Het hart op de lippen – Deeanne Gist – ****

07/07/2014 | 5 reacties

Het hart op de lippenHangend aan haar lippen vergeet hij alles om zich heen.

Chicago, 1893. Alles staat op het spel voor Cullen McNamara. Met zijn zelfontworpen sprinklerinstallatie moet hij op de Wereldtentoonstelling van Chicago investeerders trekken. Als het lukt, zal hij eindelijk zijn uitvindersdroom waar kunnen maken en kan hij trouwen met zijn jeugdliefde, Wanda.

Het lawaai in de beurshallen gooit echter roet in het eten voor Cullen: zijn slechte gehoor maakt dat hij geïnteresseerden amper kan verstaan. In zijn wanhoop vraagt hij de dovenlerares Della Wentworth hem te leren liplezen. Het valt Cullen niet mee om zich te concentreren terwijl hij naar haar prachtige verschijning kijkt. Zal hij zijn toekomstplannen opgeven voor een vrouw die hij nog maar net kent?

Het hart op de lippen
Ondanks dat hij voor zijn vertrek zijn jeugdliefde heeft beloofd met haar te trouwen, moet Cullen McNamara tijdens zijn verblijf in Chicago nauw samenwerken en veel optrekken met een andere vrouw. Cullen staat namelijk met zijn zelfontworpen sprinklerinstallatie op de Wereldtentoonstelling, om investeerders te trekken. Maar door zijn slechte gehoor kan hij geïnteresseerden niet verstaan en moet hij de hulp inroepen van dovenlerares Della Wentworth.

Cullen had niet voorzien dat de lessen om het liplezen onder de knie te krijgen, zoveel van hem zouden vragen. Hij weet dat het hem alleen om het liplezen zou moeten gaan, maar Della maakt meer in hem los dan hem lief is. En terwijl de spanning om op tijd investeerders te trekken oploopt, wordt de werkrelatie met Della steeds ingewikkelder..

Het hart op de lippen

Mijn mening
Het verhaal neemt je mee naar de Wereldtentoonstelling in 1893. Ik had nog niet eerder een roman gelezen waarin deze tentoonstelling als decor gebruikt werd, dus het maakte me wel benieuwd. Al tijdens het lezen was duidelijk te merken dat de auteur veel onderzoek had gedaan naar de Wereldtentoonstelling en alles daar omheen. Dat bleek uit de uitgebreide beschrijvingen van de omgeving, de inrichting van de hallen, de tentoongestelde apparaten, en het leven en werk tijdens de tentoonstelling. Deze beschrijvingen schetsten een duidelijk beeld van die periode uit de geschiedenis.

Door deze uitgebreide beschrijvingen werd het verhaal wel wat traag. De stukken waarin de hallen en machines beschreven werden, heb ik daardoor even snel doorgelezen of zelfs overgeslagen. De beschrijvingen zijn goed om je een beeld te geven van het decor van het verhaal, maar ze hadden wat minder uitgebreid gemogen. Ze haalden nu de vaart wat uit het verhaal.

Het hart op de lippen

Naast het decor van de Wereldtentoonstelling speelt ook het onderwerp doof-zijn en liplezen/gebarentaal een grote rol in ‘Het hart op de lippen.’ Uit het verhaal blijkt duidelijk de algemeen geldende opinie wat betreft dit onderwerp en het is interessant om daar wat meer over te lezen. Doordat dit onderwerp echt in het verhaal verweven is, blijft het ook een interessant onderwerp en is het een goede toevoeging aan het verhaal.

In ‘Het hart op de lippen’ volgen verschillende emoties elkaar snel op. Al vanaf het begin blijkt dat de auteur er goed in is om emoties en gevoelens over te brengen naar de lezer. Wanneer Wanda in het eerste hoofdstuk woedend omdat Cullen haar ‘in de steek laat’, is het gelijk duidelijk hoe boos en verward ze zich voelt. Maar ook wanneer Cullen en Della elkaar voor het eerst ontmoeten, voel je al een bepaalde onderstroom in het verhaal. Daarnaast speelt ook verdriet op een bepaald moment een grote rol, wanneer Cullen en Della getuige zijn van een grote brand in een van de hallen. De angst, paniek en het verdriet van de mensen komt zo goed over, dat je oprecht met hen meevoelt.

Het hart op de lippen

Ook het gevoel van de tweestrijd waar Cullen mee worstelt, wordt heel duidelijk beschreven. Hij weet dat hij niet goed bezig is door Della niets te vertellen over Wanda, maar toch kiest hij ervoor om erover te zwijgen. Als lezer voel je dat het daardoor fout kan lopen en wil je dat voorkomen. Hierdoor blijf je aan het verhaal gebonden en wil je graag weten hoe het afloopt.

De uitgebreide beschrijvingen van de Wereldtentoonstelling maken het verhaal soms wat saai, maar door de boeiende verhaallijn en het perfect overbrengen van emoties, is het boek wel de moeite waard om eens gelezen te worden.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: It happened at the fair
Auteur: Deeanne Gist
Uitgeverij: Kok
Jaar van uitgave: 2013
ISBN: 9789029721189
‘Het hart op de lippen’ voor € 19,99 op Bol.com

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Beantwoorden Luna 08/07/2014

  Ik vond dit ook een erg leuk boek! De beschrijvingen van de wereldtentoonstelling was soms inderdaad wat uitgebreid, maar het lawaai wat er was en het bijzondere van alles wat daar tentoongesteld werd, bracht ze erg goed over. Ook het idee van het liplezen vond ik leuk, bijzonder om wat te lezen hoe men toen omging met doven en/of liplezen. Het is niet echt een verhaal wat je bijblijft of waar je nog echter over gaat nadenken (ik was die Wanda al helemaal vergeten ;-)) maar wanneer je het leest is het een leuk verhaal en daarom ook zeker aan te raden, heerlijke ontspanning.

  (Ps: Ik had trouwens nog een vraag of misschien tip, de sterren die je geeft, zijn zo onduidelijk (naar mijn idee) te zien. **** of * * * * is volgens mij al iets duidelijker. Misschien een idee? (of ik ben de enige dat kan natuurlijk ook.) Of misschien vijf rondjes en die altijd laten zien en dan de rondjes zwart maken. Dus vier sterren, vier rondjes zwart en een rondje wit vanbinnen. )

  • Beantwoorden Luna 08/07/2014

   Het gaat dan trouwens voornamelijk over de sterren die je onderaan je bericht hebt gezet. Bij de titel is wel aardig te lezen, al moet ik bij 4 of 5 goed kijken.

   • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 08/07/2014

    Klopt, het is inderdaad een fijn verhaal om gewoon mee te ontspannen!

    Goede tip, ik zal het in het vervolg wat duidelijker maken, ik ga nog even kijken hoe, dankjewel!

 • Beantwoorden mylemans marleen 15/09/2014

  lieve leanne mooie naam ,ik heb nu alle 7 boeken gelezen van deeanne gist waaronderae laatste alles op het spel heb er nu 3 van karen withemyer allemaal fantastich ,ik hou 1 punt meer van deanne gist iets moeilijker voor mij, maar wat een heerlijke boeken humor,beetje drama of triest en romatich heerlijk karen ook fantastich wens dat deeanne gauw een nieuwe uitbrengt alhoewel alles op het spel pas uit is kan ik niet wachten op het volgende ,een vraagje als het mag weet jij al het volgend boek van deanne ,enwelke schrijfsters ermee te vergelijken met deze twee ,nog eens bedankt voor je leuke site nog nooit zoveel achtereen gelezen mooi he lieve groetjes uit belgie

  • Beantwoorden Marieke 06/12/2015

   Probeer eens wat boeken van Tamera Alexander. Die past heel goed in dit rijtje. Bijvoorbeeld Fluister zacht haar naam. Ik vind hem fantastisch…

  Laat een reactie achter