Geef me vleugels – Gina Holmes – ***

28/04/2014 | 0 reacties

Geef me vleugelsEen indringend verhaal over een vrouw die uitgedaagd wordt haar eigen kracht onder ogen te zien.

De achttienjarige Penny Carson trouwt met de knappe boerenknecht Trent en ontvlucht zo het gehucht waarin ze is opgegroeid. De wittebroodsweken zijn echter nog niet voorbij of haar kersverse echtgenoot heeft haar al een keer geslagen. En dat zal niet de laatste keer zijn. Als Trent gewond raakt en hij niet langer in hun onderhoud kan voorzien, moet hij zijn vrouw toestaan om als schoonmaakster aan het werk te gaan. Op haar schoonmaakadresjes ontmoet Penny twee totaal verschillende vrouwen die haar leren voor zichzelf op te komen.

Geef me vleugels
De proloog maakt duidelijk dat Penny Carson in dit boek haar levensverhaal vertelt aan haar zoontje Manny. Omdat Penny verwacht dat haar zoontje, wanneer hij ouder is, vragen gaat stellen over zijn vader,  én ‘omdat de geschiedenis zich niet zo snel herhaalt wanneer je die geschiedenis kent’, schrijft zij dit verhaal voor hem.

Dan neemt Penny je als lezer mee naar het moment dat ze als achttienjarige een relatie krijgt met Trent. Vervolgens maakt ze een sprong naar het heden, naar het moment waarop ze de zoveelste afranseling moet ondergaan door hem.

Dan komt het moment dat alles zou moeten veranderen, Trent raakt op zijn werk gewond en wordt tijdelijk blind. Hierdoor kan hij niet meer werken en komt het moment dat hij Penny de vrijheid moet geven om een baan te zoeken.  Op dat moment verandert er heel veel voor haar. Ze raakt na 10 jaar wachten in verwachting en ze gaat werken bij een schoonmaakbedrijf waar ze nauw gaat samenwerken met Callie Mae en Fathima.

Geef me vleugels

Van deze twee vrouwen leert Penny heel veel. En als het moment komt dat Trent zelf weer kan werken en hij ook weer geweldadig wordt, ontdekken de vrouwen dit al snel. Steeds proberen zij Penny ervan te overtuigen voor zichzelf op te komen, voordat het te laat is..

Mijn mening
Toen ik het verhaal ging lezen, vroeg ik mij af in welke tijd dit speelde. Het leek door de omschrijving van de staat van de woning en de bezigheden van Penny dat het verhaal een heel aantal jaar geleden speelde. Maar na een aantal bladzijden ging ik hier toch aan twijfelen. En toen het vervolgens ging over auto’s, telefoon, televisie en stoned zijn, kreeg ik al snel het vermoeden dat ik ernaast zat en het verhaal zich dus wel in het heden afspeelt.

Gina Holmes beschrijft in dit boek een gevoelig onderwerp. Het verhaal van Penny laat je meeleven met een vrouw die mishandelt wordt door haar eigen man. Je krijgt inzicht in haar gevoelens en denkpatronen. Want Penny blijft, ondanks de steeds terugkerende mishandelingen, hopen dat het op een zeker moment beter zal gaan en Trent zal veranderen. Daarom wil ze ook niet doorpakken door bijvoorbeeld aangifte tegen hem te doen, omdat ze toch het beste voor hem wil. Penny laat zien dat een vrouw die mishandelt wordt echt iemand nodig heeft die haar haar eigen kracht laat inzien, die laat zien wat ze waard is en waar ze voor moet vechten.

Geef me vleugels

Doordat de gesprekken tussen Penny en de andere vrouwen uitgebreid beschreven worden, begrijp je hen goed. Je voelt met hen mee als ze proberen Penny ervan te overtuigen andere keuzes te maken en voor zichzelf op te komen. Je begrijpt hun irritatie wanneer Penny steeds opnieuw weigert naar hen te luisteren en ze toch terugkeert naar Trent.  Het laat zien hoe lastig het voor buitenstaanders is om in zo’n situatie op de juiste manier met elkaar om te blijven gaan.

Het geloof in God speelt op de achtergrond een rol in het verhaal. Penny wil graag op zondag naar de kerk, maar dit laat Trent niet toe. Wanneer ze uiteindelijk toch naar de kerk mag, gaat hij mee én ze gaan naar een kerk die Trent heeft uitgezocht, niet naar die waar Penny graag heen zou willen. Penny heeft het gevoel dat ze er alleen voor staat en ze heeft geen vertrouwen meer in God. Callie Mae probeert hierover het gesprek wel aan te gaan met Penny en het is mooi om te lezen hoe Penny daarop reageert.

Geef me vleugels

Doordat het verhaal verteld wordt door Penny aan haar zoontje, heeft het boek een ik-perspectief. Ik vind dit altijd wel fijn om te lezen, omdat je zo precies de gedachten en handelingen van de hoofdpersoon kan volgen.

Ondanks het interessante onderwerp heeft dit boek mij niet zo geboeid. Het boek bevat 4 items die steeds terugkomen en die vind ik niet allemaal even interessant. Het verhaal draait namelijk vooral om Penny die mishandelt wordt, of druk is om onder een mishandeling uit te komen, haar weigering om in te zien dat haar vriendinnen het bij het juiste eind hebben, haar zwangerschap en het schoonmaken. Daarbij had ik tijdens het lezen ook niet zoveel met de hoofdpersoon Penny, ze kon me niet écht boeien.

Al met al is ‘Geef me vleugels’ door het onderwerp wel interessant om te lezen, maar één keer lezen is wel genoeg.

Aantal sterren *** / € 19.99 / Originele titel: Wings of Glass / Uitgeverij Kok

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter