Met hart en ziel – Karen Kingsbury – *****

15/05/2014 | 0 reacties

met hart en zielToen Cory zes jaar oud was, overleed zijn alleenstaande moeder Amy. Haar beste vriendin Megan nam de zorg voor de jongen op zich. Nu, twee jaar later, wil Megan Cory graag adopteren. Om dat mogelijk te maken, moet zijn biologische vader eerst afstand van hem doen. Maar wie is Cory’s vader? Daarover heeft Amy nooit met Megan gesproken. Cory zelf is ervan overtuigd dat de beroemde footballspeler Aaron Hill zijn vader is, maar niemand wil hem geloven. Daarom schrijft hij Aaron een brief, met grote gevolgen…

Aaron heeft alles wat hij zich maar wensen kan. Zijn succesvolle carrière heeft hem een leven van luxe gebracht: zijn knappe verschijning trekt overal de aandacht. Miljoenen fans volgen elke stap die hij zet. Toch knaagt er diep van binnen iets bij hem. Kan een achtjarige jongen hem helpen zijn leven inhoud te geven?

Met hart en ziel
Het verhaal begint in 2005, wanneer Amy Briggs, de moeder van de zesjarige Cory, overlijdt aan een longontsteking. Dan neemt het verhaal een sprong naar 2 jaar later, Cory is dan acht jaar en woont bij Megan. Megan is een hardwerkende vrouw en naast haar 2 banen, doet ze ook vrijwilligerswerk in een jeugdcentrum voor pleegkinderen. Cory en Megan zijn grote fans van het footballteam de´49ers’.

Cory is dan ook door de dolle heen als hij hoort dat Derrick Anderson, een  van de footballspelers van de 49ers, een pizza-avond organiseert in het jeugdcentrum. Maar Cory is niet alleen door de dolle heen omdat hij fan is van het team, maar ook omdat hij nu een kans krijgt om via Derrick Anderson zijn vader, Aaron Hill, een brief te geven.
Megan gelooft niet dat Aaron Hill de vader van Cory is. Maar omdat hij er zo vast van overtuigd is, laat ze het toe dat hij een brief schrijft aan hem. Op de pizza-avond geeft hij zijn brief aan Derrick Anderson en vanaf dan droomt hij van het moment dat Aaron Hill hem op komt zoeken, om zijn vader te zijn..

met hart en ziel

Naast het verhaal van Cory, speelt het verhaal van Derrick Anderson. Hij gelooft dat hij als speler in het team van de 49ers is geplaatst, omdat God daar een doel mee heeft. En dat doel is dat de beroemde Aaron Hill God zal leren kennen.

Aaron Hill heeft niets met God en doet wat hij zelf wil. Dit levert hem op een gegeven moment grote problemen op, waardoor zijn imago schade oploopt. Om deze schade te herstellen, wordt hij er door zijn agent toe aangezet om op een vrijdagavond met Derrick Anderson mee te gaan naar een pizza-avond in het jeugdcentrum.

En dat is het begin van een periode waarin God overduidelijk aan het werk is, waardoor Aaron nieuwe dingen leert over God, waarin keihard gestreden wordt voor de Superbowl ring en waarin mensen elkaar ontdekken.

Mijn mening
Ik heb al een heel aantal boeken van Karen Kingsbury gelezen en haar boeken zijn altijd fijn om te lezen.
Zo ook ‘Met hart en ziel’. Het boek bevat een originele verhaallijn, dat voor een gedeelte gebaseerd is op de waarheid. In het boek wordt het meestal kansloze bestaan van pleegkinderen in Amerika beschreven, maar ook de inzet van een footballspeler om de toekomst van die kinderen beter te maken. In de werkelijkheid heeft de quarterback van San Francisco’s 49ers, een stichting opgericht om pleegkinderen te helpen. En hij probeert, net als Derrick Anderson in het verhaal, te laten zien dat het niet alleen belangrijk is hoe we leven op zondag, maar juist ook van maandag tot zaterdag, als er niemand kijkt. Want in ons doordeweekse leven hebben wij allemaal een kans om iets te betekenen.

met hart en ziel

Het verhaal wordt vanuit vier personen beschreven: Megan, Cory, Aaron en Derrick. De verhalen van deze personen zijn op een mooie manier met elkaar verweven. Het zijn allemaal mooie toevoegingen aan het verhaal en het maakt dat je je goed kan inleven.

Zoals eigenlijk alle boeken van Karen Kingsbury, heeft ook dit verhaal een emotionele lading. Vooral het gedeelte waarin Derrick Anderson verteld over zijn overleden zoontje, is heftig. Het zorgt er voor dat het verhaal blijft hangen.

Ook de gevoelens van de hoofdpersonen zijn goed verwoord. Je voelt Aarons worsteling met het gevoel dat hij iets mist in zijn leven. En ook begrijp je Cory’s frustratie, wanneer niemand hem wil geloven. Dit alles zorgt ervoor dat het verhaal gaat leven.

met hart en ziel

In dit verhaal zit een fijne dosis romantiek. Niet al te veel, maar zeker niet te weinig. En dat zorgt ervoor dat het geen zwaar boek wordt, het is een goed verhaal over het leven. Met soms moeilijke momenten, maar vaak genoeg ook momenten om van te genieten.

Een belangrijke boodschap in dit verhaal is dat God wil helpen als we bidden. In dit verhaal blijkt dat dit ook op een hele praktische manier kan, door bijvoorbeeld het winnen van een wedstrijd. Maar ook komt duidelijk naar voren dat het leven zonder God, hoe luxe en rijk het ook is, toch leeg kan zijn.

Het is een heel fijn boek om te lezen. Het is een mooi en origineel verhaal met een goede boodschap.

Aantal sterren ***** / € 21,99 / Originele titel: Between Sundays  / Uitgeverij Voorhoeve

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter