Regency-periode en Jane Austen #4

21/07/2014 | 0 reacties

Regency-periodeTen tijde van de Regency-periode was uitgaan voor de upper class erg belangrijk. Men zette zich daardoor op de kaart, maakte kennis met anderen en men bouwde relaties op. Maar het was vooral ook het juiste moment om zichzelf te laten zien. Nadat je in het vorige artikel hebt kunnen lezen hoe men zich door de dag heen kleedde, zal ik je in dit artikel meenemen in de activiteiten waar men zich overdag en ’s avonds mee vermaakte.

De bezigheden van de vrouwen overdag
In de Regency-periode werd het werken door de vrouwen van de upperclass aan de mannen overgelaten. Hierdoor hadden de vrouwen veel vrije tijd. Één van de favoriete bezigheden van meisjes en vrouwen uit die tijd was borduren. Al heel vroeg leerden meisjes merklapjes te borduren, dit waren simpele stukjes stof waar een tekst op geborduurd werd. Hoe ouder het meisje werd, hoe moeilijker de borduursteken werden. Uiteindelijk maakten de vrouwen mooie borduurwerken, die gebruikt werden voor kleding of als decoratie.

Naast borduren was ook tekenen een bezigheid voor de vrouwen van de upperclass. Tekenen had een hoog aanzien en daarom kregen bijna alle meisjes vanaf hun jeugd tekenles. Het tekenen was bedoeld als ‘tijdverdrijf’ en om te laten zien hoe getalenteerd men was. Datzelfde gold ook voor het bespelen van een muziekinstrument. Veelal werd er ter ontspanning en vermaak piano gespeeld door de dames.

Regency-periode

Ook lezen was in die tijd populaire tijdsbesteding. Veel mensen uit de upperclass hadden een eigen bibliotheek in huis, waarin veel oude literatuur werd verzameld.

Verder werd er van jongedames veel verwacht, ze moesten sociaal vaardig zijn, moderne talen spreken en creatief zijn. Hier werkte men overdag aan, wanneer ze ook dansles kregen. Kunnen dansen was van groot belang, omdat dit een grote rol speelde in de tijd dat men weer naar Londen trok voor het balseizoen. Daarom werd er aan het oefenen veel tijd besteed.

Bezigheden van de mannen overdag
Naast lezen hielden de mannen er vaak niet van om binnen creatief bezig te zijn. Zij gingen bijvoorbeeld liever jagen. Het jachtseizoen begon direct nadat het seizoen van alle bals in Londen was afgelopen, op 12 augustus. Vanaf die tijd kwam men terug vanuit Londen en bracht men hun tijd door op het landgoed op het platteland. Er werd dan op twee manieren gejaagd, de vossenjacht waarbij honden en paarden werden gebruikt en de jacht op vogels, waarbij men voornamelijk alleen gebruik maakte van honden.

Wanneer de mannen niet aan het jagen waren, waren ze vaak te vinden in clubs. De clubs waren erg chique en er moest dan ook een hoog bedrag aan inschrijfgeld betaald worden. Een aantal clubs kozen zelf hun leden. Hoe invloedrijker men was, hoe meer kans men had om daarvoor gevraagd te worden. In de clubs dronken de mannen een borrel, aten, rookten en kaartten.

Regency-periode

Uitgaan overdag
Overdag ging men vaak op visite. Omdat men meestal niet het hele jaar op het zelfde landgoed woonde, liet men op deze wijze aan elkaar weten weer in de buurt te zijn. Bij deze visites werden visitekaartjes gebruikt. Op deze witte kaartjes stonden de naam en het adres van de persoon. Mannen en vrouwen hadden ieder hun eigen kaartjes. Ongetrouwde dochters stonden met hun naam bij hun moeder op het kaartje, ongetrouwde zoons hadden daarentegen een eigen kaartje met hun naam en eventueel de naam van de club waar men lid was.

Wanneer men bij bekenden op bezoek ging, gaf men bij de voordeur hun kaartje af aan de bediende. Deze bediende stelde de bewoners op de hoogte van het bezoek en vervolgens kreeg de bediende te horen of de gasten wel of niet welkom waren. Deze boodschap bracht de bediende over naar de gasten, die te horen kregen of de familie wel of niet thuis was. ‘Niet thuis’ betekende veelal ‘niet welkom’ in plaats van ‘de familie is niet aanwezig’.

Als men elkaar nog niet kende, was het af (laten) geven van een visitekaartje genoeg. Wanneer men dan een kaartje ontving van de familie, kon men bij elkaar op visite. Wanneer men niets terug hoorde, ontstond er geen contact.

Regency-periode

Wanneer men eenmaal op visite was, duurde dat maar 15 tot 30 minuten. In die tijd werd één kopje thee gedronken, en moest men vervolgens weer weg. Het was onbeleefd om korter dan een kwartier te blijven, maar het was opdringerig om langer dan een half uur te blijven.

Hieruit blijkt dat het leven van de upperclass in de Regency-periode gebonden was aan veel gewoonten en regels. Juist omdat de tijd tegenwoordig zo anders is, is het heerlijk om je te verdiepen in die wereld van etiquette. In het volgende artikel kan je hier nog meer over lezen, als het zal gaan over het balseizoen in Londen en de etiquette op de dansvloer.

(Bronnen: christapirl.blogspot.nl / ericamonroe.com / pemberley.com / cookit.e2bn.org / regencydelight-janeaustenetc.blogspot.nl / eventvenueschattanooga.com / janeaustensociety.nl)

Geplaatst in: Achtergrondinformatie | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter