Rachels verzet – Julie Thomas – ***

12/05/2016 | 1 reactie

rachels verzetDe Australische Kobi Voight, een docent kunstgeschiedenis, verruilt voor een zomer Melbourne met Berlijn. Vlak voor zijn vertrek krijgt hij van zijn moeder een pakketje met oude brieven uit de erfenis van zijn grootmoeder. Ze zijn geschreven in het Hebreeuws en bevatten prachtige tekeningen. Zijn nieuwsgierigheid is meteen gewekt en hij laat de brieven in Berlijn vertalen. Hij ontdekt dat ze samen een liefdesbrief vormen van een moeder aan haar kind, dat ze voor haar eigen bestwil heeft afgestaan.

Wie is deze ‘Ruby’, de schrijfster van de brieven? En wat is er geworden van haar en haar kind? Terwijl Kobi al lezend ronddwaalt door Berlijn, bekruipt hem het gevoel dat hijzelf ook deel uitmaakt van deze geschiedenis – van het wonderlijke web dat zich uitstrekt van de holocaust tot nu en dat nieuw licht werpt op zijn familie en zijn eigen identiteit.

Rachels verzet, het vervolg op De jongen, de viool en de meester, gaat over de Australische Kobi Voight. Hij is een rustige, observerende, intelligente man met een grote interesse voor kunst en met name voor de schilderijen van de Duitse kunstschilder Dürer. Zijn bezoek aan Berlijn in de zomer van 2013 is gezien die voorkeur dan ook logisch. Maar het verhaal biedt je meer dan kunst en schilderijen. De reden daarvan ligt in de brieven die Kobi van zijn moeder meekrijgt voor zijn vertrek naar Berlijn.

rachels verzet

Deze brieven, geschreven in het Hebreeuws, onthullen het verhaal van een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit liefde haar kind weggaf. Al in de eerste hoofdstukken kan je de brieven lezen die ze schreef aan haar dochter, waardoor je direct net zoveel weet als de hoofdpersoon Kobi. Tegelijkertijd stelt je dat met hem ook voor de vragen wie de schrijfster van de brieven is en wat het verhaal erachter is. Dat maakt het boeiend om door te lezen en zo het antwoord op die vragen te kunnen ontdekken.

Door de tekeningen die bij de brieven zitten, onderzoek in Duitse oorlogsmusea en gesprekken die Kobi voert, ontdekt hij al snel de afkomst van de brieven. Je wordt hierdoor meegenomen in onbekende familiebanden, geheimen en een verzwegen verleden. En hoewel dit vlot gebeurt, duurt het toch bijna tot het einde voordat alles duidelijk is. Tegelijkertijd maakt de epiloog weer nieuwe vragen los, waardoor het verhaal weer een andere wending krijgt.

rachels verzet

Rachels verzet gaat grotendeels over de Tweede Wereldoorlog, een tijd van grote verschrikkingen. In het verhaal lees je over de ellende die de Joden overkwam, de afschuwelijke dingen die er in de kampen gebeurden, maar ook over de moedige acties van het verzet. Het boek brengt zo het verleden weer dichtbij, waardoor je een beeld krijgt bij de verhalen uit die donkere tijd.

Hoewel het verhaal wat oppervlakkig is qua emoties en gevoelens, is het door de geheimen die ontdekt worden, boeiend. Wel is het een aanrader om toch eerst De jongen, de viool en de meester te lezen, omdat je soms het gevoel krijgt wat te missen in Rachels verzet, als je dit niet gedaan hebt. Maar als je het voorgaande boek wel gelezen hebt, houdt van geheimen en op zoek bent naar een boek over de Tweede Wereldoorlog, is Rachels verzet een goede keuze.

3

Informatie

Oorspronkelijke titel: Rachel’s Legacy
Auteur: Julie Thomas
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789029724845

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden mylemans marleen 12/05/2016

    mooi denk ik liefs marleen

  • Laat een reactie achter