Interview Karen Witemeyer + Winactie #5

20/11/2015 | 52 reacties

interview Karen Witemeyer– Winactie gesloten –

Afgelopen woensdag kreeg ik de geweldige kans om Karen Witemeyer te interviewen. Karen is op uitnodiging van uitgeverij Grace Publishing House een week in Nederland om op diverse plaatsen de lezers van haar boeken te ontmoeten. Toen ik van de uitgever de vraag kreeg of ik interesse had in een interview met Karen, wist ik niet hoe snel ik ‘Ja, heel graag’ moest zeggen. En woensdag 18 november was het zo ver. Klik snel op ‘Lees verder’ om meer te lezen over het interview en de allerlaatste winactie van deze week!

Vanaf het eerste moment dat ik kennismaakte met Karen, was ik onder de indruk van haar vriendelijkheid en enthousiasme. De auteur van al die fantastische boeken bleek een hele gewone en gezellige vrouw te zijn, die er van genoot om over haar boeken en werk als auteur te vertellen.  Onder het genot van een kop thee stelde ik haar heel veel vragen, die ze heel open en uitgebreid beantwoordde.

Op mijn vraag of ze er altijd al van gedroomd had om boeken te schrijven, vertelde ze dat ze van jongs af aan al van lezen hield, maar over het schrijven van een eigen boek haast niet durfde te dromen. Op een gegeven moment ging ze wel een boekje bijhouden, waarin ze allerlei ideeën opschreef. Maar pas op het moment dat ze drie kleine kinderen had en haar man zijn baan verloor, maakte ze van het schrijven werkelijkheid. Lachend vertelde ze dat ze toen dacht direct geld met haar boeken te kunnen verdienen, maar dat het nog zes jaar duurde voordat haar eerste boek in de winkels een feit was.

Nu probeert ze om op elk vrij moment, naast haar werk op een christelijke universiteit, te schrijven en duurt het zo’n 9 maanden voordat een boek klaar is. In tegenstelling tot veel andere auteurs, wil ze dat de eerste versie van haar verhaal al perfect is. Hierdoor schrijft ze één goed hoofdstuk per week en hoeft ze niets meer te corrigeren voordat het verhaal naar de uitgever gaat.

Hoewel het moeilijk te kiezen is en al de vrouwelijke personages in haar boeken in kleine, verschillende dingen wel een beetje op haar lijken, is Adelaide Proctor uit Hoofd in de wolken toch wel haar favoriet. “Omdat zij een echte lezer is die altijd met haar neus in de boeken zit. En ook omdat ze soms fouten maakt, net zoals wij allemaal en ze een heel speciaal plekje in haar hart voor kinderen heeft, wat ik heel erg herken.”

Verder zou ze graag eens een bezoekje brengen aan de tijd waarin haar boeken zich afspelen. “Voor een maand, dat zou me echt geweldig lijken. Maar ik woon in Texas en als je daar de de zomer zonder airco moet doorbrengen, is dat echt heel erg warm. En ik ben ook wel heel dankbaar dat we nu bijvoorbeeld medicijnen hebben, en een wasmachine, zodat je niet alles met de hand hoeft te wassen.”

Wat betreft haar persoonlijke geloof in God, “dat is een sleutelelement in al mijn verhalen. De personages in mijn boeken zijn over het algemeen mensen die al in God geloven. Dat herken ik namelijk heel erg van mezelf, want ik geloof ook al mijn hele leven. Maar ik heb ook mijn worstelingen daarin, ik moet ook dingen leren en er is altijd ruimte om te groeien in het geloof. Ik wil door mijn personages laten zien dat mensen die geloven niet altijd vrolijk zijn, maar dat zij ook problemen en vragen hebben. Ik probeer te schrijven vanuit waar ik sta en personages worstelen met dingen die ik van mezelf herken. Ik hoop dat dit het verhaal voor de lezer echt en authentiek maakt en dat lezers zich er in kunnen herkennen.”

Karens favoriete scenes is om te schrijven zijn de actiescenes. “De scenes waarin heel veel gebeurt en de spanning oploopt. Dit zijn meestal ook de scenes waar ik veel over heb nagedacht en die ik daarom het beste ken en ook het makkelijkst om te schrijven zijn. Ik ben een behoorlijk langzame schrijver, en scenes waarin heel snel veel dingen gebeuren, zorgen ervoor dat ik zelf ook wat sneller ga schrijven.”

Over het algemeen zijn haar boeken voor 100% fictie. “Maar er zijn er een aantal die wat waargebeurde elementen bevatten. Een voorbeeld hiervan is Druk op de ketel. In de proloog, waar we voor het eerst de mannelijke held ontmoeten, is hij op een stoomboot die explodeert. Hiervan vond ik een krantenartikel uit de 19e eeuw, wat daarover uitgebreid verslag deed. En dat waargebeurde element heb ik gebruikt om het karakter van de held te vormen en het verhaal richting te geven. Maar alle personages en het meeste van alles wat er gebeurd, bedenk ik gewoon zelf.”

En gelukkig heeft ze nog heel wat ideeën voor nieuwe verhalen en dan kunnen wij  nog veel moois verwachten. Maar of haar boeken inderdaad zo mooi zijn als veel fans vinden, kan Karens man eigenlijk niet zeggen. Want hij gaf het heel eerlijk toe: “Ik heb nog nooit een boek van Karen gelezen. Ze vertelt er wel over, maar het is gewoon geen genre wat ik graag lees.”

Maar Karen neemt hem dat absoluut niet kwalijk en ze is maar wat gelukkig met haar Texaanse held. En dat geluk, het plezier in haar werk, haar geloof in God, haar passie en vriendelijkheid maakten deze ontmoeting een onvergetelijke ervaring!

Vandaag is het de laatste dag van de Karen Witemeyer Themaweek en dus is het ook tijd voor de allerlaatste winactie van deze week. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag kon je al kans maken op een exemplaar van Het najagen waard, Karen Witemeyers nieuwste roman. En ook vandaag kan je nog kans maken. Wat moet je ervoor doen? Laat in een reactie onder dit artikel gewoon even weten dat je mee doet met de winactie, vergeet niet je e-mailadres in het daarvoor bestemde vakje in te vullen en wie weet, ben jij de gelukkige winnaar van dit prachtige boek! De uitslagen van alle winacties zijn morgen na 12.00 uur op Facebook te vinden.

Deze winactie en het interview werden mogelijk gemaakt door uitgeverij Grace Publishing House.

Geplaatst in: Auteurs, Winacties | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

52 reacties

 • Beantwoorden Christel 20/11/2015

  Leuk interview! Waarom ik kans wil maken op het boek? Na deze leuke kennismaking met de schrijfster wil ik ook graag kennismaken met haar boeken. Heb nog nooit een boek van haar gelezen.

  • Beantwoorden Agnetha 20/11/2015

   Ik wil heel graag een boek van Karen winnen.Het is gewoon een top schrijfster met een mooi vleugje humor en romantiek in ieder boek verwerkt! !
   Ik koester warme herinneringen vanuit mijn ziekbed met de ‘ramen was scène’ uit Geknipt voor elkaar. :-)

 • Beantwoorden Ann s 20/11/2015

  Ik maak heel graag kans op haar laatste boek, vele groetjes ann

 • Beantwoorden Andra Anker 20/11/2015

  wauw ze lijkt me een heel leuke vrouw, uit je interview te lezen. Ik zou heel graag het boek winnen.

 • Beantwoorden Lise 20/11/2015

  Wat ontzettend vet dat je haar mocht interviewen! Ik was deze week helaas niet in de gelegenheid om naar één van de meet en greets te gaan, maar door bovenstaand stuk heb ik haar toch een beetje ‘ontmoet’, leuk! En ook tof dat ik antwoord heb gekregen op mijn vraag! :) Uiteraard doe ik dus graag mee aan deze actie!

 • Beantwoorden Coby van Asselt 20/11/2015

  Ze straalt uit wat ze schrijft! Lijkt me leuk om haar boek te winnen.

 • Beantwoorden Janneke 20/11/2015

  Geweldig dat ze in Nederland was. Heb haar zelf ook ontmoet op 18 november bij ons in het dorp ;)
  Super lieve en enthousiaste vrouw die echt geïnteresseerd is in haar fans!

 • Beantwoorden Petra 20/11/2015

  Echt een mooi interview! Ik vond het leuk om te lezen! Ik wil ook heel graag mee doen met deze actie!

 • Beantwoorden Anja 20/11/2015

  Wat een mooi interview! ik doe graag mee met de winactie!

 • Beantwoorden Sariek 20/11/2015

  Wat gaaf, een interview met haar! Ik vind haar boeken altijd zo leuk en gezellig om te lezen :) Ik heb nog niet echt boeken van haar in mijn kast, dus het zou wel leuk zijn om dat boek in de kast te hebben!

 • Beantwoorden coby de jong 20/11/2015

  heerlijk om deze boeken van deze schrijfster te winnen
  heerlijk om te lezen ter ontspanning anti stress

 • Beantwoorden Lisette 20/11/2015

  Wat een leuk interview om te lezen. Tot nu toe heb ik genoten van alle boeken dieKaren geschreven heeft. Geweldig dat Adelaide haar favotietste vrouwelijke personage is.

 • Beantwoorden Ria 20/11/2015

  Wat geweldig leuk om dit interview te lezen, mooie foto ook, trouwens!

  Graag doe ik mee met deze actie.

 • Beantwoorden Bernice 20/11/2015

  Ook vandaag maak ik graag kans op ‘Het najagen waard’!

 • Beantwoorden Hanneke Tinor-Centi 20/11/2015

  Ik doe heeeel graag mee!

 • Beantwoorden Leanne 20/11/2015

  Jaa. Ik doe heel graag mee Geweldige boeken!

 • Beantwoorden Annemarie Bruijnes 20/11/2015

  Leuk interview, ik heb bijna alle boeken van deze schrijfster met veel enthousiasme gelezen.
  Jammer dat in de 6e alinea van dit interview een nare taalfout staat:

  “De scenes waarin heel veel gebeurd en de spanning oploopt.”

  gebeurT is 3e pers. enkelvoud teg. tijd, dus met een T, wellicht is dit te veranderen?

 • Beantwoorden Ans Stier 20/11/2015

  Wat een mooie ervaring zal dat geweest zijn om te mogen interviewen. Ik doe graag mee aan deze leuke winactie.

 • Beantwoorden Anne 20/11/2015

  Vanaf haar eerste boek heb ik ontzettend genoten van haar humor in de boeken.
  Ze lezen makkelijk en zijn zeer ontspannend.

 • Beantwoorden Dianne Evers 20/11/2015

  Ik doe heel graag mee!

 • Beantwoorden hanny schilt 20/11/2015

  ik doe heeel erg graag mee aan deze win actie, onze dochter van 13 heeft alle boeken zeker al 4 of 5 keer gelezen , dus deze zou voor haar echt heel welkom zijn , ze is een super fan.

 • Beantwoorden Harriette 20/11/2015

  Leuk is ze he! Ik heb haar woensdagavond ook ontmoet, ze kwam bij ons in de boekenwinkel! Heel leuk en zeker voor herhaling vatbaar.. Vind het echt een liefelijke vrouw!

 • Beantwoorden leanna 20/11/2015

  Ik houd van haar boeken!! Ze zijn echt geweldig. Ik doe heel graag mee met de actie!

 • Beantwoorden Annette Hartman 20/11/2015

  Wat leuk dat ook van de schrijfster zelf Adelaide Proctor haar favoriet is!
  Bedankt voor je interview; zo kunnen wij allemaal mee genieten van de komst naar Nederland van de schrijfster. Misschien ze ook eens naar België, waar ik woon.

 • Beantwoorden Anneke 20/11/2015

  Een boek van Karen Witemeyer om te lezen?!?! Dat klinkt altijd heel erg goed! Zeker als ik het nog niet ken

 • Beantwoorden leny 20/11/2015

  Leuk om een boek van Karen Witemeyer te winnen!

 • Beantwoorden Anneco de Visser 20/11/2015

  Heeel graag! Je zou er een hele familie blij mee maken! :)

 • Beantwoorden Anita 20/11/2015

  Leuk! Ik doe mee.

 • Beantwoorden Kommy 20/11/2015

  Erg leuk om op deze manier meer van Karen te weten te komen. Haar boeken zijn voor mij erg fijn om te lezen. Een heerlijk moment van ontspanning, niet alleen voor mij, maar ook voor mijn moeder en vriendinnen die daarna haar boeken mogen lezen. Deze actie is echt super. Ik doe graag meer. :-). Fijne avond nog.

 • Beantwoorden Erika 20/11/2015

  Het lijkt me opnieuw een geweldig boek en komt op mn verlanglijstje!

 • Beantwoorden Annelies 20/11/2015

  Wat een leuk interview! Heb je goed gedaan erg leuk om ook iets van haar persoonlijk te weten te komen. En ja ik doe heel graag mee met de winactie!

 • Beantwoorden Marieke 20/11/2015

  Wat heb je er een mooi, vlot verhaal van gemaakt. Het lijkt er op dat het er heerlijk ontspannen aan toe ging. Ik doe graag mee om kans te maken op haar nieuwste boek.

 • Beantwoorden Gerjanne Bisschop 20/11/2015

  Leuk dat je haar kon interviewen! Grappig dat haar man haar boeken niet leest.
  Ik doe graag mee aan de winactie.

 • Beantwoorden Carola 20/11/2015

  Ik doe super graag mee!

 • Beantwoorden Dianne 20/11/2015

  Leuk interview! Doe graag mee met de winactie!

 • Beantwoorden Leoniek van der Hart 20/11/2015

  Ik maak graag kans op dit boek. Haar boeken zijn altijd weer leuk om te lezen!

 • Beantwoorden Alída 20/11/2015

  Wat super dat je haar mocht interviewen!
  Erg leuk om te lezen. En ik doe natuurlijk graag mee met de actie!

 • Beantwoorden Marieke van den Andel 20/11/2015

  Wat een super leuk interview om te lezen, wordt er helemaal vrolijk van :-) Graag doe ik mee met deze winactie, ben dol op haar boeken en ben dol op lezen :-)

 • Beantwoorden Elsbeth 20/11/2015

  Ik maak ook graag kans op een boek van haar.
  Heerlijke boeken om in weg te dromen…

 • Beantwoorden Monique 20/11/2015

  Leuk interview! Ik doe heel graag mee :)

  • Beantwoorden anja 21/11/2015

   Ja ik zou ook heel eeg blij zijn met dit boek!

 • Beantwoorden MARIA 20/11/2015

  Ik maak heel graag kans!

 • Beantwoorden Esther 20/11/2015

  Natuurlijk doe ik mee! Lijkt me gaaf om zelf een boek van Karen te hebben!

 • Beantwoorden Tessa Slijkhuis 21/11/2015

  Ik doe graag mee, het lijkt me heel leuk om te winnen!

 • Beantwoorden leonie 21/11/2015

  Jaaa! Ik doe mee! Zo’n gaaf boek wil ik niet aan mijn neus voorbij gaan!

 • Beantwoorden Angela Meerman 21/11/2015

  Ik zou heel graag het boek winnen, ik doe graag mee!

 • Beantwoorden jannie 21/11/2015

  Wat leuk om eens “kennis te maken” met de vrouw achter al deze prachtige verhalen! Ik kan niet wachten tot haar nieuwe boek hier in de winkel ligt!

 • Beantwoorden Aaltje van Oostenbrugge 21/11/2015

  Jah! Ook deze laatste kans laat ik niet zomaar voorbij gaan, dus ik doe graag mee! ‘k Heb gewoon nú al zin om er in te beginnen… Spannend!!!!

 • Beantwoorden Antoinette 21/11/2015

  Hoi Leanne wat een leuk interview heb jij ervan gemaakt, niet alle vragen zijn beantwoord ;-) maar complimenten hoor voor je speciale themaweek!

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 22/11/2015

   Dankjewel! Haha, er zijn in de loop van het gesprek wel heel veel vragen aan de orde gekomen, maar als ik die allemaal in m’n verslag zou verwerken, werd het artikel veel te lang. Dus ik heb er een aantal leuke/interessante uitgepikt om met jullie te delen :)

 • Beantwoorden Geesje 23/11/2015

  Ik heb haar ook ontmoet bij de boekhandel, het was heel interessant. Wat jij verteld heeft ze daar ook verteld, we konden allerlei vragen stellen.Maar ik baal wel een beetje dat ik een boek gekocht heb dat ik al gelezen had. Ik vind het wel leuk dat ze hem gesigneerd heeft, maar ik had hem al gelezen. Ik heb nl. alle boeken van haar gelezen, maar de buitenkant en titel onthoud ik niet allemaal. Dus ik toog er heen ( beetje zenuwachtig, want ik kan niet zo goed Engels )met mijn boekenbon en dacht het nieuwste boek te kopen, die zou immers in november uitkomen? Ik dacht eigenlijk dat ze die kwam promoten. Ik pakte ‘Het najagen waard’ ( die lag bij haar op de tafel)en vroeg aan haar of dat haar nieuwste was, yes was het antwoord. Dat klopt ook wel, want haar echte nieuwste boek is nog niet uit in Nederland? Nou ja dan lees ik nog maar een keer dezelfde, maar ik had het leuker gevonden als ze met haar allernieuwste boek op tournee ging, dan had ik geen miskoop gedaan :-)

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 27/11/2015

   Leuk dat je haar ook gesproken hebt! Maar ‘Het najagen waard’ is inderdaad haar nieuwste boek wat tot nu toe in Nederland verschenen is. Dus je hebt toch wel haar nieuwste roman te pakken :)

  Laat een reactie achter