Luthers bruid – Jody Hedlund – ***

23/01/2017 | 4 reacties

luthers bruidHet is 1523 en de werken van Maarten Luther hebben zich verspreid tot in abdijen en kloosters. Katharina von Bora is het klooster waar ze woont niet uit geweest sinds ze vijf jaar oud was. Als Luthers woorden haar bereiken, wekken die in haar het verlangen naar een huwelijk en een gezin. Samen met een paar andere nonnen weet ze te ontsnappen. Luther helpt de vrouwen aan een man, maar Katharina heeft alleen oog voor Luther zelf, die duidelijk maakt dat hij niet wil trouwen. Maar als alles om hen heen verandert en Luthers leven constant gevaar loopt, ziet hij in dat Katharina en hij samen meer kunnen bereiken en vinden ze bij elkaar begrip, steun en liefde.

Luthers bruid neemt je mee naar het jaar 1523, naar een klooster in Saksen, Duitsland. Daar maak je kennis met een jonge vrouw, Katharina von Bora. Vanaf haar vijfde heeft ze in het klooster gewoond en nu staat ze op punt om het in de stilte van de nacht te verlaten. Dat brengt gelijk een aantal van haar karaktereigenschappen naar voren, ze is namelijk moedig, niet bang om keuzes te maken en energiek.

luthers bruid

Het verhaal speelt zich af in de periode waarin Maarten Luther en zijn vernieuwende, baanbrekende werken zich ook verspreid hebben naar de kloosters en abdijen. En het is door zijn invloed dat Katharina en een aantal andere nonnen besluiten uit het kloosterleven te stappen, op zoek naar een leven vol liefde, een huwelijk en gezin. Het is interessant om te lezen hoe Katharina uiteindelijk tot die keuze is gekomen en hoe groot de veranderingen voor haar zijn als ze eenmaal een leven buiten het klooster gaat leiden.

Katharina en de andere nonnen worden na hun ontsnapping door Luther zelf geholpen, waardoor je veel over hem en zijn persoonlijkheid leest. Dat blijkt een sterke persoonlijkheid te zijn, die nogal botst met Katharina’s ideeën, opvattingen en eigenzinnigheid. Terwijl de andere vrouwen één voor één een man vinden en trouwen, gebeurt dat bij Katharina maar niet. En daarin spelen de ontluikende gevoelens tussen haar en Luther een grote rol, waardoor de romantiek zoals we die gewend zijn van Jody Hedlund ook in dit verhaal niet ontbreekt.

luthers bruid

In Luthers bruid kan je niet heen om de kerkgeschiedenis, die zo’n grote invloed heeft gehad op de kerk, het gedachtegoed van de mensen en hun geloof. Door de verhaallijnen van spanning, romantiek en het dagelijkse leven heen, zijn veel details uit Luthers leven, zijn geloof en schriftelijke werken verweven. Dat maakt het verhaal soms wat droger en steviger dan we van Hedlund gewend zijn, maar het brengt anderzijds wel een belangrijke periode en personages uit de kerkgeschiedenis tot leven.

Luthers bruid is dus een boek dat gedeeltelijk anders is dan de tot nu toe verschenen romans van Jody Hedlund, maar tegelijkertijd zijn ook veel dingen hetzelfde. Het verhaal bevat namelijk boeiende personages met sterke karakters, romantiek en een aantal spannende momenten, waardoor je graag wil doorlezen tot het einde. Daarnaast is het interessant om in verhaalvorm meer te ontdekken van de persoon achter de grote naam uit het verleden en is Luthers bruid daardoor voor liefhebbers van geschiedenis een goede keuze.

3

Informatie

Oorspronkelijke titel: Luther and Katharina
Auteur: Jody Hedlund
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789029725156
luthers bruid

Verzenden
User Review
2.5 (2 votes)
Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Beantwoorden mylemans marleen 23/01/2017

  heb er een paar van deze schrijfster ,deze is inderdaad anders en mooi denk ik ,ik hou wel van dat historiche en nonnen en het katholieke en abdijen ,dus wel een boek voor mij liefs

 • Beantwoorden Ann s 23/01/2017

  Dat lijkt me een mooi boek, maar ik ga passen want ik ben volop aan het lezen wat ik nog allemaal heb , dat zijn ook supermooie boeken, groetjes ann.
  Ik kijk wel uit naar het nieuwe boek van Sarah e ladd dat midden maart uitkomt…

 • Beantwoorden Anneke van Kranenburg 24/01/2017

  Zin in dit boek. Ga hem als ebook aanschaffen. Hou van de sfeer van kloosters. Ben dus benieuwd. Eerst ” met andere ogen” uitlezen.

 • Beantwoorden Ariella 30/01/2017

  Het is echt een geweldig mooi en ook een beetje humoristisch boek.
  http://ariellapersoonlijk.blogspot.nl/

 • Laat een reactie achter