Machla – Nine de Vries – ***

18/04/2016 | 1 reactie

machlaKapernaüm, Israël, rond het jaar 30. Machla werkt hard in de leerlooierij van haar vader. Veel liever zou ze haar handen gebruiken om mooie patronen te weven, maar wie luistert er naar haar wensen? Haar vader in elk geval niet, hij kijkt nauwelijks naar haar om.
Machla’s hoofd zit vol vragen – waar is haar moeder? Waarom praat haar vader niet over haar? Langzaam dringt het bittere besef tot haar door – ze is aan haar lot overgelaten.
Dan regelt haar vader een huwelijk voor Machla. Ze zou dankbaar moeten zijn, maar ze voelt zich doodongelukkig.
Als ze een kind verwacht, wordt haar verlangen naar haar moeder nog groter. Machla besluit op zoek te gaan naar iemand die haar het ontbrekende verhaal kan vertellen. Dan trekt een vreemdeling de stad binnen, met een intrigerende boodschap. Een nieuwe tijd breekt aan! Maar is er ook een toekomst voor Machla?

Machla, het boek waarmee Nine de Vries debuteert, vertelt het verhaal van een jonge vrouw die in haar leven al heel wat moeilijkheden heeft moeten doorstaan. Opgegroeid zonder moeder probeert Machla elke dag haar vader tevreden te stellen door hard te werken in zijn leerlooierij, werk dat er voor zorgt dat de mensen uit de stad op haar neerkijken. Dit alles vormt haar tot een dappere en zorgzame, maar ook eenzame en ongelukkige jonge vrouw.

Vanaf het begin van het verhaal proef je de eenzaamheid die Machla omringt, ondanks de mensen om haar heen. Daardoor kan je haar reactie ook wel begrijpen, als ze iemand ontmoet die haar wel op waarde lijkt te schatten. Dat brengt haar in een opwindende periode, die tegelijkertijd van grote invloed is op de rest van haar leven en waarvan je tijdens het lezen al aanvoelt dat dit een ingewikkelde situatie kan gaan worden.

Wanneer haar vader een huwelijk voor Machla regelt met een man van wie ze niet houdt, drukt dat als een extra last op haar schouders. In het verhaal leer je haar man Matitja niet echt kennen, maar Machla des te meer. De pagina’s zijn gevuld met haar gedachten, gevoelens, vertwijfeling en vragen, waardoor je een inkijkje krijgt in alles wat haar bezighoudt.

Maar hoewel dat veel is, maakt dat het verhaal niet bepaald afwisselend. Op iedere bladzijde kabbelt het verhaal een beetje voort, waardoor er weinig spanning wordt opgebouwd en je moeilijk het punt kan ontdekken waar het verhaal naar toe werkt. Er komen namelijk wel een paar gebeurtenissen aan de orde die belangrijk zijn, maar juist die worden aan het eind niet echt afgesloten.

Hierdoor komt Machla op je over als een verhaal met een aantal losse eindjes. Hier wordt bij boeken natuurlijk vaker voor gekozen en het maakt dit boek wel anders dan anderen, maar tegelijkertijd voelt het bij deze roman een beetje alsof er teveel open is gelaten en het verhaal niet af is. Als dit je juist nieuwsgierig maakt en houd je van verhalen uit de tijd van de Bijbel waarin ook Jezus naar voren komt, zou je ervoor kunnen kiezen om Machla’s leven te gaan ontdekken.

3

Informatie

Auteur: Nine de Vries
Uitgeverij: Mozaiëk
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789023996774

Verzenden
User Review
3.67 (3 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Boekencentrum.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden mylemans marleen 18/04/2016

    mooi boek maar ga even passen veel liefs

  • Laat een reactie achter