Onder haar hoede – Elizabeth Byler Younts – ****

14/06/2016 | 3 reacties

onder haar hoede1946. Esther Detweiler is gewend om voor zichzelf te zorgen. Ze verloor haar ouders op jonge leeftijd en samen met haar groomoeder heeft ze altijd het beste van de situatie gemaakt. Ze geniet van Daisy, het dove meisje over wie ze zich heeft ontfermd. Als haar grootmoeder overlijdt, is Daisy alles wat ze heeft.

Marinier Joe Garrison keert na de oorlog terug naar huis en kijkt ernaar uit om weer voor zijn dochter te zorgen. Eenmaal thuis ontdekt hij dat het meisje erg verknocht is geraakt aan Esther. Hij voelt zich aangetrokken tot de jonge Amish vrouw en allebei hebben ze het beste met Daisy voor. Maar om dichter tot elkaar te kunnen komen, zullen ze eerst het verleden een plek moeten geven.

In Onder haar hoede maak je kennis met Esther. Ze is een zorgzame, vriendelijke, maar ook wat eenzame Amish vrouw die in haar leven al veel verliezen heeft geleden. Dat maakt dat ze diegenen die nog wel in haar leven zijn, dicht bij zich wil houden. Vanaf het begin is die kwetsbaarheid duidelijk en zie je dat onder haar opgewektheid veel pijn schuilgaat.

onder haar hoede

Naast Daisy, het dove meisje voor wie Esther al jaren zorgt, gaat ook Daisy’s vader, Joe Garrison, een grote rol spelen na zijn terugkeer uit militaire dienst. Joe is een vriendelijke, sympathieke man die flink getekend is door de ellende van de oorlog. Dat heeft grote gevolgen voor hem en de mensen om hem heen. Tijdens het lezen voel je zijn onmacht en wil je hem haast dwingen goede keuzes te maken. Dat maakt dat je betrokken raakt bij het verhaal.

De relatie tussen Eshter en Joe is op zijn minst ingewikkeld te noemen. Zij kent hem als de man van haar overleden nichtje en als vader van het meisje waar zij zich al zoveel jaar met hart en ziel voor inzet. Hij ziet haar als een aantrekkelijke Amish vrouw, die door haar band met zijn dochter toch een soort bedreiging voor hem is. Het is interessant om te lezen hoe hun gevoelens groeien en zich door verschillende fases heen ontwikkelen.

onder haar hoede

Hoewel Onder haar hoede zich afspeelt binnen een Amish gemeenschap, is het geen standaard Amish roman. Het geloof, de gewoonten en het algehele leven van eenvoud speelt zeker wel een rol in dit verhaal, maar de manier waarop Esther daarnaar durft te kijken, maakt het verhaal toch anders.

Onder haar hoede is dan ook een mooi verhaal wat door de vele emoties, verwarrende gevoelens en strenge gewoonten boeit tot het einde. Als je de eerder verschenen boeken van Elizabeth Byler Younts hebt gelezen, zul je dezelfde sfeer en schrijfstijl in dit boek terugvinden. Maar ook als je nog niet eerder iets van haar gelezen hebt, maar wel nieuwsgierig bent naar een fijne Amish roman, is Onder haar hoede een goede keus.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: Promise to Keep
Auteur: Elizabeth Byler Younts
Uitgeverij: De Groot Goudriaan
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789088653537
onder haar hoede

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden Ann s 14/06/2016

  Ik ben een enorme fan van amish boeken maar de schrijfstijl van deze schrijfster valt me niet goed mee, dus deze niet voor mij , ik heb alle boeken gelezen van suzanne Woods fisher en Beth wiseman , de reeks van de mannen van Lancaster county van clark & meissner, enkele boeken van Beverly lewis, ook tricia goyer vind ik heel goed.
  Groetjes ann

 • Beantwoorden Ann s 14/06/2016

  Ook Mary ellis vind ik heel goed

 • Beantwoorden mylemans marleen 15/06/2016

  ik ga ook passen ,moet teveel inhalen veel liefs

 • Laat een reactie achter