Ik zal verborgen zijn – Eline Rosenhart – *****

04/01/2016 | 5 reacties

ik zal verborgen zijnTwee Joodse vrouwen met dezelfde naam – Hadassah – strijden voor een volk dat wordt bedreigd in zijn bestaan.
De een wordt in de tijd van het Perzische rijk meegesleurd in een leven dat ze nooit had kunnen voorzien en leert te wachten op het juiste moment om te handelen. De ander vlucht na de Kristallnacht vanuit Hamburg met haar familie naar Amsterdam. Wanneer de nazi’s Nederland binnenvallen, besluit ze in de voetsporen van haar naamgenoot te treden. Met een telkens wisselende identiteit groeit zij tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in de rol waartoe ze zich geroepen weet, om uiteindelijk thuis te komen in Erets Jisraël.

De Joodse Hadassah Liebermann is nog jong als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Op de vlucht voor het kwaad komt ze met haar familie naar Nederland, waar het niet lang duurt voordat ze betrokken raakt bij het verzet. Daarmee treedt ze in de voetsporen van de andere Hadassah, die de vrouw van koning Ahasveros, de koning van Perzië werd en die door te handelen volgens Gods plan de redding voor het Joodse volk bracht.

ik zal verborgen zijn

De roman Ik zal verborgen zijn, met een beladen titel die je tijdens het lezen steeds meer gaat begrijpen, gaat over twee Joodse vrouwen met dezelfde naam, maar levend in een heel andere tijdsperiode. Hadassa Liebermann is een heel gewoon, jong meisje als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, maar dat verandert al snel als ze bij het verzet betrokken raakt. Hoewel ze schijnbaar makkelijk haar Joodse identiteit aflegt en zich met een heel aantal nieuwe identiteiten omhuld om zich staande te houden in gevaarlijke situaties, dringt de verschrikking van de oorlog diep in haar binnenste door.

Vanuit haar eigen perspectief word je meegenomen in Hadassa’s leven en haar werkzaamheden voor het verzet. Het geeft je interessante en tegelijkertijd wrange informatie over de wijze waarop zoveel dappere mensen tijdens die immens moeilijke periode streden voor gerechtigheid en vrede. Maar doordat Hadassah’s verhaal niet ophoudt bij het einde van de oorlog, komt ook de woelige periode rondom de totstandkoming van de staat Israël tot leven.

ik zal verborgen zijn

Daarnaast vertelt Ik zal verborgen zijn het bekende verhaal van Hadassah uit de Bijbel, die door haar huwelijk koningin Esther wordt. De hoofdstukken over de Tweede Wereldoorlog worden afgewisseld met het verhaal over een bange, maar moedige en gelovige vrouw, die zich met gevaar voor eigen leven inzet om het Joodse volk te redden. En hoewel het verhaal bekend is, blijft het boeiend door de manier waarop het beschreven wordt.

Door de verbindingen die gelegd worden tussen beide verhaallijnen, vormt het boek met de ruim 500 pagina’s één geheel. En hoewel je soms het gevoel hebt wat details te missen van belangrijke gebeurtenissen in de levens van beide vrouwen, maakt dat het verhaal juist ook bijzonder en anders dan andere romans over de Tweede Wereldoorlog.

ik zal verborgen zijn

Ik zal verborgen zijn, geschreven door de 21-jarige Eline Rosenhart, is een indrukwekkend verhaal over de strijd om te (over)leven in immens donkere perioden. Tijdens het lezen kruip je in de huid van beide Hadassah’s en word je geraakt door hun grote moed en kracht. Vele gebeurtenissen laten je de werkelijkheid beseffen en maken dat het verhaal diepe indruk achterlaat wanneer je de laatste pagina’s hebt gelezen, en dat maakt Ik zal verborgen zijn zeker een aanrader.

5

Informatie

Auteur: Eline Rosenhart
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789029721066
button (1)

Verzenden
User Review
5 (1 vote)

Dit bericht bevat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Beantwoorden Wendie 04/01/2016

  Ik heb dit boek onlangs ook gelezen en vond het een indrukwekkend boek. In het begin vond ik het een beetje verwarrend de twee verhaallijnen, later niet meer

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 07/01/2016

   Bedankt voor het delen van jouw mening! :)

 • Beantwoorden Ria 04/01/2016

  Ik heb het boek ook, even er in komen en toen kon ik er niet meer mee stoppen….

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 07/01/2016

   Herkenbaar! ;)

 • Beantwoorden Frederika 20/04/2018

  Mooi boek ,wel jammer dat aan het einde zich bekeerd tot het christendom en Jesus als de Messias ziet.

 • Laat een reactie achter