Het geheim van geluk – Susan Meissner – *****

17/04/2017 | 1 reactie

het geheim van gelukHeden, Oxford, Engeland. De geschiedenisstudente Kendra van Zant krijgt de opdracht Isabel MacFarland te interviewen die de Duitse bombardementen op Londen heeft meegemaakt. Deze dame heeft na decennia van stilzwijgen besloten haar verhaal over de oorlog prijs te geven. Een verhaal vol geheimen die ze jarenlang voor zich heeft gehouden… zoals haar ware identiteit.

1940, Londen, Engeland. Terwijl Hitler zich ongenadig keert tegen de burgerbevolking van Londen, worden honderdduizenden kinderen geëvacueerd naar adoptiegezinnenn op het platteland. De vijftien jaar oude Emmy Downtree en haar jongere zusje Julia krijgen onderdak in een cottage in de Cotswolds. Emmy voelt zich verantwoordelijk voor haar zusje, maar wil niets liever dan terug naar de stad om haar droom na te jagen: modeontwerper worden. En Julia staat erop dat ze haar meeneemt. 

Terug in Londen worden Emmy en Julia verrast door de loeiende sirenes. Tijdens het bombardement raken ze op wrede wijze van elkaar gescheiden en neemt hun leven een andere wending…

Geschiedenisstudente Kendra van Zant krijgt een unieke kans, ze mag namelijk Isabel MacFarland interviewen over de Tweede Wereldoorlog. En dat is uniek omdat Isabel hier al die lange jaren over gezwegen heeft. In het eerste hoofdstuk maak je kennis met Kendra en word je door datgene wat je leest over Isabel nieuwsgierig naar de rest van het verhaal.

het geheim van geluk

Isabel brengt een verhaal tot leven over twee zusjes, de vijftienjarige Emmy en haar jongere zusje Julia, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Londen wonen. Je wordt meegenomen naar die tijd, waarin de stad steeds meer in de ban van de oorlog raakt.  Al in de eerste hoofdstukken leer je vooral Emmy goed kennen en krijg je inzicht in haar verlangen om bruidsjurken te ontwerpen, in haar gedachten, achtergrond en ingewikkelde relatie met haar moeder.

Tijdens het lezen raak je al snel geboeid door de wending die het leven van Emmy en Julia neemt, als ze samen met duizenden andere kinderen uit Londen worden geëvacueerd naar het platteland. Hoewel ze bijna alles achter moeten laten, neemt Emmy haar kistje met haar ontwerpen voor bruidsjurken met zich mee, omdat ze niets liever wil dan haar droom waarmaken. En juist die mooie droom, waarvoor Emmy samen met Julia terugkeert naar Londen terwijl de bombardementen op de stad op het punt staan om los te barsten, heeft dramatische gevolgen.

het geheim van geluk

Je wordt meegezogen in Emmy’s angst, paniek en wanhoop als de bommen vallen, ze haar zusje kwijtraakt en haar leven compleet veranderd. En je kan niet anders dan met haar meeleven als ze in de jaren daarna gebukt gaat onder de beslissingen die ze heeft genomen, de gevolgen ervan en het aanhoudende schuldgevoel. Maar tegelijkertijd schemert er hoop en vergeving, waardoor het verhaal waardevolle levenslessen bevat.

Uiteindelijk kan het verleden namelijk niet langer verzwegen worden, komen geheimen aan het licht en brengt dat genezing met zich mee. Het geheim van geluk is hierdoor niet alleen een verhaal over verdriet, wanhoop en schuld, maar juist ook een verhaal van heling, liefde en leven. Dit verhaal over twee zusjes, verteld door een oude vrouw, is hoopvol en indrukwekkend: een absolute aanrader.

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Secrets of a Charmed Life
Auteur: Susan Meissner
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2017
ISBN: 9789043527491
het geheim van geluk

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden Ann s 17/04/2017

    Ik ben nu het boek aan het lezen van hannah buckland : Rebecca, heel mooi! ( pas verschenen )
    Dit boek van deze recensie spreekt me niet zo aan, dit laat ik aan mij voorbijgaan, vele groetjes ann

  • Laat een reactie achter