Nehemia, bouw op Mij – Lynn Austin – ****

16/05/2016 | 2 reacties

Nehemia, bouw op MijPerzië, 445 v. Chr. Nehemia, de schenker van koning Artaxerxes, is diep geschokt als hij hoort dat de muren van Jeruzalem zijn afgebroken en de poorten zijn verbrand. Hij bidt tot God om hulp en zijn gebeden worden verhoord: de koning geeft hem toestemming om naar Jeruzalem af te reizen en de muren van zijn stad weer op te bouwen.

Maar Nehemia heeft geen idee van de gevaren die hem wachten. De leiders van de omringende volken tonen zich brute vijanden, die samenspannen om de wederopbouw te stoppen. En de extreme droogte zorgt voor hongersnood, waardoor veel ouders zich genoodzaakt zien hun kinderen als slaven te verkopen. In deze moeilijke tijd zet Nehemia alles op alles om de muren van Jeruzalem te herbouwen, en blijft hij vertrouwen op de beloften van zijn God.

In Nehemia, bouw op Mij maak je kennis met Nehemia aan het hof van koning Artaxerxes in Perzië. Hij bekleedt een belangrijke positie in het paleis als verantwoordelijke voor de veiligheid van de koning. En dat heeft hem samen met zijn verleden gevormd tot een intelligente, alerte en betrouwbare man die goed weet wat hij wil. Tegelijkertijd geeft zijn vaste geloof in de God van Israël hem oog voor de mensen om hem heen, wat hem sympathiek maakt.

nehemia, bouw op Mij

De verhaallijn van Nehemia wordt afgewisseld met die van Chana, de mooie, zorgzame dochter van een belangrijke man die na de terugkeer van de wegvoering met zijn gezin in Jeruzalem is gaan wonen. Ondanks haar jonge leeftijd is het leven niet zonder pijn aan haar voorbijgegaan en word je daardoor tijdens het lezen meegenomen in Chana’s strijd en twijfel of ze na de dood van haar verloofde met een andere man moet trouwen.

Daarnaast speelt ook Nava, het dienstmeisje van Chana’s nieuwe bewonderaar Malkia een rol. Hierdoor krijg je op alle niveau’s een beeld van het leven in Israël na de terugkeer en tijdens de wederopbouw van de muren rondom de stad. Want dat is de taak waar Nehemia het grootste gedeelte van het verhaal mee bezig is. In het boek komt het Bijbelse verhaal over Nehemia tot leven en krijg je een goed beeld van hoe dat in die tijd geweest zou kunnen zijn.

nehemia, bouw op Mij

Naast de moeilijkheden en tegenstand die Nehemia ondervindt, spelen er ook allerlei persoonlijke omstandigheden een rol. En dat geldt niet alleen voor Nehemia, maar ook voor Chana en Nava. Hierdoor wordt het verhaal wat warmer en spreekt het nog meer aan, hoewel de gedachten en emoties van de personages wel wat aan de oppervlakte blijven.

Toch is dat geen belemmering tijdens het lezen en blijf je wel tot het einde geboeid om te ontdekken hoe het met alle personages afloopt. De manier waarop de drie losse verhaallijnen met elkaar worden verbonden is zoals we gewend zijn van Lynn Austin, ze vormen namelijk één aansluitend verhaal. Dit boek is het laatste deel in de serie die  de wederopbouw van Jeruzalem onder de aandacht brengt. Wanneer je houdt van Bijbelse-historische romans, moet je dit boek, net als de twee voorgaande boeken uit de serie zeker lezen!

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: On This Foundation
Auteur: Lynn Austin
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789029724494

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden mylemans marleen 16/05/2016

    niet voor mij deze keer liefs uit turnhout

  • Beantwoorden carlien 05/10/2016

    prachtig boek!

  • Laat een reactie achter