Letitia’s appelboom – Jane Kirkpatrick – ****

02/06/2015 | 0 reacties

Letitia's appelboomLetitia bezit een document van onschatbare waarde – een papier dat bewijst dat ze niet langer een slavin is. Een levensreddend geschenk voor een zwarte vrouw alleen. De blanken beschouwen haar weliswaar nog steeds niet als een mens, maar met haar documenten kan ze in elk geval bewijzen dat ze vrij is.
Lezen kan Letitia niet. Toch vertrouwt ze op deze papieren – net zoals ze Davey Carson begint te vertrouwen, een Ierse boer die wil dat zij met hem meegaat naar het westen.
De reis is levensgevaarlijk, maar Letitia vindt steun in haar vriendschap met de blanke doktersvrouw Nancy, van wie de tocht een gruwelijke tol eist.
Eenmaal aangekomen in het zogenaamd vrije Oregon ondervindt Letitia dat ook een officieel document haar niet kan redden van de wreedheid van mensen. 
Noodgedwongen gaat ze een lange weg die haar uiteindelijk zal leren hoe ze werkelijk vrij kan zijn.

Letitia’s vrijheidsdocumenten zijn voor haar van levensbelang. Zij geven haar alles wat ze nooit heeft gehad, een leven in vrijheid, zonder slavernij. Wanneer ze samen met de Ierse boer Davey Carson de lange reis naar het Westen maakt, vertrouwt ze erop dat haar papieren haar zullen helpen een nieuw thuis te vinden in Oregon. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen voor de reis, maar  Letitia gaat om vrij te zijn.

Letitia's appelboom

‘Letitia’s appelboom’ vertelt het verhaal van de 26-jarige Letitia en begint met een proloog waarin ze met haar vrijheidspapieren het huis verlaat waar ze sinds haar jeugd als slavin werkte, om nu een nieuw leven te beginnen. Je maakt gelijk kennis met enkele personages uit het verhaal en je wordt getroffen door Letitia’s pure dankbaarheid en verlangen naar de vrijheid. Wanneer je de proloog gelezen hebt, wil je verder lezen om Letitia’s toekomst te ontdekken.

Letitia is een donkergekleurde, jonge vrouw. Haar huidskleur speelt een belangrijke rol in haar leven, omdat ze daardoor anders is dan anderen. Door haar verhaal word je meegenomen in de periode dat een gedeelte van Amerika slavernij afkeurde, maar velen nog slaven hielden. Door haar omstandigheden is Letitia gevormd tot een zelfstandige, sympathieke vrouw met een vast geloof in God. Haar visie, gedachten en omgang met anderen is liefdevol en meestal vol vertrouwen.

Dat blijkt vooral wanneer ze, samen met de Ierse boer Davey Carson, de lange reis naar het Westen maakt. In de hoop dat in Oregon haar huidskleur geen rol meer zal spelen, moet ze onderweg nog genoeg lijden door de houding van anderen. Maar toch doet ze, ondanks dat ze dagen moet reizen door ruige bergen, stormen en droogte, langs hoge watervallen en indianendorpen, haar best om vertrouwen te houden.

Letitia's appelboom

Je wordt uitgebreid meegenomen op Letitia’s reis naar Oregon. Hierbij wordt de tocht naar het Westen niet geromantiseerd en krijg je een evenwichtig beeld van deze belangrijke historische gebeurtenis. Ondanks dat er veel pagina’s worden besteed aan de reis, komt ook het verhaal van daarna aan bod. Wel had die verdeling wat strakker gemogen, dus wat minder van de tocht naar Oregon en wat meer over Letitia’s nieuwe leven daar.

In de laatste 60 pagina’s worden de grote veranderingen in Letitia’s leven verteld. En dat zijn er veel, want ondanks haar vrijheidsdocumenten houdt de strijd in de nieuwe staat niet op. Het is boeiend om te lezen hoe ze daar mee om gaat, vooral wanneer je beseft dat Letitia’s verhaal waargebeurd is. Letitia heeft in werkelijkheid bestaan en bijna alles wat in dit boek beschreven staat, is haar in werkelijkheid overkomen. Tot in detail heeft de auteur Letitia’s verleden onderzocht en uiteindelijk het indrukwekkende verhaal in deze roman vastgelegd.

‘Letitia’s appelboom’ is hierdoor een prachtig boek geworden. Letitia’s eenzaamheid en wanhoop, haar dankbaarheid en geloof zijn gevangen in het verlangen naar vrijheid. Het is bijzonder om te lezen hoe haar levensverhaal zich gevormd heeft, en dat je daar getuige van mag zijn. ‘Letitia’s appelboom’ is een boeiend en levensecht verhaal over werkelijke vrijheid.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: A Light in the Wilderness
Auteur: Jane Kirkpatrick
Uitgeverij: Mozaïek
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789023994800

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Boekencentrum.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter