Opstandig hart – Jody Hedlund – ****

14/09/2015 | 1 reactie

opstandig hartMassachusetts, 1763. Susanna Smith is in weelde opgegroeid, maar gedraagt zich verre van verwend. Vol overgave zet ze zich in voor de minderbedeelden in de stad Boston. Ze hoopt dat ze een rijke man zal vinden, zodat ze haar werk voor de armen kan voortzetten.
Op een dag ontmoet ze de intelligente, maar arme advocaat Ben Ross en het is liefde op het eerste gezicht. Hij is niet de rijke huwelijkskandidaat waarop ze had gehoopt, maar hij deelt wel haar verlangen naar gerechtigheid. Haar moeder heeft bezwaren tegen hun verkering en staat erop dat Susanna trouwt met een man uit een hogere sociale klasse. Volgt Susanna haar hart of kiest ze voor de man die haar ouders voor haar in gedachten hebben?

Wanneer Susanna na jaren Ben Ross weer tegenkomt, is er in de levens van beiden veel veranderd. Susanna is niet meer het verwende meisje van vroeger en Ben heeft zich opgewerkt tot een ambitieuze advocaat. Maar voor de liefde die tussen hen lijkt op te bloeien, is door allerlei omstandigheden geen plaats. Te midden van een roerige periode van onlusten tussen Engeland en Amerika, moeten Susanna en Ben keuzes maken tussen goed en kwaad, liefde en prestige..

opstandig hart

Susanna is een jonge vrouw met eigenzinnige opvattingen die haar moeder soms tot wanhoop drijven. Ondanks de aandacht die aan haar opvoeding is besteed, gaat ze vol passie haar eigen gang en overtreed ze geregeld de geldende etiquette-regels. Dit in combinatie met haar sterke rechtvaardigheidsgevoel en inzet voor de armen, maken haar een boeiende persoonlijkheid. En haar drang om haar moeder tevreden te stellen wat betreft het kiezen van de juiste huwelijkskandidaat, versterkt dit alleen maar.

Wat betreft zijn afkomst is Ben Ross het tegenovergestelde van Susanna. Als zoon van een boer heeft hij hard moeten werken om zijn droom waar te kunnen maken. Maar hij deelt eenzelfde passie voor het leven en gerechtigheid. En ook zijn verlangen om te trouwen met iemand uit een hogere sociale klasse deelt hij met haar. Want door een goed huwelijk te sluiten, zal zijn carrière als advocaat alleen maar beter worden. Het is interessant om te lezen hoe deze eigenschappen en gedachtegang zich in de loop van het verhaal ontwikkelen.

opstandig hart

Net zoals de andere romans van Jody Hedlund, bevat Opstandig hart een flinke dosis romantiek. Want ondanks dat ze beiden zo’n verschillende afkomst hebben en plannen voor de toekomst die niet samen kunnen gaan, voelen Susanna en Ben zich hevig tot elkaar aangetrokken. Al snel slaat de vonk over, waardoor de spanning tussen hen beiden door het verhaal heen bijna voelbaar wordt. Dat maakt het aantrekkelijk om snel door te lezen. 

Het decor van deze roman is het begin van de Amerikaanse strijd tegen de Engelse belastingen, welke uiteindelijk zou leiden tot de onafhankelijkheid van Amerika. Tegen een achtergrond waardoor mensen langzaam maar zeker gedwongen werden stelling te nemen voor of tegen de Engelse koning, komen de opvattingen van Susanna en Ben duidelijk naar voren. En doordat een aantal details gebaseerd zijn op de werkelijkheid, gaat door hun verhaal de periode van die vooroorlogse jaren wat meer leven.

opstandig hart

Opstandig hart is een verhaal vol spanningen, geheimen en romantiek. Ben en Susanna zijn intrigerende personages, die goed op elkaar aansluiten. Doordat ze in de loop van het verhaal ontwikkelingen doormaken, blijft het interessant om verder te lezen. En hoewel het verhaal op een bepaald moment wel wat voorspelbaar wordt, is Opstandig hart een prima boek voor de liefhebbers van historische romans.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: Rebellious Heart
Auteur: Jody Hedlund
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029722322

Geplaatst in: **** | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden Ann s 14/09/2015

    Dit is 1 van de weinige boeken van Jody Hadlund die ik niet op ebook heb, misschien een aankoop voor later, de boeken die ik al wel van Jody Hedlund gelezen heb, zijn erg goed!
    Binnenkort komt er weer een nieuwe van haar uit in december : water en vuur, die ik zeker ga kopen.
    Groetjes ann

  • Laat een reactie achter