Gastblog – Uitgeverij Bethany House Fiction – Alles over covers

02/03/2016 | 3 reacties

boekcoversVandaag zal ik in dit artikel de volgende lezersvraag beantwoorden (okee, eigenlijk is het niet geformuleerd als een vraag, maar je snapt wel wat ik bedoel): “Ik zou graag meer willen weten over de manier waarop boekcovers worden gemaakt van het begin tot het einde en de rol van de auteur van het boek in dit proces.” Dit is een van de meest gestelde vragen die door lezers van boeken van uitgeverij Bethany House Fiction worden gesteld. Want voor veel van ons, waaronder mijzelf, lijkt het werk van de ontwerpers die boekcovers maken haast magisch.

Voordat onze ontwerpers beginnen met de covers, krijgen ze alle benodigde achtergrondinformatie van de persoon die het boek het beste kent. De auteur stuurt informatie over de karakters, sfeer en de belangrijkste momenten in het verhaal, inclusief foto’s die hun beeld van de hoofdpersonen weergeven. Helaas kunnen we niet de bekende personen van de foto’s vragen voor een fotoshoot, maar soms lijken de modellen die we kiezen verrassend veel op de personen die de auteur uitgekozen heeft.

De redacteur van het boek, die bekend is met het verhaal en die het al gelezen heeft voordat het af is, neemt deel aan alle overleggen om feedback te geven op de vraag of de ontworpen cover past bij het verhaal en de sfeer. In de eerste vergadering presenteert de ontwerper meestal een aantal ideeën om de goede richting in te gaan met het ontwerp van de cover. Dit gebeurt al voor de fotoshoot. (Trouwens, niet bij alle boeken wordt gebruik gemaakt van een fotoshoot. Het hangt heel erg af van de richting waarin we willen gaan met de cover.

Zodra we weten welke richting we op willen met de cover, gaat het echte ontwerpwerk van start. En bij de tweede bijeenkomst, die meestal een maand later plaatsvindt, krijgen we dan al verschillende mogelijkheden van poses, lay-outs en achtergronden te zien, waar we feedback op kunnen geven. Soms is er dan al een cover waar iedereen positief over is, maar soms gaat het meer van: “Dat model, met dat tekstvak, maar zonder die kringels. En de naam van de auteur moet meer opvallen.” Dat soort discussies dus.

Vaak discussiëren we enkele malen voordat de uiteindelijke cover gekozen wordt. Op dat moment gaat de boekcover ook naar de auteur, die soms nog wat opmerkingen heeft, zoals een wijzinging in haar- of oogkleur, of andere dingen die nog niet helemaal voldoende zijn. En wanneer dat allemaal verwerkt is, is de cover af en klaar om aan de wereld gepresenteerd te worden.

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over allerlei processen die bij het ontwerpen van de cover een rol spelen, maar voor nu houd ik het hier even bij. Ik ga jullie nog wel even meenemen in het magische ontwerpproces aan de hand van een aantal covers die we besproken hebben voor het boek Until the Dawn van Elizabeth Camden. Ik begin met een aantal afbeeldingen die aan het team gepresenteerd werden. (Hierbij moet je wel even onthouden dat dit niet de definitieve voorstellen voor de cover waren, de ontwerper heeft er namelijk nog meer aan verbeterd toen wij onze favoriet gekozen hadden.)

boekcovers

De linkse, met de tuin en de poort leek een beetje te veel op een andere historische roman die we gepubliceerd hebben. En wat betreft de rechtse, dit was bij iedereen een favoriete versie, maar men was bang dat deze cover te weinig liet zien dat het een historische roman betrof in plaats van een hedendaags verhaal.

boekcovers

Het ontwerp van deze linkse versie was een beetje te overweldigend (dachten we, maar we vonden het lettertype van de titel wel heel mooi. Dat is dan ook gebruikt op de laatste versie). Een corrector wees ons bij de rechtse erop dat de vrouw op deze cover niet overeenkomt met de hoofdpersoon van het verhaal. Want ze is in het verhaal niet een rijke dame, wat met deze versie wel zo lijkt.

boekcovers

We werden heel enthousiast van het idee om een prachtig landhuis op de cover te laten zien, omdat het een belangrijke rol in het verhaal speelt. Maar we voelden aan dat het geven van een beeld van de hoofdpersoon een betere keuze zou zijn. Daarnaast vond een aantal de kleuren van deze versie prachtig, maar dachten anderen dat het te veel van het goede zou zijn. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de rechter boekcover. We kozen voor deze omdat, hoewel we heel veel versies mooi vonden, deze het beste past bij wat we voor ogen hebben met dit boek. Deze cover is wat anders dan de rest van de boeken van Elizabeth Camden, iedereen vond de roze gloed geweldig en de cover ligt een tipje van de sluier op wat betreft het landgoed dat zo belangrijk is voor dit verhaal en ook gedetailleerd beschreven wordt. Daarnaast is de lichte gloed van de dageraad te zien achter het karakter en, denk ik, een mysterieus gevoel wat ook in het boek naar voren komt (en me geboeid hield tot de laatste pagina).

Zo, dat was even een inkijkje in het ontwerpproces van een boekcover. Vond jij de uiteindelijke cover een goede keus?

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is van Bethany House Publishers – Bethanyfiction.com.

Geplaatst in: Overig | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden Christel 02/03/2016

  Leuk om eens te lezen hoe dat in zijn werk gaat. Ik kies heel vaak boeken uit op hun cover (of juist niet). Moet de achterflap/ het verhaal me ook wel aanspreken natuurlijk.
  Die bovenste rechtse met het doorkijkje in het hek vind ik echt prachtig. Ken het boek niet, dus weet niet of het geen goede keus zou zijn geweest. Die het uiteindelijk is geworden is een goede tweede

 • Beantwoorden mylemans marleen 02/03/2016

  ik vind ook die onderaan rechts de mooiste liefs

 • Beantwoorden Ellen 03/03/2016

  Wat leuk om een kijkje te krijgen achter de schermen van de wereld rondom boeken! Net als Christel vind ik de boekomslag de eerste kennismaking met het boek heel belangrijk. Ook ik vond de poort met de vrouw erachter het mooist. Vooral ook omdat het anders is dan je nu veel ziet. Maar de gekozen cover is ook prachtig en zou ik zo kiezen om te lezen. Is het boek al in het nederlands vertaald? Deze cover maakt me heel nieuwsgierig !

 • Laat een reactie achter