Met goed fatsoen – Deeanne Gist – ***

12/02/2015 | 2 reacties

Met goed fatsoenAmerika, 1849. De twintigjarige Rachel van Buren heeft etiquette hoog in het vaandel en haar leefregels neemt ze vanzelfsprekend mee naar haar nieuwe woonplaats San Francisco. Maar wanneer haar vader tijdens de lange reis overlijdt, is ze plotseling verantwoordelijk voor haar broertje en zusje, en moeten ze samen zien te overleven in de grote stad.
In plaats van het beloofde eldorado treffen ze een modderpoel vol smerige goktenten waar ruige mijnwerkers de dienst uitmaken en waar fortuin het wint van fatsoen. Nog voordag Rachel kan denken aan een terugkeer naar huis, heeft de avontuurlijke stad haar broertje en zusje al in de greep. Ook zijzelf ontkomt niet aan de verleiding wanneer barman Johnnie haar hart sneller doet kloppen. Maar ze geeft niet toe. Voor geen goud. Toch?

Fatsoen, regels en etiquette staan in dit boek van Deeanne Gist centraal. Rachel van Buren doet er alles aan om haar leefregels in stand te houden, ondanks haar omgeving. De modderige mijnwerkersplaats San Francisco is namelijk niet bepaald een plek met fatsoen hoog in het vaandel. En als haar broertje en zusje al snel hun plek hebben gevonden in de stad en de barman van Parker House haar bovenmatig interesseert, wordt alles een stuk ingewikkelder.

Met goed fatsoen

De auteur heeft een boeiende insteek gekozen voor dit verhaal. Een grotere tegenstelling is namelijk bijna niet mogelijk: beschaafde etiquette-regels in een modderstad vol ruwe mijnwerkers. Deze tegenstelling heeft de auteur goed weten te schetsen. Het verfijnde uiterlijk van Rachel en haar zusje Lissa, hun mooie japonnen, hoeden en opgestoken haren steken af tegen bars vol gokkers en dronkenlappen, ruwe mannen en een stad vol modder. Gelijk vanaf het begin word je hierin meegenomen en het is boeiend om te lezen hoe Rachel, haar zusje Lissa en hun broertje Michael hier alle drie op een verschillende manier mee omgaan.

Hoewel Lissa en Michael snel hun weg weten te vinden in de ruwe stad, kost dat Rachel veel meer moeite. Ze houdt vast aan al de fatsoensnormen die ze vroeger van haar moeder heeft geleerd en in boeken gelezen en slaat daar soms zelfs een beetje in door. Je wordt als lezer meegenomen in haar worsteling om het goede te doen, voor haarzelf, haar familie en de hele stad. Doordat je leest over haar gedachten, gevoelens en nieuwe inzichten die ze opdoet, leef je tijdens het lezen echt met haar mee.

Met goed fatsoen

Het verhaal bevat een goede dosis romantiek. Al snel ontwikkelt er zich iets tussen Rachel en barman Johnny en juist door de grote tegenstellingen tussen hen, is dat boeiend om te lezen. Rachel heeft zich uit de medische boeken van haar vader een bepaald beeld gevormd van alles wat met liefde te maken heeft en de gevoelens die Johnny bij haar oproept passen daar eigenlijk niet bij. Dat zorgt voor veel verwarring én romantiek.

De auteur heeft een interessant stukje geschiedenis verwerkt in haar verhaal. Tijdens het lezen zie je de stad als het ware voor je en kan je je een goede voorstelling maken van het leven in San Francisco rond 1850. De bars, bordelen, mijnwerkers, stierengevechten en modderige straten spreken tot je verbeelding. Het verhaal bevat een aantal waargebeurde details en die vormen een mooie basis voor deze roman.

Met goed fatsoen

Qua spanning gaat het in dit verhaal een beetje op en neer. Er gebeurt wel van alles, maar niet alles is even vloeiend in de verhaallijn verwerkt. Sommige dingen gaan heel snel en worden gevoelens maar heel summier beschreven, terwijl op andere momenten het verhaal juist uitgebreid is. Dit maakt dat sommige stukjes wat minder realistisch overkomen en dat dit boek in vergelijking met wat nieuwere romans van deze auteur net wat minder goed is.

Maar al met al is ‘Met goed fatsoen’ een leuk boek om te lezen. Een vlot verhaal, boeiende historische details en fijne romantiek, maken het tot een mooie roman. In vergelijking met andere romans van Deeanne Gist is dit niet haar beste, maar zeker wel een fijn boek om mee te ontspannen.

3

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Measure of a Lady
Auteur: Deeanne Gist
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2009
ISBN: 9789029719575
Verkrijgbaar als E-book
Bekijk op bol.com

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: *** | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden mylemans marleen 12/02/2015

    ik vind alle boeken van deanne gist super ,wil echt een volgende ,maar wanneer?

  • Beantwoorden Wendie 12/02/2015

    Heb al verschillende boeken van Deanne Gist gelezen en tot nu toe vind ik het mooie boeken.

  • Laat een reactie achter