Hier ben ik thuis – Liz Curtis Higgs – ****

30/10/2014 | 0 reacties

Hier ben ik thuisEdinburgh, 1745. Lady Elisabeth Kerr, een schoonheid uit de Schotse Hooglanden, is getrouwd met laaglander lord Donald. Ze hecht echter nog steeds aan haar heidense tradities en bewondert in het geniep de jakobitische prins Charles, die met zijn rebellenleger een greep doet naar de troon. Maar Elisabeth is niet de enige in deze adellijke familie die iets verzwijgt. Haar echtgenoot, lord Donald, denkt dat niemand hem met een andere vrouw zal betrappen, maar in de stad gonst het van de geruchten. Ook zijn moeder, weduwe lady Majory, heeft het nodige te verbergen – en dat gaat verder dan de zakken met goud onder de vloer van haar slaapkamer.
Terwijl de politieke spanning toeneemt en de maatschappelijke positie van de Kerrs onder enorme druk komt te staan, komen de geheimen van deze familie een voor een aan het licht.

‘Hier ben ik thuis’ vertelt het verhaal van de Hooglandse Elisabeth die door haar huwelijk wordt verbonden met de Laaglandse familie Kerr. Maar ondanks haar huwelijk is haar schoonfamilie haar afkomst niet vergeten en heeft vooral lady Majory haar niet volledig geaccepteerd.

Hier ben ik thuis

Het verhaal speelt zich af in 1745, een periode waarin afkomst, etiquette en bezittingen van groot belang zijn. De familie Kerr woont dan ook in een flink appartement in het centrum van Edinburgh, waar wekelijks dames uit de hoogste bijeen komen om thee te drinken en nieuwtjes te bespreken. Maar dit alles verandert wanneer de strijd om de troon ontbrand tussen de Hooglandse prins Charles en de Laaglandse koning George.

Heel duidelijk blijkt in het verhaal de grote impact die deze strijd heeft op heel Schotland. Terwijl grote aantallen de komst van de prins toejuichen, zijn er ook genoeg die trouw blijven aan de zittende koning. En deze strijd speelt de hoofdrol in ‘Hier ben ik thuis’, doordat Elisabeth prins Charles aanhangt, terwijl haar schoonmoeder lady Majory een trouwe aanhanger is van koning George.

Hier ben ik thuis

Het verhaal zit boordevol historische details. Van precieze beschrijven van de stad, woningen, en kleding tot gedetailleerde verslagen van veldslagen en het langzame oprukken van bonny prins Charles. Door deze details krijg je een perfect inzicht in een interessante periode uit de geschiedenis. De vloeiend in het verhaal verweven historische feiten maken het verhaal boeiend om te lezen.

Tegelijkertijd zorgen al die details er wel voor dat het verhaal soms wat traag is. Er worden bijvoorbeeld bijna 70 pagina’s gewijd aan een zondagmorgen, waarop wel wat bijzonders gebeurd, maar toch. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het boek ruim 550 pagina’s telt, die je door de uitgebreide beschrijvingen en gebeurtenissen niet zo snel uitleest.

Het bijzondere aan ‘Hier ben ik thuis’ is dat de auteur, Liz Curtis Higgs, in dit boek het Bijbelverhaal van Naomi en Ruth naar Schotland brengt. In het begin is het even afwachten op welke wijze dit verhaal de basis is voor het boek, maar tijdens het lezen wordt dat langzamerhand steeds duidelijker. Omdat dit verhaal zich afspeelt in het roerige Schotland van de 18e eeuw, geeft dit een hele nieuwe dimensie aan het Bijbelverhaal. Tijdens het lezen maak je af en toe vergelijkingen met het Bijbelverhaal en zet het je stil bij alles wat die vrouwen mee hebben moeten maken, dat maakt het boek wel bijzonder.

Hier ben ik thuis

Tijdens het lezen wordt je echt meegenomen in het verhaal. De auteur is erin geslaagd emoties, personen, omgeving en gebeurtenissen zo weer te geven dat je het tijdens het lezen voor je ziet. Hierdoor krijg je tijdens het lezen echt gevoel bij de personages, positief of negatief. Dat maakt het aantrekkelijk om steeds maar door te blijven lezen.

Omdat aan het einde van ‘Hier ben ik thuis’ het verhaal van lady Majory en Elisabeth nog niet af is, is er  ook een tweede deel verschenen. In ‘Dwars door de nacht’ gaat het verhaal verder en ook van dit boek kan je binnenkort een recensie verwachten. ‘Hier ben ik thuis’ is in ieder geval een boeiend historisch verhaal, over liefde en bedrog, spanning, verlies en vergeving.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Here burns my candle
Auteur: Liz Curtis Higgs
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2011
ISBN: 9789029795814

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter