Het geheim van de smid – Karen Witemeyer – *****

25/08/2014 | 2 reacties

Het geheim van de smitZijn ze bereid te vechten voor hun liefde?

Wanneer Levi Grant de kans krijgt om smid te worden in Spencer, Texas, grijpt hij die met beide handen aan. Hij heeft zijn straf uitgezeten voor een onopzettelijke misdaad die een abrupt einde maakte aan zijn streven naar roem en fortuin, en nu wil hij met een schone lei beginnen – ergens waar niemand hem kent. Dus pakt hij zijn vroegere ambacht weer op.

Eden Spencer heeft besloten dat ze nooit zal trouwen. Ze wijdt zich geheel aan het beheer van de bibliotheek in het door haar vader gestichte stadje. Wanneer een reusachtige vreemdeling bij haar op de stoep staat om een boek te lenen, is ze dan ook huiverig om hem te vertrouwen. Gaandeweg echter ontdekt zij dat hij onvermoede kanten heeft – en dat laat haar hart niet onberoerd.

Eden is ervan overtuigd dat ze eindelijk een eervol en integer man gevonden heeft. Maar dan komt de waarheid aan het licht over Levi’s verleden als verloren zoon. Hoe kan hij ooit de liefde van de knappe bibliothecaresse herwinnen?

Mijn mening
‘Het geheim van de smid’ vertelt het romantische verhaal van Eden en Levi. Wanneer je van boeken houdt, heeft deze roman voor jou het perfecte decor, namelijk een bibliotheek. Deze bibliotheek speelt een grote rol in het verhaal, want het is de plek waar de de grote smid Levi de weg vindt naar het hart van de zelfstandige Eden. Het is ook de plek waar Eden zich thuis voelt, veilig tussen haar boeken. Een bibliotheek in 1887 in Texas is een interessant decor, waardoor je als boekenliefhebber dit boek al bijna niet kan laten liggen.

Het geheim van de smid

Naast het goed gekozen decor spelen ook sympathieke personages de hoofdrol. Levi Grant, die van buiten een grote ruwe man lijkt, leer je in het verhaal kennen als een zachtaardige, ontwapenende en integere held. En ook Eden, die in het begin wat uit de hoogte overkomt, blijkt een lieve, romantische en dappere jonge vrouw te zijn. Karen Witemeyer heeft de personages zo duidelijk en puur getekend, dat het je al snel duidelijk is hoe ze zijn en je sympathie voor ze opvat.

Ondanks dat de covertekst een al gedeelte van het verhaal vertelt en je daardoor misschien al wel denkt te weten hoe het verhaal zal verlopen, is ‘Het geheim van de smid’ niet helemaal voorspelbaar. De verhaallijn is logisch, maar ook verrassend. Dingen gebeuren niet zoals je verwacht en er gebeuren dingen die je helemaal niet verwacht. Hierdoor blijf je tot op het laatste moment geboeid.

Het geheim van de smid

In deze roman speelt het geloof een grote rol in de levens van Levi en Eden. Verschillende gebeurtenissen zetten hen stil bij hun geloof en laten hen belangrijke keuzes maken. Het is mooi om te lezen hoe het geloof bij deze keuzes betrokken is, hoe moeilijk dat soms ook is. De strijd die dit soms geeft, heeft de auteur heel eerlijk weergegeven, waardoor de personages nog echter worden. Het verhaal is niet ‘prekerig’, het geloof is juist op een mooie wijze verweven in het verhaal en het zet je even stil bij de gevolgen die het geloven in God in je leven kan hebben.

In ‘Het geheim van de smid’ worden de gevoelens van Levi en Eden heel puur beschreven. Je leest wat ze denken, voelen en willen en daardoor leer je ze beiden goed kennen. Ook de liefde ontbreekt zeker niet. Het verhaal bevat een fijne dosis romantiek, waar je een beetje van wegsmelt.

Het geheim van de smid

Deze roman is precies zoals we het gewend zijn van Karen Witemeyer: een boeiend verhaal, een goede boodschap, sympathieke personages en fijne romantiek. Het lezen hiervan is gegarandeerde ontspanning!

Pluspunten

 • De bibliotheek is een perfect decor
 • De personages komen erg sympathiek over
 • ‘Het geheim van de smid’ heeft een boeiende verhaallijn
 • Het geloof speelt een mooie rol in het verhaal
 • De gevoelens van Levi en Eden worden heel puur beschreven
 • Het verhaal bevat een fijne dosis romantiek

Minpunten

 • Geen
5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: To win her heart
Auteur: Karen Witemeyer
Uitgeverij: Grace Publishing House
Jaar van uitgave: 2012
ISBN: 9789077669624
‘Het geheim van de smid’ voor € 19,95 bij Bol.com

Verzenden
User Review
5 (1 vote)

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Grace Publishing House
Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Beantwoorden mylemans marleen 25/08/2014

  ga deze in het kort lezen ,moet nog twee van deanne gist lezen lijkt me een heerlijk boek bedankt weer he

 • Beantwoorden Leoniek van der Hart 19/11/2015

  Ik heb het boek al eens gelezen, maar het blijft leuk om ze weer te herlezen.

 • Laat een reactie achter