren. Er zat niets anders op: nog maar drie pilletjes.

Misschien is griep is niet langer de juiste beschrijving. Misschien kun je beter spreken van een verslaving. Verslaafd aan pillen. Want elke keer dat ik probeer te minderen en een poging doe om af te kicken, krijg ik last van allerlei ontwenningsverschijnselen. Dan ben ik het plotseling die met de mannelijke hoofdpersoon aan de haal gaat. Of bevind ik me opeens op de Texaanse prairie. Of drink ik een kopje thee met een freule in het Londen van de 19e eeuw.

En het ergste van alles is nog dat het reuze besmettelijk is. Je hoeft er maar over te lezen en je hebt het al te pakken. Bij deze dus een excuses aan iedereen die het virus nu ook te pakken heeft en aan boekenkoorts lijdt, het was niet mijn bedoeling om je aan te steken. En heel veel beterschap voor de komende periode. Zorg in elk geval dat je genoeg pillen in huis hebt en krachtvoer zoals chocolade.

O ja, nog een vraagje. Welke pil kun jij me echt aanbevelen?

Deze gastblog is geschreven door Daniëlle, dankjewel! Daniëlle houdt enorm van boeken en het lezen, corrigeren en recenseren ervan. Vorig jaar is Thuis bij de Amish van haar hand verschenen.

Bronnen foto’s: Laurenconrad.com / Em.elledecoration.se / Ameblo.jp

Geplaatst in: Overig | Tags: ,
Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Beantwoorden Tamara 10/12/2015

  De pillen van Tamera Alexander doen mij altijd goed. Ben nu in de reiziger (outlander) serie van Dianna gabaldon aan het lezen. Deze serie bestaat uit 9 dikke boeken.

  • Beantwoorden Daniëlle 10/12/2015

   Oei, dat zijn stevige pillen, ja, die van Tamera Alexander, maar ze werken wel heel goed! ;) Ik heb de nieuwste net uit, heb jij die al gelezen? En de tweede serie die je noemt, ken ik niet. Ik ga er eens naar kijken! Bedankt voor je tip! En sterkte met de boekenkoorts! ;)

   • Beantwoorden Tamara 10/12/2015

    Hoi Daniëlle
    Die staat in mijn kast te wachten op me om gelezen te worden. Ben benieuwd wat je van de outlander serie vind als je hebt opgezocht. Jij ook sterkte met de boekenkoorts.

    • Beantwoorden Daniëlle 10/12/2015

     O, laat hem niet te lang wachten! Hij er errug leuk! En ik heb inmiddels even wat speurwerk verricht en wat ik lees, klinkt goed. Ik ga ze zeker in gedachten houden. Bedankt voor de tip!

 • Beantwoorden Alida 10/12/2015

  Hoi Daniëlle,

  Wat een heerlijk aanstekende blog! Inderdaad erg besmettelijk – ik moet ook zo kwijlen en weet van pure ellende niet welke pillen het beste zijn en welke ik eerst wil slikken!
  En het virus… duikt elke keer opnieuw op! Als ik nog maar durf te denken dat het beter gaat, word ik wéér overspoeld door een enorme golf van boekenkoorts.
  Om nog maar te zwijgen van mijn portemonnee en saldo, want die kunnen de pillen bijna niet meer betalen! Drama, drama, drama.
  En tot slot… kan ik het ook niet verkroppen dat al die schitterende japonnen altijd maar in de kast hangen van de geluksvogels die wél zo gezond zijn dat ze in een schitterende roman kunnen leven.

  Hopelijk worden we allemaal snel beter… of misschien… toch nog maar even niet!

  Groetjes en beterschap,

  Alida

  Ps.: Een opvangbakje onder je kin voor het toch nog ontsnappende kwijl werkt goed. En bij een rikketik die op hol slaat, verwijzen ze mij altijd door naar de smid met zijn voorhamer. Alleen… heb ik het nog niet gedurfd dát te proberen!

  • Beantwoorden Daniëlle 10/12/2015

   Hoi Alida! Super dank je wel voor je compliment. Erg leuk om te horen. Het is toch altijd weer even afwachten of de blog ook in de smaak valt en ik ben blij dat je er van genoten hebt. Maar oei… ook aan de koorts dus. Niet zo best… of misschien ook wel, haha… Maar ik herken het helemaal, voor je het weet zit je weer in de lappenmand. Arme ons. En jouw portemonnee ook al? Hier is-ie inmiddels opgenomen op de afdeling spoedeisende bankzaken. En die jurken… ook heel herkenbaar (al ben ik altijd een beetje bang dat ik erin verdrink, want ik ben niet zo groot). Van mij mag de mode wel zo’n honderd jaar terug gaan. Ik zie ons al lopen: mooie, zwierige jurken, schattige hoedjes, handschoentjes… Lijkt dat jou ook niet?
   En jij ook van harte beterschap. Ik heb echt heel erg met je te doen. En dank voor die tip van dat spuugbakje. Dat is een goeie, misschien lukt het dan om mijn pillen vlekkeloos – lees: slijmvlekloos – te houden, haha… En nog over die smid, misschien moet je eens langsgaan bij Levi, je weet wel, die knappe smid uit ‘Het geheim van de smid’ van Karen Witemeyer. Misschien kan hij je helpen! Nou, groetjes!

  Laat een reactie achter