Marianna – Tricia Goyer – *****

22/09/2014 | 6 reacties

MariannaEen droom, een offer en een hoopvolle toekomst

Marianna Sommer is geboren in de nacht waarin haar beide zusjes bij een tragisch ongeluk om het leven kwamen. Heel haar leven doet ze haar best om dat verlies voor haar ouders goed te maken. Ze heeft maar één droom: een leven van eenvoud als de vrouw van Aaron Zook, de jonge Amishman van wie ze al sinds haar kindertijd houdt.

Deel 1 – Aan stille wateren
Om hun kinderen uit de buurt te houden van hun oudste broer Levi, die de Amish gemeenschap vaarwel heeft gezegd, besluiten Marianna’s ouders te gaan verhuizen naar het verre Montana. Marianna smeekt hun om in Indiana te mogen blijven. Tevergeefs. Haar droom valt in duigen. Maar in Montana wachten haar verrassingen.

Deel 2 – Langs bosrijke paden
Het leven in Montana vereist samenwerking, ook met Englische buren. Als Marianna mensen gaat helpen die anders zijn dan zij – en ook hulp van hen krijgt – ontstaat er tweestrijd in haar hart. Ze wordt heen en weer getrokken tussen Aaron en Ben, de vriendelijke Englishman die haar een leven met God laat zien dat ze nooit eerder gekend heeft. Aan wie moet Marianna haar hart geven? Welk offer vraagt God van haar? Haar tradities? Haar Amishgemeenschap?

Deel 3 – Dal van hoop
Marianna gaat terug naar Indiana om haar broer Levi en zijn vriendin Naomi te helpen. Er is een baby op komst en hun huwelijk moet voorbereid worden. Bovendien hoopt ze ook haar eigen huwelijk te plannen.
De maanden verstrijken, en geheimen die bevroren lagen in een winterse greep, beginnen te ontdooien. De waarheid over een kind en over een voorbije relatie komt aan het licht en Gods plannen ontvouwen zich. Is Marianna in staat te ontdekken waar – en bij wie – haar hart werkelijk thuishoort?

Trilogie
‘Marianna’ is een trilogie waar het Amish meisje Marianna de hoofdrol in speelt. Het verhaal begint met een proloog waarin het tragische ongeluk waarbij haar twee zusjes om het leven komen, wordt beschreven. Vervolgens neemt het verhaal een sprong naar het moment dat Marianna is opgegroeid tot een jonge vrouw die droomt van een leven aan de zijde van Aaron Zook, de jongen op wie ze al jaren verliefd is.

Marianna

De drie delen nemen je mee in het leven van Marianna en beschrijven hoe haar leven verandert wanneer ze met haar familie verhuist naar het bergachtige Montana. Ondanks de afweer die Marianna in eerste instantie voelt, gaat er in Montana een wereld voor haar open. Ze gaat samenwerken met Englischers en ze ontdekt dat er buiten de Amish ook goede mensen zijn die vol zijn van het geloof in God.

Nieuwe dingen
Doordat ze met Ben, een Englische, goed kan praten over het geloof, het leven binnen en buiten de Amish, leert Marianna veel nieuwe dingen. Over het geloof, over de Amish en over haar gevoelens. In de boeken wordt je meegenomen in dit leerproces en ervaar je tijdens het lezen waar Marianna tegenaan loopt. Doordat het eerste boek begint met de beschrijving van Marianna op haar plek bij de Amish, begrijp je haar moeilijkheden die haar nieuwe ontdekkingen en inzichten haar opleveren.

‘Marianna’ is een Amish trilogie, maar bevat zeker geen standaard Amish verhaal. Natuurlijk zijn de gewoonten en bepaalde gedachtegangen herkenbaar uit andere Amish romans, maar doordat Marianna in dit verhaal op een realistische manier naar de wereld en het geloof buiten de Amish leert kijken, heeft dit verhaal een andere sfeer.

Marianna

Geloof
Het geloof in God speelt een grote rol in dit verhaal. Doordat Marianna op een andere manier naar het geloof wat ze al van jongs af aan dacht te hebben, gaat kijken, leert ze nieuwe dingen over God. Het is mooi om te lezen hoe ze hier in haar dagelijkse leven mee om gaat en hoe ze haar beslissingen probeert te nemen in overeenstemming met Gods bedoeling.

‘Marianna’ is ook een eerlijk verhaal. Marianna wordt niet neergezet als de perfecte hoofdpersoon die door bepaalde ontdekkingen opeens alles weet, maar juist als een jonge vrouw die door nieuwe dingen te leren voor moeilijke keuzes komt te staan. En bij het maken van die keuzes maakt ze ook fouten, net zoals de mensen om haar heen. Dit maakt dat je jezelf wat beter in haar kan verplaatsen, ondanks haar leven in een Amish gemeenschap.

Marianna

De moeite waard
Bepaalde ontwikkelingen in het verhaal zijn redelijk voorspelbaar, maar dat maakt het verhaal niet vervelend om te lezen. Het zorgt er juist voor dat je geboeid verder blijft lezen, omdat je wil weten hoe het uiteindelijk afloopt en welke keuzes de personages gaan maken.

Als je van Amish romans houdt, is ‘Marianna’ zeker de moeite waard om te lezen, ondanks dat het boek door de cover en het lettertype wat ouderwets oogt. En wanneer je nog niet zo bekend bent met Amish romans, is dit er zeker een die je gelezen moet hebben.

Ik heb dit boek beoordeeld met 5 sterren. Maar als jij het boek gelezen hebt, kan jij het hieronder ook beoordelen! Hoeveel sterren geef jij ‘Marianna’?

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: A Big Sky Novel
1. Beside Still Waters
2. Along Wooded Paths
3. Beyond Hope’s Valley
Auteur: Tricia Goyer
Uitgeverij: Grace Publishing House
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789077669884
‘Marianna’ voor € 20,00 op Bol.com

Verzenden
User Review
4.67 (3 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Uitgeverij Grace Publishing House
Dit artikel bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer info.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Beantwoorden Jedidja 22/09/2014

  Houd jij er zelf van? van zulke romans. Ik niet zo maar ik vind je recensie heel mooi en evenwichtig geschreven. Dank je wel?

  http://kostbaar.blogspot.nl/

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 22/09/2014

   Zo af en toe een Amish roman lezen vind ik prima, maar zeker niet teveel. Toch ben ik over dit boek wel echt positief, omdat hierin ook juist naar het geloof buiten de Amish wordt gekeken, op een positieve manier. Dus dat maakt dat ik dit boek toch wel echt met 5 sterren beoordeel.

 • Beantwoorden Ria 09/10/2014

  Deze boeken (3) heb ik en ook al gelezen. Juist door die kijk op de wereld buiten de gemeenschap maakt deze serie boeiend en echt.
  Van mij krijgt ze *****
  Bij andere Amish boeken vind ik ze allemaal op hetzelfde neerkomen. te geromantiseerd.

 • Beantwoorden Ann s 08/01/2015

  Deze spreekt me ook erg aan, weer eentje voor op mijn lijstje, ga ik zeker bestellen, maar nog eventjes wachten… Bedankt weer voor de recensie!

 • Beantwoorden Ann s 08/06/2015

  Ik heb deze nu toch gekocht en wil hem dan ook graag lezen, momenteel ben ik bezig in de nieuwkomer van Beverly lewis, heel aangenaam boek!

 • Beantwoorden Ann s 10/07/2015

  Uitgelezen, een zeldzaam mooi boek!

 • Laat een reactie achter