Hildegard – Irma Joubert – ****

14/04/2016 | 8 reacties

hildegardHet is 1905 – Midden in de nacht, in het diepste geheim, moeten de kleine Hildegard en haar ouders vluchten van hun landgoed. De Russen komen! Voor het eerst merkt Hildegard hoe afschuwelijk oorlog is. Haar kindertijd is voorbij.
Jaren later – Hildegard worstelt om de man lief te hebben die haar vader voor haar heeft uitgekozen. Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt in hun nieuwe woonplaats Berlijn de kleine Esther geboren. Maar als haar man en zonen zijn vertrokken naar het front en de bommen op Berlijn beginnen te vallen, zijn Hildegard en Esther op zichzelf aangewezen. Elke nieuwe dag wordt getekend door verwoesting, honger en kou. Ternauwernood slaagt ze erin zichzelf en haar dochtertje in leven te houden.
Als ook deze oorlog ten einde is, zit Hildegard tussen de scherven van haar leven. Verscheurd door verlies neemt ze een moedig besluit.

Hildegard, het nieuwste boek van Irma Joubert, is het eerste deel van een nieuwe trilogie. Het boek vertelt het verhaal van Hildegard, beginnend bij haar leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je maakt kennis met haar als een klein, bang meisje dat opgroeid tot een zelfstandige vrouw met een veelbewogen leven. Het boek neemt je mee op haar weg door het leven en je ervaart wat haar vormt tot de vrouw die ze aan het eind van het verhaal is geworden.

hildegard

Als Hildegard midden in de nacht met haar ouders op de vlucht moet voor de Russische bolsjewisten is dat nog maar het begin van een leven waarin oorlog, economische malaise en persoonlijke moeilijkheden zich afwisselen met vrede en blijdschap. Maar door dat begin leer je Hildegard al snel goed kennen en voel je je betrokken bij haar leven.

Vervolgens gaan de jaren voorbij waarin Hildegard opgroeit, mensen ontmoet, ervaringen opdoet, trouwt en kinderen krijgt. Het is knap dat de auteur deze jaren weet te schetsen zonder dat het langdradig of juist te afgeraffeld wordt. Je krijgt namelijk precies genoeg informatie om je een beeld te vormen van Hildegards leven, met haar mee te voelen en je in haar in te kunnen leven.

hildegard

In het boek komen diverse belangrijke gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis aan de orde, zoals de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit alles wordt beschreven vanuit Hildegards perspectief, waardoor het verleden tot leven komt. Tegelijkertijd komen ook minder bekende gebeurtenissen aan de orde en word je, zoals in elk boek van Irma Joubert, ook in Hildegard meegenomen naar Zuid-Afrika.

De afwisseling in de plaatsen waar Hildegard woont, de maatschappelijke gebeurtenissen die van invloed zijn op haar leven en de persoonlijke omstandigheden die haar vormen tot een sterke, moedige vrouw maken het verhaal boeiend en levensecht. Deze historische roman, die je meeneemt in de strijd van een moeder die door alles heen vecht voor een toekomst voor haar dochter, laat je niet meer los zodra je er in begonnen bent.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: Immer wes
Auteur: Irma Joubert
Uitgeverij: Mozaiëk
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789023994961

Verzenden
User Review
3.89 (9 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Boekencentrum.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Beantwoorden mylemans marleen 15/04/2016

  ziet er ook goed uit liefs nog even bekijken

 • Beantwoorden Christine Ferket 19/05/2016

  Alweer een prachtig boek van Irma Joubert. Toch vond ik Het meisje uit de trein beter. Ik had vooral een probleem met het beleven van de oorlog aan de kant van de Duitsers!
  Ik geef 4 sterren.

 • Beantwoorden Mees 02/07/2016

  ohhh ik zie nu al uit naar het vervolg op Hildegard! Enig idee wanneer die uit komt?

 • Beantwoorden rozemarijn 27/11/2016

  Hildegard, ook bekend onder de titel ‘Immer Wes’, een bijzonder boek! Dat het volgende deel maar gauw uitgebracht mag worden.
  Haar boeken lezen als een roman, maar ondertussen…
  Irma Joubert weet in bijna al haar boeken door middel van 1 hoofdpersoon kundig de (geschiedenis-) spiegel voor te houden en maakt soms ietwat pijnlijk duidelijk dat de gemiddelde zwart/wit-beschrijving van bepaalde periodes uit de Europese geschiedenis haast onnavolgbare consequenties hebben voor veel mensen in zuidelijk Afrika.
  Een boek van de hand van Irma Joubert kunt u gerust cadeau doen.

 • Beantwoorden Tineke van de Wetering 06/12/2016

  Wat een voorspelbaar boek en wat een ééndimensionale personages. Ook het geloof is een simpel sausje over alles heen. Ik heb het gelezen omdat er met zoveel lof over deze schrijfster en haar boeken geschreven wordt. Wat een teleurstelling…

 • Beantwoorden nellie eversen-kalsbeek 16/04/2017

  prachtige boeken!!!
  alle boeken van irma joubert in mijn bezitting,ik verheug me op de volgende boeken van irma joubert.
  wanner komt het uit?
  hou me op de hoogte.

 • Beantwoorden J ,Buergers v Stam 08/06/2018

  Heb genoten van
  Hildegard, het was meeslepend en indruk wekkend, Voor mij kwam dan er nog iets bij, ik was in 2017 in Namibie en heb door Windhoek en Koopmanshoek en andere plaatsen gelopen, het was een geweldige vakantie en nukeamen er weer mooie plaatjes op mijn netvlies, bedankt daarvoor, koosje

 • Beantwoorden Gonneke 09/06/2019

  Geweldig boek . Het meisje uit het verscholen dorp. Kende de schrijfster niet maar wil nu alles lezen wat zij heeft geschreven.

 • Laat een reactie achter