Haar goede naam – Ruth Axtell – **

12/03/2015 | 3 reacties

Haar goede naamHolliston, Maine, 1892. Ondanks haar knappe verschijning heeft Espy als vissersdochter geen schijn van kans bij Warren Brentwood, de jonge erfgenaam van het plaatselijke houtimperium. In een poging een beter leven te krijgen en de aandacht van Warren te trekken, neemt Espy een baantje als werkster in het huis van een professor. Maar zodra de professor haar literatuurlessen gaat geven, steken er roddels de kop op in het dorp.

Een schandaal zet de wereld van Espy op z’n kop. In ongenade gevallen, vlucht ze het dorp uit. Alleen en zonder een cent op zak, heeft Espy niets anders meer over dan haar geloof. Dan kruist een evangelistenechtpaar haar pad en begint ze een nieuw leven. Espy wil graag terug naar Holliston om haar naam te zuiveren van de leugens die bij haar vertrek de ronde deden. Maar zal er iemand zijn, vooral Warren, die in haar onschuld gelooft?

Dat een goede naam heel belangrijk kan zijn, blijkt uit dit verhaal van Ruth Axtell. Espy Estrada droomt ervan om hogerop te komen en wanneer ze aan het werk kan bij een professor, ziet ze een kans om zichzelf te ontwikkelen. Maar dan wordt ze onderdeel van een schandaal en keert heel het dorp zich tegen haar. Espy ziet geen andere mogelijkheid dan weg te gaan uit het dorp en door dit alles lijkt de rijke Warren Brentwood nog veel verder weg dan ooit..

Haar goede naam

De hoofdpersoon in dit verhaal is Espy Estrada, een half-portugese jonge vrouw uit een arm gezin. Al jaren is ze gecharmeerd van de rijke Warren Brentwood en dit uit ze, vooral in het begin van het verhaal, niet bepaald subtiel. En of dit de reden is, of iets anders, Espy is geen enorm leuk personage om over te lezen. Je krijgt in de loop van het verhaal niet echt hoogte van haar, omdat ze niet eenduidig overkomt. Haar gedrag zit vol tegenstellingen, van sociaal tot onhandig en van heel naïef tot te uitdagend. Ditzelfde geldt voor Warren Brentwood, die ook heel verschillende rollen lijkt te spelen.

Daarnaast is de verhaallijn niet heel doordacht. Bijna twee derde van het verhaal speelt zich af in Holliston, totdat Espy uiteindelijk weggaat. Vervolgens moet in het laatste stuk van het verhaal alle losse eindjes afgewerkt worden. Hierdoor is het eerste gedeelte van het verhaal niet zo boeiend en komt het laatste gedeelte wat te snel afgewerkt over. Daarnaast zijn sommige gebeurtenissen niet bepaald realistisch en voegen ze weinig toe aan de inhoud van het verhaal.

Haar goede naam

Wel heeft de auteur in dit verhaal de standsverschillen uit het verleden duidelijk naar voren gebracht. De arme Espy is absoluut geen partij voor de rijke erfgenaam Warren Brentwood en dit wordt door verschillende gebeurtenissen duidelijk benadrukt. Maar wanneer Warren en Espy er door omstandigheden toe gezet worden om samen te werken bij het opzetten van een jeugdclub, blijkt daaruit dat ze juist door hun verschillende afkomst  veel mensen kunnen bereiken. Het is leuk om te lezen hoe ze dit in de praktijk brengen.

Helaas is de schrijfstijl in dit verhaal niet heel boeiend. Soms vallen zinnen uit de toon in hun context en worden dingen wat langdradig beschreven. Tegelijkertijd wordt het einde van het verhaal zo vlotjes beschreven, dat het af toe lijkt alsof je een opsomming van feiten aan het lezen bent. Waar in het begin de gevoelens en gedachten van de personages soms te uitgebreid beschreven worden, wordt er aan het einde juist aan voorbijgegaan.

Haar goede naam

Al met al vond ik het boek niet zo goed. Doordat ik wel eens eerder een boek had gelezen van deze auteur en me dat wel goed bevallen was, had ik niet verwacht dat dit boek me zo tegen zou vallen. De verhaallijn, personages en schrijfstijl doen weinig voor dit verhaal en zijn niet wat ik ervan verwachtte. Heb jij dit boek ook gelezen? Wat vond jij ervan?

2

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Her good name
Auteur: Ruth Axtell
Uitgeverij: De Banier
Jaar van uitgave: 2013
ISBN: 9789033634512
Verkrijgbaar als E-book
Bekijk op bol.com

Verzenden
User Review
2.5 (2 votes)

Dit bericht bevat Bol.com affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: **, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden Ann s 12/03/2015

  Mmm, dit boek ga ik toch maar niet kopen, ik heb ook nog teveel aanraders van u in mijn kast staan om eerst te lezen… Bedankt voor de recensie, ik ga eens kijken welke boeken ze nog op haar naam heeft staan, bedankt weer voor de recensie!
  Mijn favoriete schrijfsters zijn momenteel Kim vogel sawyer en vooral ook Melissa jagears, karen witemeyer is ook heel goed, vele groetjes aan iedereen!
  van Denise hunter en jolina petersheim heb ik recent ook al iets gelezen en die boeken waren heel goed

 • Beantwoorden mylemans marleen 12/03/2015

  moet hem nog lezen maar dat beloofd weer he toch bedankt weer voor de mail

 • Beantwoorden Gfp 13/05/2020

  Ik vond dit echt een prachtig boek! Helaas kan ik geen andere boeken van haar vinden… Zijn er nog meer?

 • Laat een reactie achter