Het land van mijn vader – Lori Benton – ****

15/01/2015 | 2 reacties

Het land van mijn vaderNew York, 1784. Als veertienjarig meisje is Willa Oberchain ontvoerd door de indianen en opgegroeid in De stam van de wolf. Willa – of Vlammende Hemel zoals de indianen haar noemen – voelt zich thuis bij de stam, maar als haar man en kinderen onverwacht om het leven komen, besluit ze toch terug te keren als Willa Oberchain naar het land van haar ouders. 

Aangekomen in haar geboortedorp vindt ze de gewonde Schot Neil MacGregor op het land van haar ouders en besluit hem te verzorgen. Haar ouders zijn in geen velden of wegen te bekennen en niemand in het dorp weet waar ze zijn – ze worden dood gewaand. Willa zet alles op alles om de grond van haar ouders te behouden. 

Dan staat haar indiaanse broer Hij-Die-Zijn-Paard-Temt plotseling voor de deur om haar mee terug te nemen naar De stam van de wolf, maar Neil is niet van plan haar zomaar te laten gaan.

Boeiend perspectief
Gevangen tussen twee werelden zoekt een vrouw naar de weg van haar hart‘, woorden die het onderwerp van het boek ‘Het land van mijn vader’ perfect omschrijven. Lori Benton, de auteur die met dit boek een overweldigend debuut maakte, heeft een boeiend perspectief gekozen voor haar verhaal. Willa, een jonge vrouw, keert terug naar haar oude wereld, na twaalf jaar bij indianen te hebben gewoond. Het oude vertrouwde blijkt verdwenen, ze is zichzelf kwijtgeraakt en komt gelijk voor nieuwe moeilijkheden te staan.

Het land van mijn vader

Vanaf het eerste hoofdstuk is het een boeiend verhaal. Want bijna gelijk vindt ze de gewonde Schot en komt ze thuis bij de hut van haar ouders. Deze twee ingrijpende gebeurtenissen hebben grote gevolgen voor de rest van het verhaal. De verhaallijn wordt steeds vloeiend opgevuld door nieuwe gebeurtenissen, die zaken verduidelijken, nieuwe gevoelens laten ontluiken en tegelijkertijd de situatie alleen maar ingewikkelder maken.

Personages
Hoofdpersoon in het verhaal is Willa, een 26-jarige vrouw met een bijzonder verleden. Maar ook de Schot Neil MacGregor en de indiaan Hij-Die-Zijn-Paard-Temt spelen een grote rol. Het verhaal wordt dan ook vanuit deze drie personages verteld, waardoor je een duidelijk en compleet beeld krijgt. En doordat je vanuit het perspectief van hen alle drie leest, wordt je nog meer geboeid en benieuwd naar de uiteindelijke afloop van het verhaal.

Het land van mijn vader

Tijdens het lezen van het verhaal, wordt je op een heel natuurlijke manier meegenomen in de gedachten en gevoelens van Willa. Doordat je leest wat ze denkt, hoe ze tegen dingen aankijkt en wat ze diep in haar hart voelt, krijg je begrip voor haar. Ze maakt niet altijd de juiste keuzes, maar juist doordat je een inkijkje krijgt in haar hart, begrijp je waarom ze toch die keuzes maakt. Ze is een sympathieke persoonlijkheid met boeiende, realistisch weergegeven, eigenschappen. Ze is een interessant persoon om over te lezen.

Beetje ingewikkeld
Het verhaal speelt zich af na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, waarin Britten, kolonisten en indianen een hevige strijd met elkaar uitvochten. Omdat je tussen de regels door leest over deze strijd én daarbij ook nog termen worden gebruikt als loyalisten, Pro-Britse Irokezen, sympathisanten en Oneida’s, wordt het geheel wel wat ingewikkeld. Vooral in het begin van het verhaal moet je even rustig aan doen en proberen die situatie inzichtelijk te krijgen, omdat je anders echt de draad kwijt raakt. Wel heeft de auteur achterin het boek nog een aanvulling gegeven met historische feiten, waar je even op terug kan vallen als je het echt niet meer snapt.

Het land van mijn vader

Geloof
Het geloof speelt op de achtergrond van dit verhaal een mooie rol. Willa is in al die jaren bij de indianen haar geloof niet kwijtgeraakt en ook bij Neil MacGregor en Hij-Die-Zijn-Paard-Temt speelt het geloof een rol. Dit is op een vloeiende manier verweven in het verhaal, waardoor het een goede plaats inneemt. Het is mooi om te lezen hoe Willa steeds weer troost put uit een Bijbeltekst en hoe Neil heel praktisch Gods wil probeert na te leven. Dit is een mooie toevoeging aan het verhaal.

Conclusie
‘Het land van mijn vader’ is een prachtig debuut. Afgezien van de enigszins ingewikkelde historische feiten, is het een boeiend verhaal vol intrigerende gebeurtenissen en sympathieke personages. Wanneer je een liefhebber bent van verhalen over kolonisten, indianen en de frontier, is dit zeker een must-read.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Burning Sky
Auteur: Lori Benton
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029723459
Bekijk op bol.com

Verzenden
User Review
5 (1 vote)

Dit boek heb ik ontvangen van EO-Eva.
Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden Lori Benton 08/03/2015

    Thank you for reviewing Burning Sky! Blessings to you, Leanne. :)

  • Beantwoorden Ann s 12/08/2015

    Dit boek spreekt mij niet zo aan maar ik heb mij het volgende boek van deze schrijfster gekocht : samen over de blauwe bergen.
    Ik denk dat dat een heel goed boek gaat zijn…

  • Laat een reactie achter