Letters en liefde – Ann Gabhart – ***

21/12/2015 | 5 reacties

letters en liefdeLouisville, 1855. Adriane Darcy is praktisch opgegroeid tussen de drukpersen van haar vader, eigenaar  van de Tribune, de grootste krant van Louisville. Iedere dag helpt ze Beck, de rechterhand van haar vader en haar geestelijk leidsman, bij het persklaar maken en drukken van de krant. Maar wat Adriane het liefst doet is schrijven voor de krant – een leven zonder pen en inkt kan ze zich gewoonweg niet voorstellen.

Blake Garrett is een ambitieuze, jonge redacteur uit New York met moderne, controversiële opvattingen over het krantenvak. Wanneer hij wordt aangenomen bij de Herald, de grootste concurrent van de Tribune, breken er zware tijden aan voor de traditionele, conservatieve Tribune.

Als Adriane en Blake elkaar op een liefdadigheidsbijeenkomst ontmoeten, valt Blake onmiddellijk voor de eigenzinnige dochter van zijn concurrent. Ook Adriane kan niet ontkennen dat ze onder de indruk is van de knappe  jongeman. Maar Blake is de vijand van haar vader en bovendien is Adriane verloofd met de zoon van een steenrijke zakenman, die de toekomst van de Tribune in handen heeft.

Terwijl de politieke en maatschappelijke spanningen in de stad toenemen en een seriemoordenaar de straten onveilig maakt, ontbrandt er een felle strijd tussen de kranten – met alle gevolgen van dien voor Blake en Adriane.

Letters en liefde vertelt het verhaal van Adriane, de dochter van de eigenaar van de Tribune, het dagblad van Louisville en Blake Garrett, redacteur voor de grote concurrent, de Herald. Hun eerste ontmoeting lijkt aan het begin te staan van een roerige periode waarin een seriemoordenaar steeds weer toeslaat en de politieke spanningen in de stad hoog oplopen. Wanneer er ook nog een felle strijd tussen beide kranten losbarst, lijkt alles waar Adriane zo van houdt aan het wankelen te worden gebracht.

letters en liefde

De hoofdpersoon in Letters en liefde, Adriane Darcy, is een pittige, onconventionele, jonge vrouw die zich met hart en ziel in zet voor de krant van haar vader. Door de dood van haar moeder is ze grotendeels opgevoed door haar vader, en is ze gevormd tot een opvallende, eigenzinnige persoonlijkheid. Hierdoor is ze anders dan haar leeftijdsgenoten, maar dat wordt zeker niet door iedereen gewaardeerd.

Blake Garret is degene die juist wel onder de indruk is van Adriane, maar doordat hij werkzaam is voor de grootste concurrent van haar vader, is er vanaf het begin een bepaalde spanning tussen hen. Daarnaast is Blake heel anders dan haar verloofde Stanley, wat de situatie nog ingewikkelder maakt. Maar ondanks dat bepaalt Blake vastberaden zijn plan om Adriane voor zich te winnen en voor de rest van zijn leven van haar te kunnen houden.

letters en liefde

Doordat Adriane en Blake beiden in het krantenvak zitten, maak je kennis met de situatie achter de schermen van kranten uit de 19e eeuw. Je leest over het verzamelen van het nieuws, het maken van de beste voorpagina, het zetten van letters, het drukken met persen etc. Dat vormt het verhaal en geeft het sfeer, maar kan er aan de andere kant voor zorgen dat je het verhaal wat minder boeiend vindt.

In het verhaal lopen de spanningen op allerlei vlakken voelbaar op. Het begint met een seriemoordenaar die steeds opnieuw toeslaat en daarmee de bewoners van de stad grote angst aanjaagt. Maar wanneer Adriane en Blake elkaar ontmoeten en de spanning tussen hen tweeën toeneemt, raakt de politieke situatie in woelig water en ontbrandt een felle strijd tussen de Tribune en de Herald, de kranten van Louisville. Dat zorgt voor voldoende afwisseling in het verhaal, waardoor het boeiend blijft.

letters en liefde

Letters en liefde is, naast een goed gekozen titel, een afwisselend verhaal boordevol details en verschillende facetten. Dat maakt het verhaal boeiend en niet zo voorspelbaar. De sfeer in het boek wordt grotendeels bepaald door de krantenwereld, die je óf interessant, óf niet zo boeiend vindt. Maar door de oplopende spanningen op allerlei gebieden, is de kans groot dat je aandacht wel gevangen blijft en je je met Letters en liefde wel een aantal uurtjes weet te vermaken.

3

Informatie

Oorspronkelijke titel: Words spoken true
Auteur: Ann Grabhart
Uitgeverij: De Banier
Jaar van uitgave: 2013
ISBN: 9789033633980

Verzenden
User Review
4 (2 votes)
Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Beantwoorden Annette Hartman 21/12/2015

  Leuk, dat je dit boek hebt gelezen!
  Ik ga het ook lezen en ben benieuwd of ik het eens ben met je 3 sterren.
  Het lijkt mij een erg leuk verhaal met boeiend thema, zeker voor een schrijfster.

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 21/12/2015

   Leuk! Laat maar weten wat je ervan vond!

   • Beantwoorden Annette Hartman 26/12/2015

    Sorry, m’n reactie bericht ging opeens al weg…

    Inmiddels heb ik het uit. Ik heb het in bijna één adem uitgelezen.
    Ik heb niet ervaren dat het schrijven over het krantenvak ’t boek minder boeiend maakte. Ik vond juist dat het goed binnen het verhaal pastte.
    Ook de geestelijke lessen, die Adriane leerde, waren goed beschreven en gaven het boek diepgang.
    Daarbij was het ook nog eens een spannend verhaal.
    Kortom: een aanrader! Ik heb het boek 4 sterren gegeven.

    • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 07/01/2016

     Leuk dat je even hebt laten weten wat jij van dit boek vond! Bedankt voor de aanvulling :)

 • Beantwoorden mylemans marleen 23/12/2015

  heb ik al ,maar nog niet gelezen veel liefs

 • Laat een reactie achter