Op de vleugels van de wind – Dineke Epping – *****

04/12/2014 | 2 reacties

Op de vleugels van de windEngeland, 1856. De toekomstplannen van de welgestelde Katie Shellesdale vallen in duigen als uitkomt dat haar vader betrokken is bij een grootschalige fraudezaak en haar vriend hun verloving verbreekt. Wanneer Katie een uitnodiging krijgt om de bruiloft van haar penvriendin Juliette in New York bij te wonen, grijpt ze deze kans om aan haar geruïneerde leven te ontsnappen.

Tijdens de overtocht naar Amerika ontmoet Katie de gelovige Jim Watson en de Ierse Scotty en Megan. Tussen hen ontstaat een ongewone vriendschap. Ook Jim heeft redenen om een nieuw leven te willen beginnen. Redenen die hij liever verborgen houdt..

Als Jim en Katie in Amerika te maken krijgen met teleurstellingen en tegenslagen worden hun geloof en de hoop op een betere toekomst flink op de proef gesteld. Lukt het hen om af te rekenen met de schaamte, haat en leugens van hun verleden? Is een nieuw begin daadwerkelijk mogelijk?

Samenvatting 
‘Op de vleugels van de wind’ neemt je mee naar Engeland, 1856. Je ontmoet Jim en Katie, jonge mensen uit heel verschillende milieus, die er door hun omstandigheden uiteindelijk voor kiezen om te emigreren naar de overkant van de oceaan, Amerika. De welgestelde Katie uit de upperclass  ziet na het bedrog van haar vader geen reden meer om in Engeland te blijven. Haar verloving is verbroken en haar reputatie verwoest. Het is dan ook een uitkomst als ze door haar penvriendin Juliette wordt uitgenodigd om naar Amerika te komen.

Op de vleugels van de wind

Maar ook Jim, afkomstig uit de achterbuurt van Londen, kan niet anders dan vertrekken. Nadat hij in de gevangenis tot geloof is gekomen en alcohol voor altijd heeft afgezworen, is daar toch nog een straatbende die het op hem gemunt heeft. Als hij samen met zijn Ierse vriend Scotty aan boord gaat van de Hannah Cook, kruisen de levens van Jim en Katie elkaar en heeft dat voor beiden grote gevolgen.

Details
Tijdens het lezen van dit boek blijkt uit alles dat de auteur die periode, het emigreren en het reizen per boot goed heeft onderzocht. Tot in detail wordt beschreven hoe de boot eruit ziet, welke grote verschillen er zijn tussen het bovendek waar de rijken verbleven en het tussendek van de overige reizigers, de kleding, de hut en het vermaak waarmee ze de dag probeerden door te komen. Maar ook nadat ze in New York zijn aangekomen, zie je door al de uitgewerkte details het verhaal als het ware voor je ogen afspelen. De duizenden immigranten op zoek naar werk, de louche achterbuurt Five Points, maar ook het prachtige huis waar Katie gaat wonen, de bals, jurken en theevisites. Het klopt allemaal en hierdoor wordt je meegenomen naar die bijzondere tijd.

Op de vleugels van de wind

Dichtbij en verfrissend
De personages in het verhaal komen eerlijk en menselijk over. Jim is een jonge man die veel verkeerde keuzes heeft gemaakt in zijn leven en hij ontdekt hoe moeilijk het soms kan zijn om de juiste keuzes te maken. En ook Katie is ondanks haar rijkdom, mooie uiterlijk en lieve karakter niet perfect. Dat zorgt ervoor dat ze tijdens het lezen dichtbij komen, je begrijpt hen en je kan met hen meevoelen als ze door gemaakte keuzes te maken krijgen met tegenslagen en teleurstellingen.

Een verfrissend onderwerp in dit boek is dat er niet wordt aangenomen dat het rijke leven van mensen in de hoogste klasse, zoals Katie, alleen maar fijn is en tevredenheid geeft. Doordat Katie bepaalde gebeurtenissen meemaakt, gaat ze haar fijne leven anders zien. Uit het verhaal blijkt dat al die mooie jurken, bals, diners en theevisites het leven niet perfect maken en dat wordt in andere romans in dit genre nog wel eens onderbelicht.

Op de vleugels van de wind

Conclusie
Al met al is ‘Op de vleugels van de wind’ een heerlijk romantisch, puur en avontuurlijk verhaal waarin je tijdens het lezen helemaal meegenomen wordt. Afwisselende gebeurtenissen, fijne personages, interessante onderwerpen en goed uitgewerkte details maken dat het verhaal tot het einde boeit. We mogen trots zijn op deze historische roman van Nederlandse bodem. ‘Op de vleugels van de wind’ is absoluut een aanrader!

Klik hier om alvast het eerste hoofdstuk te lezen.

5

Samenvatting

Auteur: Dineke Epping
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029723701

Verzenden
User Review
3.6 (5 votes)
Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden Dani van Doorn 04/12/2014

    Niet alleen een uitstekende recensie voor Dineke Epping, maar ook een uitstekend geschreven recensie van Leanne!

  • Beantwoorden Geanne van der Staaij 31/01/2015

    Zoals de recensie is geschreven, lijkt het me een mooi boek om te lezen. Ben zelf ook favoriet van dit soort boeken.

  • Laat een reactie achter