In haar hart – Elizabeth Byler Younts – ****

04/05/2015 | 0 reacties

In haar hart1945. In het ziekenhuis ontmoet verpleegster Christine Freeman Eli, een Amish jongen die vanwege zijn geloofsovertuiging niet wil vechten. Hun onverwachte vriendschap wordt al snel op de proef gesteld als een ontmoeting met een andere jongeman, Jack, Christines leven voor altijd verandert. Eli biedt aan haar mee te nemen naar zijn Amish gemeenschap en geeft haar zo de kans de situatie te ontvluchten. 

Als Jack ontdekt waar Christine is, weerhoudt niets hem ervan haar daar weg te halen. Christine staat voor een allesbepalende keuze: zal ze haar vroegere dromen volgen of kiezen voor de Amish man die zijn hart aan haar verloren heeft?

Als de dienstweigeraar Eli Brenneman in het ziekenhuis verpleegster Christine Freeman ontmoet, verliest hij al snel zijn hart aan haar. Hij zou zijn leven met haar willen delen, als dat maar mogelijk was. Christine heeft op dat moment wel andere zaken aan haar hoofd, want na haar ontmoeting met Jack staat haar leven op zijn kop. Dan biedt Eli aan haar mee te nemen naar zijn Amish gemeenschap, om daar tot rust te komen. Omdat ze geen andere uitweg ziet, gaat Christine met hem mee, niet wetend hoezeer het verblijf bij Eli’s familie haar leven zal veranderen.

In haar hart

‘In haar hart’ vertelt het verhaal van Eli en Christine. Eli is een knappe jongeman, afkomstig uit een Amish gemeenschap. Ondanks de vele harten die hij gewonnen heeft van de meisjes uit zijn gemeenschap, is hij met zijn vijfentwintig jaar en geen vrouw aan zijn zij toch wat laat. In het ziekenhuis, ver van huis, ontmoet hij Christine. Zij is een knappe, hardwerkende zuster op een psychiatrische afdeling en zet alles op alles om haar familie te helpen met hun financiële problemen.

Deze twee personages spelen de hoofdrol in het verhaal. Vanaf het eerste moment valt Eli voor de knappe zuster, maar dit is niet wederzijds. Dit brengt originaliteit in het verhaal, het is anders dan de meeste Amish romans. Daarnaast gaat ook Jack een rol spelen en wordt alles gelijk een stuk ingewikkelder. Doordat je het verhaal leest vanuit Eli en Christine, lees je van beiden over hun gevoelens en gedachten. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het lezen goed in het verhaal zit, en je met beide personages meeleeft.

In haar hart

Eli is afkomstig uit een Amish gemeenschap en daar keert hij op een gegeven moment, samen met Christine, naar terug. Dat gedeelte van het verhaal is vergelijkbaar met andere Amish romans. Je wordt namelijk meegenomen in de wereld van eenvoudigheid. Vrouwen die de mooiste baksels maken, met elkaar quilten en het huis schoonhouden, hardwerkende mannen op het land, geen telefoon, simpele jurken en een buiten-wc creëren het al bestaande beeld van het leven in een Amish gemeenschap.

Deze Amish roman is getekend tegen het decor van de oorlog, waarin ook de Amish mannen opgeroepen werden om in dienst te gaan. Wegens hun gewetensbezwaren kregen zij de status van dienstweigeraars en werden ze te werk gesteld in kampen. Dit relatief onbekende onderwerp speelt een belangrijke rol in het boek. Samen met de herinneringen van de auteur die verweven zijn in dit verhaal, maakt dit ‘In haar hart’ anders dan de gemiddelde Amish romans.

In haar hart

‘In haar hart’ is een Amish roman en toch anders. Hierdoor is het boek ook prima te lezen door mensen die niet zoveel hebben met het onderwerp Amish. Het boek bevat een redelijk goed uitgewerkt verhaal vol boeiende details tegen een bijzonder decor. Wanneer je op zoek bent naar een origineel historisch verhaal, is ‘In haar hart’ een goede keus.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Promise to Cherish
Auteur: Elizabeth Byler Younts
Uitgeverij: De Groot Goudriaan
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789088653339

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van de EO-Eva

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter