Kind van de rivier – Irma Joubert – ****

08/09/2014 | 4 reacties

Kind van de rivierPérsomi woont met haar analfabete moeder, haar zusjes en broers in een hutje op het terrein van de rijke meneer Fourie. Ze vormen een typisch bijwonersgezin: arm, onderontwikkeld en sociaal zwak. Hoe ouder Pérsomi wordt, hoe meer ze zich gaat schamen voor haar achtergrond – en hoe sterker ze gaat verlangen naar recht en gerechtigheid. Ze zet alles op alles om aan haar milieu te ontsnappen.

Tussen Pérsomi en Boelie, de oudste zoon van meneer Fourie, ontstaat een bijzondere vriendschap. Maar de groeiende apartheid in de Zuid-Afrikaanse samenleving wordt steeds scherper voelbaar. Als in 1957 de Indische gemeenschap wordt gedwongen om uit het dorp te vertrekken, springt Pérsomi, die inmiddels advocaat is, voor hen in de bres. Haar besluit om haar Indische vrienden te verdedigen, leidt tot een directe confrontatie met haar dorp – en met Boelie.

Na ooit ‘Het meisje uit de trein’ te hebben gelezen, was ‘Kind van de rivier’ de tweede roman van Irma Joubert waar ik kennis mee maakte. Ondanks dat het een hele tijd geleden is dat ik mijn eerste boek van haar las, kon ik me haar schrijfstijl nog goed herinneren en was ik benieuwd hoe dit boek zou zijn.

Kind van de rivier

Pérsomi
‘Kind van de rivier’ neemt je mee naar een klein armoedig huisje op het terrein van een rijke  boer in Zuid-Afrika in 1938. Hier begint het verhaal van Pérsomi, die als elfjarig meisje haar broer ziet vertrekken van zijn familie. Pérsomi blijft achter en moet het vanaf dan zonder haar grote broer zien te redden.

In dit verhaal speelt Pérsomi de hoofdrol. Je leert haar al snel kennen, doordat haar gedachten, gevoelens en wat ze doet heel duidelijk beschreven zijn. Je ontdekt al snel dat Pérsomi anders is dan haar familie, ze is slim, sociaal en zelfstandig. Ondanks dat ze is het begin van het verhaal nog maar elf jaar is, begrijpt ze precies wat haar positie is en wat haar toekomst zal zijn wanneer ze niet voor zichzelf kiest.

In het verhaal ontwikkelt Pérsomi zich van een jong meisje tot een leergierige puber en uiteindelijk tot een zelfstandige, succesvolle advocate. Deze ontwikkeling is in het verhaal heel natuurlijk weergegeven. Haar gedachten veranderen niet zomaar ineens van die van een jong meisje naar die van een volwassen vrouw. Heel haar ontwikkeling is geleidelijk, waardoor het verhaal realistisch is en klopt bij je voorstelling ervan.

Kind van de rivier

Diepgaand
Tijdens het opgroeien ontmoet Pérsomi een aantal mensen die een grote rol gaan spelen in haar leven. Vooral de vriendschap met Boelie wordt erg belangrijk voor haar. Het is mooi om te lezen hoe ze met elkaar omgaan en discussies met elkaar voeren. Hun gesprekken, en eigenlijk alle gesprekken die Pérsomi voert, zijn diepgaand waardoor het verhaal niet oppervlakkig blijft.

Ook de politieke omstandigheden die een grote rol spelen in het boek, geven diepgang aan het verhaal. Pérsomi groeit op ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en later de Apartheid en veel details hiervan komen terug in het verhaal. Hoewel dat een goed inzicht geeft in de tijd en in de gedachten en drijfveren van Pérsomi, zorgen al die details er tegelijkertijd voor dat je soms wat traag door bepaalde gedeeltes in het verhaal heen komt. Een voorbeeld hiervan is de verkiezingsstrijd, die voor de duidelijkheid zeker terug moet komen in het verhaal, maar waar zoveel details van beschreven staan, dat het wat traag wordt.

Kind van de rivier

Realiteit
In ‘Kind van de rivier’ speelt ook de liefde een grote rol. Het is zeker geen simpele roman, het is een verhaal wat de realiteit van het leven en de liefde laat zien. Tijdens het lezen van de bijna 600 bladzijden, wordt je meegenomen in het aangrijpende, realistische levensverhaal van Pérsomi en komt een onbekende wereld dichtbij.

Ik heb dit boek beoordeeld met 4 sterren. Maar als jij het boek al gelezen hebt, kan jij het hieronder ook beoordelen! Hoeveel sterren geef jij ‘Kind van de rivier’?

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Pérsomi, kind van die brakrant
Auteur: Irma Joubert
Uitgeverij: Mozaïek
Jaar van uitgave: 2012
ISBN: 9789023994046
augustusgras

Verzenden
User Review
4 (7 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Uitgeverij Mozaïek

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Beantwoorden Jedidja 10/09/2014

  Ja, ik geef het ook vier sterren. Toch vond het niet altijd een gemakkelijk boek. Doordat ik van de hoofdpersoon ging houden, las ik door. Soms zat ik echt met kromme tenen. De keuzes die ze maakte …

  http://keepcalmyesreadbooks.blogspot.nl/

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 11/09/2014

   Ja, als je eenmaal aan het lezen bent, dan wil je haar leven ook blijven volgen hé! Maar dat is soms wel even doorzetten, met een boek van bijna 600 pagina’s ;)

 • Beantwoorden rennie 30/04/2016

  heb pas kind van de rivier gelezen…..geweldig mooi, diepgaand boek met goede karakter beschrijvingen. Ga binnenkort deel 2 ” Pontenilo ” lezen ! Leen deze boeken uit de bibliotheek ( wordt beetje duur als je pensioen hebt ! )
  Groeten van Rennie.

 • Beantwoorden Mariette Verjans 08/06/2018

  Ik heb het boek met veel interesse gelezen en zal het ook bespreken op de leesclub.
  Het is soms langdradig maar de sfeer van Zuid Afrika is erg goed weergegeven.
  De apartheid als beleving van de Indische minderheid was voor mij onbekend.

 • Laat een reactie achter