Regenseizoen – Deborah Raney – **

11/08/2014 | 0 reacties

RegenseizoenMax, een succesvolle en steenrijke plastisch chirurg, heeft een moeizame relatie met zijn zoon Joshua. Deze is arts, net als zijn vader – maar zonder de ambitie van Max. Joshua verkiest het werk in een weeshuis in Haïti boven een succesvolle carrière in de VS. Max begrijpt niets van zijn keuze, wat bezielt hem?

Wanneer Joshua ziek wordt en overlijdt, reist Max naar Haïti om te ontdekken waarom zijn zoon daar zo gelukkig was. Daar ontmoet hij Valerie, die er enkele weken vrijwilligerswerk doet om haar verbroken verloving te verwerken en haar evenwicht te hervinden. Valerie vraagt zich af welke richting ze nu moet inslaan, nu haar huwelijk van de baan is – en daarmee haar hoop op kinderen ook vervlogen. Wat is Gods plan met haar leven? En hoe moet ze reageren op die cynische, intimiderende dokter Max?

Twee mensen, op zoek naar herstel en perspectief. Kunnen zij elkaar helpen hun bestemming te vinden? 

Regenseizoen
Dokter Joshua Jordan werkt te midden van de grote armoede, onveiligheid, ziekten en honderden straatkinderen in Haïti, en is daar gelukkig. Zijn vader, de plastisch chirurg Max Jordan, begrijpt hier niets van. Wanneer hij het bericht ontvangt van de dood van zijn zoon, is hij dan ook boos en vol onbegrip. Waarom moest zijn zoon, die niets anders dan goed werk verrichte, zo jong sterven? En wat dreef hem om te gaan naar de plek die uit eindelijk zijn dood werd?

Met deze vragen stapt Max op het vliegtuig naar Haïti, om daar de antwoorden te vinden. Daar ontmoet hij Valerie, die met haar eigen vragen en problemen naar Haïti is gekomen. Zullen ze beiden de antwoorden vinden waarnaar ze op zoek zijn?

Mijn mening
‘Regenseizoen’ had ik al een lange tijd in mijn boekenkast staan, het boek is ook in 2007 al uitgegeven. Nadat ik het boek eenmaal gelezen had en ik het eigenlijk wat tegen vond vallen, heeft het alleen maar in mijn kast gestaan. Nu vond ik het tijd om het nog eens te lezen en er opnieuw een oordeel over te vormen. Dit boek zul je waarschijnlijk niet meer in de boekhandels aantreffen, maar in de bibliotheek is het vast nog wel te vinden.

Regenseizoen

‘Regenseizoen’ begint met een grote tegenstelling. Je leest eerst over Max Jordan, die een botox-behandeling uitvoert. Gelijk daarna maakt het verhaal een sprong naar Haïti, waar zoon Joshua Jordan geniet van het behandelen van de vele kinderen in het weeshuis. Deze tegenstelling staat symbool voor de grote afstand tussen Max en Jordan, en die blijkt hier heel duidelijk uit.

Na de dood van Joshua, maakt het verhaal een sprong naar één jaar later en hier begint het verhaal echt. Je maakt beter kennis met Max en je ontmoet Valerie. Door de gedachten van beiden ontdek je al snel meer over hun verleden en hun drijfveer, waardoor je hun gedrag redelijk kan begrijpen.

Regenseizoen

Het contact tussen Max en Valerie, wat een grote rol speelt in het verhaal, is niet altijd even boeiend om te lezen. Ze hebben beiden een bepaalde manier van reageren, waardoor de gesprekken voorspelbaar worden. Ook zijn de gesprekken niet zo boeiend omdat er in een scène waarin een gesprek tussen beiden beschreven wordt, veel gewisseld wordt van perspectief. Op het ene moment lees je vanuit Max, hoe hij het gesprek beleeft en wat hij vindt van de manier waarop Valerie reageert, en een aantal regels later is dit precies omgekeerd. Door dit ‘head-hoppen’ komen een aantal dingen dubbel naar voren, terwijl het eigenlijk weinig toevoegt aan het verhaal.

Ook komen een aantal dingen niet bepaald realistisch over. Dit gaat voornamelijk over de zoektocht van Max, waarin hij geholpen wordt door Valerie. Ik wil niet alles van het verhaal al weggeven, maar een aantal dingen worden in het verhaal relatief ‘makkelijk’ opgelost, waardoor het verhaal niet zo diep gaat. Er worden moeilijke thema’s aangesneden in dit verhaal, maar ik vind ze niet helemaal goed uit de verf komen.

Regenseizoen

Zoals eerder gezegd, speelt het contact tussen Max en Valerie een grote rol in dit verhaal, maar daarnaast gebeurt er vrij weinig. Er vallen in het weeshuis wel een aantal dingen voor, maar die lijken meer bedoeld als invulling van het decor en de achtergrond, dan als onderdelen van de verhaallijn.

De thema’s van dit boek, opoffering, liefde, vragen en geloof zijn zeker ingrediënten voor een mooie roman. Maar ondanks dat ik ‘Regenseizoen’ een ‘nieuwe kans’ heb gegeven, kan het boek me helaas nog niet zo boeien.
Toch heb ik het jaren geleden niet gelaten bij alleen dit boek van Deborah Raney en daardoor weet ik dat ze ook een aantal sterke romans heeft geschreven. Hier zal je in de toekomst zeker nog wel wat van lezen op mijn blog.

 Pluspunten

  • Het verhaal bevat mooie thema’s
  • De tegenstelling tussen vader Max en zoon Jordan wordt goed weggezet
  • Door de beschrijving van de gedachtewereld van de hoofdpersonen, leer je hen redelijk kennen

Minpunten

  • De gesprekken tussen Max en Valerie zijn voorspelbaar
  • Die gesprekken zijn ook niet zo boeiend door de vele wisselingen van perspectief
  • Het verhaal gaat niet zo diep
  • De thema’s komen niet zo goed uit de verf
  • De overige gebeurtenissen komen over als invulling van het decor en niet zozeer als onderdeel van de verhaallijn
2

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Over the waters
Auteur: Deborah Raney
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2007
ISBN: 9789029718301

Verzenden
User Review
5 (1 vote)
Geplaatst in: **, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter