Het lied van de feniks – Katie Ganshert – *****

11/12/2017 | 5 reacties

het lied van de feniksBij een aanslag in een trein in Chicago komen tweeëntwintig mensen om het leven. Autumn Manning overleeft als enige van haar coupé de explosie. Een jaar later worstelt ze nog steeds met schuldgevoelens. Er speelt maar één vraag door haar hoofd: waarom?

Op een dag vindt Autumn de twaalfjarige Reese voor haar deur. Zij is de dochter van Vivian, een van de omgekomen slachtoffers. Door Reese komt Autumn op het idee om een herdenkingsvideo te maken. Reese’ vader Paul vindt het maar niets dat zijn dochter meehelpt met deze video, maar staat het toe. Ondanks zijn aanvankelijke tegenzin groeien Autumn en Paul naar elkaar toe en ontstaat er een voorzichtige vriendschap.

Het lied van de feniks beschrijft het verhaal van Autumn, een vrouw die als enige een aanslag overleeft heeft, waardoor haar leven volledig veranderd is. Van de hardwerkende, sociale vrouw die ze was, is nog maar een teruggetrokken, rouwende schim overgebleven. Doordat het verhaal begint met de aanslag, weet je niet precies hoe ze voor die tijd was, maar desondanks is het grote verschil voelbaar.

het lied van de feniks

Tijdens het lezen duik je in de leefwereld van Autumn, die niet weet wat ze moet doen, hoewel ze weet dat waar ze mee bezig is – obsessief alle door haar verzamelde informatie over de slachtoffers blijven doornemen – niet gezond is. Haar manier van omgaan met haar overleving is realistisch en pijnlijk beschreven en zorgt ervoor dat je Autumn begrijpt.

Haar leven wordt nog ingewikkelder als ze Reese en daardoor ook Paul ontmoet, een dochter en weduwnaar van één van de slachtoffers van de aanslag. Het contact tussen hen is in eerste instantie ongemakkelijk en schrijnend, maar wordt heel langzaam wat lichter. Het is intrigerend om gedeeltes in het verhaal ook vanuit Pauls perspectief te lezen, waardoor het beeld compleet is.

het lied van de feniks

Als Autumn besluit een herdenkingsvideo te maken, is dat het begin van een kentering. Wanneer ze de nabestaanden van de slachtoffers ontmoet, komt het verhaal van elk slachtoffer tot leven. Daarnaast wordt, door haar samenwerking met Reese, de band met haar en haar vader hechter en voel je dat Autumn weer wat lucht krijgt, hoewel de moeilijkheden niet verdwijnen.

Dat alles maakt dit verhaal, waarin de waarom-vraag een grote rol speelt, indringend, pijnlijk en echt. Het toont, ondanks de rouw en het verdriet, Gods aanwezigheid en Zijn meelijden. Het verhaal van Autumn zet je stil, raakt je en biedt hoop en heeft hierdoor alles wat een goed boek in zich moet hebben. Een aanrader dus.

5

Informatie

Oorspronkelijke titel: Life After
Auteur: Katie Ganshert
Uitgeverij: Kok
Jaar van uitgave: 2017
ISBN: 9789029727013
het lied van de feniks

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Kok.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Beantwoorden Henrieke 11/12/2017

  Het lijkt me een mooi boek! Deze wil ik zeker lezen!

 • Beantwoorden Daniëlle 11/12/2017

  Helemaal mee eens. Je hebt het precies goed omschreven. Topboek!

 • Beantwoorden Ann s 13/12/2017

  Dit lijkt me zeker een heel mooi boek, maar ik ga deze aan mij voorbij laten gaan omdat het niet mijn genre is. Groetjes ann

 • Beantwoorden W. Jansen. 23/12/2017

  Geweldig boek met een grote boodschap.

 • Beantwoorden Marianne 27/02/2018

  Prachtig boek, inderdaad. De titel en het omslag spraken me niet zo aan, dus zou ik zelf niet zo snel hebben gekocht, maar ik kreeg het cadeau en toen ik begon te lezen, werd ik enorm verrast.
  Echt een aanrader, tot aan de laatste pagina toe.

 • Laat een reactie achter