De gouvernante – Carrie Turansky – *****

02/10/2014 | 10 reacties

de gouvernanteEngeland. 1911. De 27-jarige Julia Foster keert met haar ouders terug uit India wanneer haar vader ernstig ziek wordt. Eenmaal thuis neemt Julia een baan aan als gouvernante op het landgoed Highland Hall om haar ouders te ondersteunen. Daar krijgt ze te stellen met vier verwende kinderen die ze de nodige manieren moet bijleren.

In de financieel zware tijden aan het begin van de twintigste eeuw moet de heer van Highland Hall, weduwnaar Sir William Ramsey alles uit de kast halen om het landgoed te redden van de ondergang. Dat hij het zou kunnen waarderen daarbij hulp te krijgen van de nieuwe gouvernante, had hij niet verwacht. Maar niet iedereen is blij met de hulp van Julia..

Boeiend
De auteur Carrie Turansky had de grote wens om eens een verhaal te schrijven dat zich, net als het Britse kostuumdrama Downton Abbey, afspeelt op een van de prachtige landgoederen uit de Edwardiaanse periode. En dat is Highland Hall – De gouvernante geworden. Een roman over een tijd die niet te vergelijken is met nu.

In Highland Hall maak je kennis met Julia Foster, een eenvoudige jonge vrouw met goede manieren die op het grote landgoed Highland Hall terechtkomt. Al in het eerste hoofdstuk wordt duidelijk wat voor type ze is: een lieve, gelovige, mooie jonge vrouw, die niet bang is om haar mening te geven. Al vanaf het begin komt ze sympathiek over en ga je met haar meeleven, wanneer ze om moet gaan met vier verwende kinderen, een afstandelijke werkgever en een vervelende huishoudster.

de gouvernante

Al deze aspecten maken de roman boeiend en afwisselend. Er gebeurd heel veel in het verhaal, om en en om treden verschillende personen op de voorgrond, waardoor de verhaallijn afwisselend is. Het is leuk om te lezen over de verwende Katherine en Penelope, die Julia fatsoen moet proberen bij te brengen. Maar ook de huishoudster mrs. Emmitt, het dienstmeisje Ann en de hovenier Dalton zijn een mooie toevoeging aan het verhaal.

Geldzorgen en romantiek
Het is interessant dat in Highland Hall ook de financiële situatie van het landgoed naar voren komt. Het is geen enorm economisch verhaal, maar de zorgen die Sir William Ramsey heeft om het landgoed te kunnen blijven behouden, blijken duidelijk en geven het verhaal een mooie wending. Het laat zien dat die tijd, die wij tegenwoordig wel wat willen romantiseren, ook zo zijn moeilijkheden had. Dit onderdeel uit het verhaal brengt wat evenwicht in ons beeld van het leven in de twintigste eeuw.

de gouvernante

Maar naast de moeilijkheden van Sir William Ramsey, kunnen we in dit boek ook weer heerlijk genieten van de strenge etiquette, mooie japonnen, uitgebreide diners, ontluikende liefde, standsverschillen en een chique omgeving. De perfecte ingrediënten voor een fijne roman om mee weg te dromen.

Eerlijk
Het geloof van Julia is als een draad door het verhaal geweven. Het komt niet nadrukkelijk op de voorgrond, maar in alles wat ze doet en denkt, blijkt dat ze het belangrijk vindt wat God van haar vraagt. Toch maakt dit haar niet tot een afstandelijke personage, want juist doordat ze zelf ook fouten maakt en mensen verdriet doet, komt ze eerlijk over.

de gouvernante

Geslaagd
De auteur is er in geslaagd in het verhaal een sfeer te creëren die je tijdens het lezen voelt. De emoties, handelingen en gedachten van de personages zijn zo goed weer gegeven, dat je tijdens het lezen in het verhaal meegenomen wordt in alles wat er gebeurd.

Highland Hall – De gouvernante is een boek wat je in één keer uitleest en het dan met een zucht weglegt. Het is de auteur prima gelukt om een roman te schrijven ‘die niet onderdoet voor de bekende tv-serie Downton Abbey. Dit boek is een must voor iedereen die maar geen genoeg krijgt van kostuumdrama’s.’ En gelukkig, dit is nog maar het eerste deel van een serie.

5

Informatie

Oorspronkelijke titel: The Governess of Highland Hall
Auteur: Carrie Turansky
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029723190

Verzenden
User Review
4 (3 votes)
Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Beantwoorden mylemans marleen 02/10/2014

  had eerst trots en voordeel gelezen, jane austin, toen pemberly van pd james, was soort vervolg erop allebei heel mooi, nu ben ik landgoed longbourn aan het lezen deze ook goed maar toch 1 sterretje minder ,dan ga ik beginnen in Highland hall had hem dadelijk besteld en na jou artikel van jane austin heb ik er ook 3 van gekocht ,heel mooi trots en voordeel, begin wat moeilijk ,mansfield ligt te wachten alsook verstand en onverstand ,jullie klassen heb ik ondertussen ook allemaal en nog vele andere, heb me sinds deze site arm aan boeken gekocht alle deeanne gist,7 stuks, alle van de strootjesbruid ,zelfs druk op de ketel, een nieuwe staat al in bestelling kom effe niet op haar naam lieve groetjes uit belgie weer heb nu geen tijd meer moet lezen ha ha

 • Beantwoorden Thorinda 03/10/2014

  Hoi Leanne,

  Is dit debuut van Carrie Turansky in de stijl van Julie Klassen.
  Ik ben zoals je weet een enorme fan van de boeken van Julie Klassen en ik vond “De Dansmeester” (welke ik eindelijk aangeschaft heb en binnen no time uitgelezen had) ook weer GEWELDIG!!

  Ik hoor dat Carrie in de trant van Julie Klassen schrijft maar klopt dit?!

  Ik hoor het graag van je en succes met je blog!

  Groetjes!

 • Beantwoorden Thorinda 04/10/2014

  Hoop dat je me al wat meer kunt zeggen!!

  Dank je wel alvast!

  Groetjes Thorinda

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 04/10/2014

   Ja, dit boek is zeker wel vergelijkbaar met de boeken van Julie Klassen. Ik denk dat dit ook wel wat voor jou is ;)

 • Beantwoorden Lise 04/10/2014

  Ben erg benieuwd naar dit boek, zeker na deze recensie! Toch maar gaan reserveren bij de bieb ;)
  Wat een ontzettend leuke site trouwens! Ik ben er net op gestuit, maar ga het zeker onthouden!
  Leuk om te lezen wat jij vond van bepaalde boeken die ik juist niet leuk of juist wel leuk vond (of gewoon hetzelfde natuurlijk)!

 • Beantwoorden Thorinda 07/10/2014

  Hoi Leanne,

  Graag zou ik nog een vraag aan je willen stellen (sorry voor het ongemak)!
  Welk boek is meer in de stijl van Julie Klassen, het bovenstaande debuut van Carrie Turansky “Highland Hall” of het debuut van Sarah E. Ladd “De erfgename van Winterwood”.

  Welk van de 2 schrijfsters kan het beste de sfeer, de omgeving, de chique omgeving, de baljurken, de balzalen, de diners, etc weergeven!

  Ik hoop dat je mij hiermee kan en wilt helpen.

  Dank je wel alvast!

  Groetjes Thorinda

 • Beantwoorden marleen mylemans 10/10/2014

  Wat een heerlijk boek. 5 sterren kijk al uit naar deel 2 wanneer? Hoop zo snel mogelijk ,maar jij houd ons op de hoogte he, ben is benieuwd of miss emmet mag blijven. Ga goed slapen na zon heerlijk boek

 • Beantwoorden marleen mylemans 10/10/2014

  Lezen dus je gaat er geen spijt van hebben

 • Beantwoorden Regina Snoeijer 22/02/2015

  Ik kan niet stoppen met kezen. Ik vind het een fantastisch roman en hoop dat het niet al te lang duurt dat deel twee uitkomt. Zeker net zo mooi als de boeken van Lynn Austin, Juli Klassens, enz.
  Veel leesplezier gewenst voor iedereen die ook Highland Hall gaat lezen.

 • Beantwoorden Thorinda 16/09/2015

  Lieve lezers!

  Heeft iemand deel 2 inmiddels al gelezen?? De debutante van Highland?

  Hoor graag of jullie hier net zo enthousiast over zijn als deel 1 (die was echt superrrrrr)!

  Groetjes en veel leesplezier!!

 • Laat een reactie achter