Gastblog – Waarom ‘meer boeken lezen’ het beste goede voornemen is

20/01/2016 | 4 reacties

meer boeken lezenHet korte antwoord op de vraag uit de titel: Omdat ‘meer boeken lezen’ in principe alle andere goede voornemens omvat die mensen meestal op hun lijst zetten.

Maar nu het lange antwoord. Het lezen van boeken helpt je...

… creativiteit te vergroten. In tegenstelling tot films of tv-programma’s, neemt een auteur je tijdens het lezen van een boek mee in een creatief proces. Natuurlijk, de woorden op de pagina’s geven je informatie over hoe de omgeving eruit ziet, of de uitdrukking op het gezicht van een personage. Maar tijdens het lezen moet je de scene uittekenen in je geest en de toon van de stem horen in je hoofd. Denk hier maar even goed over na. Je hersenen kunnen woorden vertalen – willekeurige tekens op een pagina – naar concepten en ideeën die ervoor zorgen dat je helemaal in een verhaal zit. Is dat niet heel erg tof?

… meer meelevend te zijn. Laten we eerlijk zijn: we vinden onszelf best leuk. We hebben dan ook de neiging mensen leuk te vinden die net zo zijn als ons. Dat is omdat we onszelf beter begrijpen dan wie dan ook, en we mensen die op ons lijken dus ook een soort van kunnen begrijpen. En het begrijpen van mensen om ons heen is de sleutel tot het meeleven met hen. Dit is denk ik één van de grootste voordelen van fictie. Romans nemen ons mee in de hoofden en werelden van mensen, die vaak veel verschillen met ons – door verschillende historische tijdperken en culturen, verschillende persoonlijkheden, verschillende manieren van kijken naar de wereld – en dagen ons uit om hen te begrijpen… en hen aan te moedigen. (Behavle natuurlijk in het geval van schurken, maar je snapt wat ik bedoel.)

… hart actief te houden. Misschien denk je dat dat ik het hier heb over het lezen van een boek terwijl je op de loopband loopt en naar een luisterboek luisteren terwijl je traint voor een marathon. Maar nee, dat is niet wat ik hiermee bedoel. (Hoewel, als je gek bent.. ik bedoel, een enorme boekenwurm bent… kan je genoeg lezen terwijl je aan het sporten bent en ga daar vooral mee door!) Maar ik dacht meer aan al die bloedstollende romantische momenten en spannende page-turners die je hartslag hoog houden. Beide zijn in ieder geval goede manieren om er zeker van te zijn dat je hart nog goed werkt.

meer boeken lezen

… meer tijd met je familie door te brengen. Omdat het niet speciefiek je eigen familie hoeft te zijn, toch? Fictieve gezinnen tellen ook mee! (Grapje. Of.. toch niet helemaal.) Maar okee, er zijn wel zo’n miljoen onderzoeken die gaan over hoe belangrijk lezen is voor de ontwikkeling van kinderen, en dat ouders die lezen met en in de buurt van hun kinderen, een goed voorbeeld geven. Dus, verzamel je familie en maak van het lezen een familieactiviteit!

… over de wereld te reizen. Fictie of non-fictie, door een boek te lezen kan je heel veel fascinerende details over culturen, historische monumenten en toeristische bestemmingen leren. Niet zoveel als tijdens een echt bezoek natuurlijk, maar zolang de meeste van ons geen tijd en geld hebben om al die paspoortstempels te verzamelen die we zouden willen, en zolang niemand van ons kan beschikken over een tijdmachine, is het lezen van boeken toch wel de beste manier om veel van de wereld te zien.

… meer groenten te eten. Okee.. hier kan ik eigenlijk niet zoveel meer van maken. Maar ik heb in ieder geval wel geconstateerd dat wortels een veel betere snack zijn om tijdens het lezen te eten, dan een ijsje. Of het ook lekkerder is.. Nou… daar valt over te discussiëren.

Dit is de laatste reden waarom ‘meer boeken lezen’ het beste goede voornemen is om op je lijst te zetten: Het is namelijk wel leuk om in ieder geval één ding op je lijst te hebben waarvan je weet dat je kan controleren of je eraan hebt voldaan.

En, staat ‘meer boeken lezen’ ook op jouw lijst van goede voornemens?

Bronnen foto’s:  Anthropologie.eu / Whimsydecor.blogspot.com / Style-files.com

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is van Bethany House Publishers – Bethanyfiction.com.

Geplaatst in: Overig | Tags: ,
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Beantwoorden Wendie 20/01/2016

  Nog meer lezen? Dan kan ik wel 24 uur opblijven, want ik denk dat gemiddeld 2 á 3 boeken in de week wel voldoende is. Heb nog meer te doen dan alleen lezen….
  Groetjes Wendie

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 20/01/2016

   Zo, 2 á 3 boeken in de week is echt veel! Dan zou ik dit inderdaad ook niet op mijn lijstje van goede voornemens zetten, haha.

 • Beantwoorden mylemans marleen 22/01/2016

  mijn grootste droom is dat nog meeeeeer lezen jazeker heb veeeeeeeele boeken en koop steeds bij ,maak ook veel rond boeken boekenmagneten ,boekenleggers enz….. leuke mail deze sla hem op veel liefs

 • Beantwoorden Elselien (www.surprisingdreams.blogspot.nl) 26/01/2016

  Ik zou ook wel meer willen lezen, maar helaas kan dat niet vanwege school en werk. De vrije tijd die ik heb gebruik ik natuurlijk wel om er weer eens een boek bij te pakken. Vooral ’s avonds in het weekend.
  Groetjes Elselien

 • Laat een reactie achter