De herberg van Ivy Hill – Julie Klassen – ****

20/02/2017 | 3 reacties

De herberg van Ivy HillOp een heuvel in het landschap van Wiltshire ligt het dorpje Ivy Hill. Het kloppende hart van het dorp is herberg The Bell, waar de postkoetsen stoppen die reizigers, handelaren en vooral nieuws brengen.

Jane Bell was ooit een dame van stand, totdat ze trouwde met de charmante herbergier die haar beloofde dat ze nooit één dag in haar leven hoefde te werken. Als hij onder mysterieuze omstandigheden overlijdt, is de onervaren Jane plotseling de eigenaar van The Bell. Ze heeft nog drie maanden om een schuld bij de bank af te lossen, anders zal ze ook de herberg kwijtraken.

Ondanks hun moeizame relatie, wendt ze zich tot haar haatdragende schoonmoeder Thora. Zij was voorheen de uitbater van de herberg en worstelt met haar nieuwe rol. De twee vrouwen vinden elkaar in hun zorgen om de herberg en groeien naar elkaar toe. Als Thora twee mannen uit haar verleden tegenkomt, ziet ze hen – en haar eigen toekomst – in een ander licht.

Jane zint op een manier om de herberg nieuw leven in te blazen haar schuld af te lossen. Ze organiseert een postkoetswedstrijd om inkomsten te genereren. Lukt het haar om The Bell te redden? Wie is de knappe vreemdeling die zich niet uitlaat over zijn plannen? En zal Thora opnieuw de liefde vinden?

Met De herberg van Ivy Hill start Julie Klassen een nieuwe serie die zich afspeelt op het Engelse platteland in de 19e eeuw. De hoofdrol in dit verhaal speelt de welopgevoede, intelligente en leergierige Jane, die na de plotselinge dood van haar man, zonder het te willen eigenaresse is geworden van herberg The Bell. De herberg drukt zwaar op haar schouders, vooral als ze hoort van de bijbehorende schuld die binnen korte termijn afgelost moet worden.

de herberg van Ivy Hill

Daarnaast speelt ook de schoonmoeder van Jane, Thora Bell, een rol. Thora is een heel ander soort vrouw dan Jane, namelijk gewend om hard te werken, streng en kritisch. Hoewel ze in het begin van het verhaal geen sympathiek personage is om over te lezen, wordt dat in de loop van het boek toch anders. Dan leer je haar beter kennen en krijg je inzicht in haar gedachten en gevoelens. Het is ook interessant om te lezen hoe verschillende personages in het verhaal met Thora en sterke karakter omgaan en welke invloed dit op Thora zelf heeft en de keuzes die ze maakt.

De herberg verkeert in zwaar weer, wat zorgt voor diverse ontwikkelingen in het verhaal. Men verwacht van de onervaren Jane dat zij de taak op zich neemt om de herberg te redden, Thora ontmoet opnieuw personen uit haar verleden, er ontstaat langzaam een band tussen haar en Jane en dan komen er ook nog flarden van geheimen boven tafel rondom de dood van Jane’s man John. Dit alles is in elkaar verweven en vormt met elkaar een compleet verhaal.

de herberg van Ivy Hill

In het verhaal komen verschillende personages aan de orde, waardoor er twee grote en één kleinere verhaallijn gevormd worden. Het verhaal is interessant door de diverse achtergronden en afkomsten van die personages en ze vormen de aanzet voor de volgende boeken van deze nieuwe serie. Tegelijkertijd komt het verhaal wel wat traag op gang en is het niet steeds even boeiend, waardoor je het boek soms wat te makkelijk aan de kant kan leggen.

Wel heeft het verhaal een fijn decor en krijg je door het te lezen een mooi beeld van het leven in en rondom een herberg in die tijd. Je leest over werkzaamheden, postkoetsen, gasten en vergunningen en dit is allemaal geplaatst in de charmante setting van het Engelse platteland. Dit in combinatie met de diverse personages waarover nog het één en ander te ontdekken valt, maakt toch wel nieuwsgierig naar het vervolg van deze serie.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: The Innkeeper of Ivy Hill
Auteur: Julie Klassen
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2017
ISBN: 9789029725750
De herberg van Ivy Hill

Verzenden
User Review
5 (1 vote)

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Kok.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden Sandra 20/02/2017

  Ondertussen heb ik 9 van de 11 door Julie Klassen geschreven boeken in de kast staan. Deze staat nog altijd op mijn verlanglijstje.

 • Beantwoorden Ann s 20/02/2017

  Ik heb het ebook een tijdje geleden kunnen kopen voor 8,99 , blijkbaar een tijdelijke reclame tot eind februari.
  Ik heb het nog niet gelezen want er ligt nog een stapeltje andere boeken klaar waaronder voor geen goud van karen witemeyer en neva’s kinderen van Kim vogel sawyer. Ik kijk ook enorm uit naar het nieuwe boek van Sarah e ladd in maart. Dat ga ik zeker direct lezen, blijkbaar komt het ebook 28 februari al uit.
  Nu ben ik een Amish boek aan het lezen, dat lees ik ook zeer graag.
  Groetjes en bedankt voor de recensie!

 • Beantwoorden Lise 27/03/2017

  Ik vind het vervelend om te zeggen, maar ik vond dit echt geen goed boek! Zeker niet voor wat ik van Julie Klassen gewend ben. Erg jammer, maar ik vond het nogal traag en ik vond dat er zeer weinig gebeurde. Ik hoop dat de rest van de serie beter is!

 • Laat een reactie achter