Kronkelpad – Irma Joubert – ****

15/09/2014 | 2 reacties

KronkelpadLettie Louw is een zachtaardige, talentvolle jonge vrouw. Na haar studie keert ze terug naar het dorp waar ze opgroeide, om daar als huisarts aan de slag te gaan in de praktijk die ze van haar vader heeft overgenomen.

Marco Romanelli, die ternauwernood het concentratiekamp overleefde, keert in 1945 terug naar zijn ouderlijk huis in Noord-Italië. Zijn gezondheid is verwoest. Met pijn in het hart besluit Marco naar Zuid-Afrika te gaan, in de hoop dat het warme, droge klimaat hem goed zal doen. Zo komt hij terecht in hetzelfde dorp als Lettie en wordt hij een van haar patiënten. Samen vinden zij liefde en geluk – maar dan breekt er polio uit…

Herkenning
‘Kronkelpad’ is het vervolg op ‘Kind van de rivier‘ en ‘Pontenilo’. In ‘Kronkelpad’ wordt het verhaal verteld van dokter Lettie Louw, die in de voorgaande delen een kleine bijrol speelde. Eigenlijk wordt de hele geschiedenis, vanaf het moment dat Lettie nog een jong meisje was, opnieuw verteld. Doordat nu het verhaal van Lettie wordt verteld, komen in dit boek veel personen uit de vorige boeken terug.  Wanneer je de twee andere boeken hebt gelezen, zul je daarom ook veel in het verhaal herkennen.

Kronkelpad

Toch is niet vervelend als je de grote lijnen uit het verhaal al kent, het is juist wel interessant om de geschiedenis vanuit een ander oogpunt te zien. En daarbij speelt in ‘Kind van de rivier’ de politiek een grote rol, terwijl in ‘Kronkelpad’ het accent ligt op ontwikkelingen in de geneeskunde en vooral op polio. Dit maakt dat ‘Kronkelpad’ ondanks de overeenkomsten met bijvoorbeeld ‘Kind van de rivier’ toch een heel ander verhaal is.

Twee verhaallijnen 
‘Kronkelpad’ bevat in het eerste gedeelte twee verhaallijnen, die elkaar na verloop van tijd kruisen. Door die beide verhaallijnen leer je de hoofdpersonen uit het boek, Lettie en Marco, goed kennen. Het verhaal van Lettie gaat over een jong, onopvallend meisje, die graag dokter wil worden en uiteindelijk uitgroeit tot een mooie, ambitieuze vrouw. Het verhaal van Marco is indrukwekkend, als je leest over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog in Italië en de grote gevolgen daarvan.

Kronkelpad

Het feit dat deze twee zo verschillende verhalen elkaar kruisen en de levens van Lettie en Marco samen verder gaan, geeft een mooie wending aan het verhaal. Tot dat het volgende tragische aspect opduikt, de besmettelijke ziekte polio. Dit gaat een grote rol spelen in het verdere leven van Lettie. Als huisarts wil ze hier alles van weten en daardoor zit het verhaal dan ook vol met details over polio. Al deze details zijn voor het verhaal wel belangrijk, maar zijn niet altijd even interessant. Dit zorgt ervoor dat je er soms wat sneller overheen wil lezen, omdat het het niet allemaal even boeiend is.

Eerlijk
In het verhaal leer je Lettie kennen als een zachtaardige, ambitieuze, liefdevolle vrouw met een warm hart voor anderen. Ze komt tijdens het lezen sympathiek over en je wil graag haar hele verhaal leren kennen. Hierdoor kan je ruim 400 bladzijden geboeid blijven lezen.

Daarnaast zijn ook gevoelens, opvattingen en gedachten in het verhaal goed weergegeven. Van Lettie, maar ook van de mensen om haar heen. Dit maakt het verhaal eerlijk en de personages menselijk. Het is mooi om te lezen hoe men in het verhaal met elkaar omgaat, op welke manier ze met elkaar meeleven en hoe ze samen door het leven gaan.

Kronkelpad

Aanrader
In het verhaal kloppen alle details. Van de karakters van de personages, tot de beschrijving van de omgeving en van de weergave van Letties werkzaamheden tot de ontwikkeling van liefde tussen mensen. Wanneer je ‘Kind van de rivier’ of ‘Pontenilo’ al hebt gelezen, is het zeker een aanrader om dit boek ook te lezen. En wanneer je nog geen van deze boeken kent, en je geïnteresseerd bent in geschiedenis en de levensverhalen van mensen, dan zijn de boeken van Irma Joubert zeker wat voor jou!

Ik heb dit boek beoordeeld met 4 sterren. Maar als jij het boek al gelezen hebt, kan jij het hieronder ook beoordelen! Hoeveel sterren geef jij ‘Kronkelpad’?

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Kronkelpad
Auteur: Irma Joubert
Uitgeverij: Mozaïek
Jaar van uitgave: 2013
ISBN: 9789023994268
‘Kronkelpad’ voor € 22,50 bij Bol.com

Verzenden
User Review
4.13 (8 votes)

Dit artikel bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden mylemans marleen 15/09/2014

    deze zegt me niet zoveel ,wil humoristiche boeken he ,zoals je al weet van mij he karen witemeyer en deeanne gist ook jullie klassen staat nog te wachten in mijn boekenkast en nog andere van tamara enz… toch lieve groetjes weer uit belgie misschien in de toekomst

    • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 15/09/2014

      Ja, dit is wel een heel ander soort genre dan de boeken van bijv. Karen Witemeyer. Ik vind dit wel leuk voor de afwisseling!

    Laat een reactie achter