Opnieuw beginnen – Kim Vogel Sawyer – ****

03/11/2014 | 3 reacties

Opnieuw beginnenEen jonge vrouw, een blinde jongen en een stugge man – kunnen deze drie mensen Gods nieuwe plannen voor hun leven aanvaarden?

1890 – Christina Willems heeft de leiding over een armenboerderij, die haar ouders haar hebben nagelaten. Met veel liefde en toewijding zorgt zij voor een diverse groep arme mensen die hier hun thuis hebben gevonden.
Door een brand wordt de boerderij plotseling onbewoonbaar en moet Christina ‘haar mensen’ zien onder te brengen bij mensen uit de dorpsgemeenschap van Brambleville. Tot deze gemeenschap behoort ook Levi Jonnson, een in zichzelf gekeerde molenaar. Christina vraagt hem om de blinde Tommy Kilgore in huis te nemen. Met tegenzin stemt Levi hiermee in. Toch ontstaat er algauw een band tussen hem en Tommy.
Het herstel van het armenhuis duurt veel langer dan gedacht en de ene na de andere bewoner vindt een nieuw thuis. Christina begint te twijfelen aan haar leiderschap: kan ze de roeping van haar leven, namelijk anderen helpen, nog wel waarmaken?

Het verhaal over Christina Willems neemt je mee naar het armenhuis een eindje buiten de gemeenschap Brambleville. Doordat je als het ware binnenvalt terwijl ze met de bewoners van het huis aan het eten is, krijg je gelijk een beeld van het leven op de armenboerderij. Maar al snel gaat het verhaal verder en komen de problemen. De brand die de boerderij onbewoonbaar maakt, wordt uitgebreid beschreven. Het is de aanleiding voor een verhaal over mensen, ingewikkelde gevoelens, verleden en gemaakte keuzes.

Opnieuw beginnen

Christina komt in het begin van het  verhaal over als een sterke, sociale, liefdevolle jonge vrouw met een groot geloof in God. Maar wanneer de problemen zich opstapelen en van Christina verwacht wordt dat zij ze oplost, wordt dit beeld heel realistisch bijgesteld. De sterke Christina blijkt ook gewoon een jonge vrouw te zijn die soms twijfelt aan God en  verdrietig en moedeloos wordt van alle problemen die ze moet overwinnen. Doordat dit beeld eerlijk weergegeven wordt, maakt dat het verhaal realistisch.

De kleine blinde jongen Tommy Kilgore speelt ook een grote rol in het verhaal. Hij wordt na de brand door Christina ondergebracht bij de stugge molenaar Levi Jonnson, de derde personage die een grote rol speelt. Een aantal stukjes in het verhaal worden beschreven vanuit het gezichtspunt van de blinde jongen. Doordat de jongen zich niet kan laten leiden door wat hij ziet, maar alleen door wat hij opmerkt in de omgang met anderen, is zijn beleving puur en hij voelt de spanningen goed aan. Tommy is de verbindende schakel tussen Christina en Levi en dat is door de stukjes tekst vanuit zijn gezichtspunt beschreven, mooi verweven in het verhaal.

Opnieuw beginnen

Tegelijkertijd is de ontwikkeling van alles wat er speelt tussen Christina en Levi in vergelijking met andere aspecten uit het verhaal, wat minder realistisch weergegeven. Dat heeft vooral te maken met het einde van het boek, waar de personages van Christina en Levi wat anders lijken dan eerder in het verhaal. Natuurlijk is er veel gebeurd en zijn beiden gegroeid, maar toch past het einde niet helemaal bij het beeld van de personages wat eerder in het verhaal is ontstaan.

Ondanks dat het boek ook wat voorspelbaar is, is dat tijdens het lezen niet hinderlijk. Het vermoeden dat alles uit eindelijk op zijn plaats zal vallen en goed af zal lopen, geeft een ontspannen gevoel: het komt uiteindelijk wel goed met de mensen met wie je tijdens het lezen toch een band hebt opgebouwd.

Opnieuw beginnen

Verder is de leiding van God ook nog een mooie lijn in het verhaal. Want hieruit blijkt dat het leven niet altijd makkelijk is, ook niet voor mensen die vast vertrouwen op God. Maar het laat ook zien dat wanneer je zelf niet meer weet hoe het moet en wat je moet gaan doen, God een plan voor je leven heeft.

‘Opnieuw beginnen’ is een fijne roman, met afwisselende aspecten en eerlijke personages, waardoor het verhaal blijft boeien. Als je op zoek bent naar een verhaal om fijn mee te ontspannen op de bank, is ‘Opnieuw beginnen’ een goede keuze.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: What once was lost
Auteur: Kim Vogel Sawyer
Uitgeverij: De Banier
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789033616341
‘Opnieuw beginnen’ voor € 19,95 bij Bol.com

Verzenden
User Review
3.67 (3 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van de EO-Eva
Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden Mirjam Beken 28/01/2015

  Super leuk dat er iemand zoveel boeken leest en dat er zoveel mooie boeken zijn .Wil heel graag kans maken op 1 van de mooie boeken en dan neem ik hem mee als ik op vakantie ga naar Duitsland.Veel succes verder .

 • Beantwoorden Sarieke Bout 02/02/2015

  Het lijkt me ontzettend leuk om dit boek te hebben.
  Ik lees altijd graag haar boeken, ik ben erg benieuwd!

 • Beantwoorden Sjoukje 03/02/2015

  Wat een goede recensie!
  Die maakt mij heel benieuwd naar dit boek!
  Prachtige cover heeft ”Opnieuw beginnen”!

 • Laat een reactie achter