Met andere ogen – Kate Breslin – ***

02/01/2017 | 2 reacties

met andere ogenHet is de lente van 1917. Heel Londen is in de greep van de Eerste Wereldoorlog en leeft mee met de duizenden jongemannen die hun land dienen in de frontlinies. Jack Benningham, de erfgenaam van Stonebrooke, weigert dienst wegens gewetensbezwaren. Maar dat betekent niet dat hij zich niet voor zijn land inzet. Met zijn wilde reputatie en sociale status als dekmantel spoort hij in het geheim Duitse spionnen op Engels grondgebied op.

De bevoorrechte Grace Mabry wordt verblind door vaderlandsliefde en zorgen om haar broer, die in de frontlinie vecht en is daarom bereid alles te doen voor haar land. Ze werkt zich naar binnen bij een chique gemaskerd bal en deelt daar witte veren uit aan de lafaards die dienst weigeren – ook aan Jack. Ze kan niet voorzien wat ze daarmee allemaal in gang zet..

Met andere ogen neemt je mee naar Engeland, naar de tijd waarin de spanning rondom de Eerste Wereldoorlog hoogtij viert. Ook de dappere, ietwat naïeve, maar koppige Grace Mabry kan haar ogen niet sluiten voor de oorlog en levert vanuit een enorme vaderlandsliefde haar eigen strijd. Doordat ze daar al mee begint op de eerste pagina, krijg je al snel een inzicht in haar karakter, waardoor je haar in het verhaal goed leert kennen.

met andere ogen

Haar moedige actie aan het begin van het verhaal heeft grote gevolgen, waardoor ze uiteindelijk als lid van het Women’s Forage Corps terecht komt op het Kentse platteland. Hier werkt een groep vrouwen op en rondom een boerderij, om deze draaiende te houden en op diverse manieren een steentje bij te dragen aan de oorlog. Het is interessant om wat over dit initiatief te lezen, hoewel de bijdrage van Grace zelf wat teleurstellend is.

Dat zorgt ervoor dat haar wegen zich al snel kruisen met die van Jack Benningham, een door het leven beschadigde, maar trotse en charmante man die achter de schermen vecht voor zijn land. Een ongeluk wat hem overkwam heeft een grote impact op zijn leven en het is boeiend om te lezen wat de invloed van zijn contact met Grace is op de manier hoe hij met zijn verwondingen omgaat.

met andere ogen

Vanaf het moment dat Grace zich aansluit bij de vrouwengroep stapelen de gebeurtenissen zich snel op. Dat gaat van ontsnapte varkens en pestende jonge vrouwen tot het rondrijden met Jack in zijn luxe auto, ontluikende romantiek en het openbaar komen van geheimen, leugens en bedrog. Het maakt het verhaal afwisselend en houdt de vaart er een beetje in.

Tegelijkertijd blijft Grace wat naïef en zit er niet echt ontwikkeling in haar persoonlijkheid, in tegenstelling tot Jack. Daardoor is het verhaal wat oppervlakkig, hoewel de impact van de Eerste Wereldoorlog op diverse momenten wel weer duidelijk blijkt. Tijdens het lezen zie je door de gedetailleerde beschrijvingen alles als het ware voor je ogen gebeuren, waardoor je je wel even in een andere wereld waant. Dat maakt Met andere ogen al met al wel een afwisselend verhaal met een aantal interessante thema’s, waar je prima wat uurtjes aan kan besteden.

3

Informatie

Oorspronkelijke titel: Not by Sight
Auteur: Kate Breslin
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789043527316
met andere ogen

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Kok.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden mylemans marleen 02/01/2017

    leuk zon oorlogsverhaal ,daar hou ik wel van ,maar ga even wat sparen he en dan zie ik wel liefs

  • Beantwoorden Lise 02/01/2017

    Ik zit nu middenin het verhaal en ben er tot nu toe erg enthousiast over! Ik vind er goede wendingen in zitten. Leuk om jouw mening er over te lezen!

  • Laat een reactie achter