Regency-periode en Jane Austen #2

24/04/2014 | 0 reacties

Jane Austen“Ik denk dat ik wel mag opscheppen, met de meest mogelijke ijdelheid, dat ik de minst geleerde en meest ongeïnformeerde vrouw ben die het ooit waagde om schrijfster te worden..”
— Jane Austen

Na het eerste artikel over de Regency-periode die je op mijn blog kon lezen, is er ondertussen weer een recensie op mijn blog verschenen van een verhaal wat zich afspeelt ten tijde van die periode. Het boek ‘De dansmeester’ is namelijk een verhaal wat helemaal past in die ‘Jane Austen-tijd’.

Omdat er over Jane Austen en de Regency-periode heel wat te vertellen is, zullen er verschillende delen verschijnen in een serie. In dit deel van de serie kan je lezen over de boeken die Jane Austen geschreven heeft tijdens haar leven. Klik hier voor het eerste deel van de serie over de Regency-periode.

De boeken van Jane Austen
Tijdens haar leven heeft Jane, naast vele verhalen, zes boeken geschreven die zijn uitgebracht. In al haar boeken staan de thema’s huwlijk en liefde centraal, alles beschreven tegen een Engelse achtergrond vol etiquetteregels. In haar boeken neemt ze je door middel van uitgebreide dialogen tussen de personages mee naar het leven van de Middle en Upper Class op het Britse platteland vroeg in de 19e eeuw. Heel duidelijk tekent ze ook de mooie en minder mooie eigenschappen van de personages in haar boeken en heeft ze veel gebeurtenissen uit haar eigen leven in haar boeken verwerkt.

Jane Austen

Sense and Sensibility
Dit verhaal gaat over twee zussen: de verstandige en evenwichtige Elinor Dashwood en haar hopeloos romantische zus Marianne. Beiden worden verliefd op twee aantrekkelijke mannen, maar vinden ze ook hun ware liefde?

Pride and Prejudice
De film van dit boek is redelijk bekend onder de liefhebbers van kostuumdrama’s. Het gaat over de intelligente en humoristische Elizabeth Bennet, die de hooghartige Mr. Darcy ontmoet. Ze heeft al snel haar mening klaar over hem, maar ze ontdekt dat ze nog heel wat lessen moet leren in haar leven.

Mansfield Park
In dit boek staat liefde en concurrentie centraal. De hoofdpersoon Fanny Price die wordt ondergebracht bij haar rijke familie, wordt verliefd op de jongste zoon Edmund Bertram, maar krijgt te maken met een mooie en sluwe concurrente.

Emma
De rijke, slimme en mooie Emma verklaart zichzelf immuun voor romantiek en besluit anderen te helpen hun ware liefde te vinden. Maar ze blijkt toch niet zo immuun voor de liefde als dat ze dacht..

Persuasion
De 27-jarige Anne Elliott is te oud om nog te trouwen. Jaren geleden werd ze ten huwelijk gevraagd door haar grote liefde, maar ze liet zich door haar familie overhalen om hem af te wijzen. Maar dan ontmoet ze hem opnieuw.

Northanger Abbey
De jonge en naïeve Catherine Morland heeft een levendige fantasie. Wanneer ze door de aantrekkelijke Henry Tilney wordt uitgenodigd voor een bezoek aan het mysterieuze Northanger Abbey, gaat haar fantasie dan ook met haar op de loop.

Films Jane Austen

Bovenstaande boeken zijn bekend in de Engelse literatuur. Vooral ‘Pride en Prejudice’ is beroemd geworden, ondanks dat het boek anoniem werd gepubliceerd. Van bovenstaande boeken zijn ook diverse verfilmingen gemaakt.

Naast de verfilmingen van de boeken, zijn er ook films verschenen die geïnspireerd zijn op Jane Austen en haar boeken. Wanneer je daar op een leuke manier kennis mee wil maken, is de film ‘The Jane Austen Book Club’ een goede keus. Deze romantische comedy gaat over zes mensen die een leesclub starten en die door het bespreken van de boeken van Jane Austen lessen leren over hun eigen leven.

Door alle boeken en films die verschenen zijn, mag wel geconcludeerd worden dat Jane Austen met haar boeken een grote stempel heeft gedrukt op de Regency-periode.

(Bron: Jane AustenSociety.com, JaneAusten.nl, Flickr – Sense&Sensibility)

Geplaatst in: Achtergrondinformatie | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter