Regency-periode en Jane Austen – #1

20/03/2014 | 0 reacties

dienstmeid van Fairbourne HallIn dit artikel vertelde ik dat het boek ‘De dienstmeid van Fairbourne Hall’ zich afspeelt in de Regency-periode, de tijd van Jane Austen. Maar welke periode is dat dan precies? Wie was Jane Austen en wat is het bijzondere aan die periode dat wij er zo door geboeid worden? Dat ga ik allemaal uitleggen in een reeks van een aantal artikelen.

Vandaag kan je deel 1 lezen, waarin ik je wat meer vertel over het tijdvak van de Regency-periode en over het leven van Jane Austen. De volgende delen in deze serie zullen gaan over: de boeken van Jane Austen, de kleding, het uitgaansleven en de etiquette-regels ten tijde van de Regency-periode.

Regency-periode
In de politieke geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk, Engeland dus, was de Regency-periode  het tijdvak van 1811 tot 1820. In 1811 werd namelijk de oudste zoon van koning George III, George IV, aangesteld als Prins-Regent om zijn vader te vervangen. In 1821 volgde George IV zijn vader op en werd koning van het Verenigd Koninkrijk.

In de politieke geschiedenis duurde de Regency-periode dus zo’n 10 jaar. Maar als stijperiode duurde de Regency-tijd langer, namelijk de hele periode van het prinsregentschap én het koningschap van George IV. Al met al een periode van eind 18e eeuw tot de jaren ’30 van de 19e eeuw.

Jane AustenJane Austen
De link met Jane Austen en de Regency-periode is dat Jane leefde en boeken schreef in die tijd. Ze werd in 1775 geboren in Steventon, Hampshire. Ze kwam uit een gezin met 6 kinderen, haar vader was een dominee met een enorme verzameling boeken waar Jane zich graag in verdiepte.
Jane Austen hield veel van schrijven. Al van jongs af aan schreef ze verhalen die ze aan haar familie voorlas. Toen Jane in Steventon woonde, schreef ze de eerste versies van drie van haar boeken.

Publicaties
In 1801 verhuisde Jane Austen met haar familie naar Bath. Jane vond het niet fijn om in die grote stad te wonen en ze vond dan ook geen rust om romans te schrijven.
Nadat haar vader in 1805 overleed, verlieten Jane en haar familie Bath en kwamen uiteindelijk terecht in Chawton. Hier vond Jane de rust en inspiratie weer om het schrijven weer op te pakken.
Tijdens deze jaren werden 4 boeken van haar gepubliceerd, namelijk: Sense & Sensibility, Pride & Prejudice, Mansfield Park en Emma.

Jane Austen

Haar overlijden
In 1816 werd Jane ziek en tot het grote verdriet van haar familie overleed ze een jaar later op 41-jarige leeftijd. Na het overlijden van Jane werden er nog twee boeken van haar gepubliceerd, ‘Northanger Abbey’ en ‘Persuasion’.

Nooit getrouwd
Jane is nooit getrouwd. Uit brieven die ze geschreven heeft en die bewaard zijn gebleven, blijkt dat ze wel verschillende keren verliefd is geweest en zelfs éénmaal ten huwelijk is gevraagd. Dit aanzoek heeft Jane aangenomen, maar de volgende dag heeft ze de verloving al weer verbroken, omdat er geen sprake was van liefde. Dit is een van de meest terugkerende thema’s in al haar boeken waar een volgend artikel over zal gaan: trouwen uit liefde en niet om het geld. We zullen zien dat dat geen standaard opvatting was in die tijd..

Bronnen: JaneAustenSociety, Wikikpedia, Flickr – Sense&Sensibility

Geplaatst in: Achtergrondinformatie | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter