Saturday-inspiration #21

20/02/2016 | 6 reacties

leesgewoontenIk kwam hier de Readers Habits Tag tegen, waarin allerlei leesgewoonten aan de orde komen. Het leek me leuk om die in te vullen en jullie zo een kijkje te geven in mijn eigen leesgewoonten. Benieuwd waar ik het liefst lees, of ik één of meerdere boeken tegelijk lees en of ik tijdens het lezen soms stiekem wat pagina’s oversla? Lees dan snel verder!

1. Heb je een speciale plek in huis waar je graag leest?
Tot voor kort was ik tijdens het lezen altijd met een plaid op de bank te vinden. Maar sinds kort staat er een geweldige hangstoel hier in huis, inclusief warm schapenvachtje en plaid. Dus je kan wel raden waar ik tegenwoordig zit met mijn boek.

2. Gebruik je een bladwijzer of gewoon een stukje papier?
Beide niet. Het is me ondertussen al zo vaak overkomen dat ik mijn bladwijzer kwijt raak, dat ik ze tegenwoordig niet eens meer gebruik. Ik kijk altijd op welke pagina ik ben als ik stop en hoop dan dat ik dat nog weet als ik weer verder ga ik dat boek. En eigenlijk lukt dat altijd wel.

3. Kun je stoppen met lezen wanneer je wilt of moet je op een speciale bladzijde of hoofdstuk stoppen?
In principe kan ik stoppen met lezen waar ik wil, of dat nu midden in een hoofdstuk is of aan het einde ervan. Maar meestal kies ik er wel voor om aan het einde van een hoofdstuk te stoppen, want als ik eenmaal aan een nieuw hoofdstuk begin, wil ik zo weer verder lezen.

4. Eet of drink je tijdens het lezen?
Soms. Chocola of koekjes erbij tijdens het lezen, vind ik helemaal prima. Maar vaak genoeg zit ik ook wel met een boek zonder iets te eten of te drinken.

5. Kun je lezen tijdens het muziek luisteren of tv kijken?
Bij mij werkt het zo: Zodra ik een paar bladzijden heb gelezen in een boek, zit ik er helemaal in en sluit ik me als het ware af voor de rest van de wereld. Dus ja, als er dan muziek aan staat, heb ik daar geen last van, want dat hoor ik dan vaak niet eens.

6. Lees je een boek per keer, of meerdere tegelijk?
Dit verschilt, het ligt er aan hoeveel leuke boeken op mijn nog-te-lezen-stapel liggen en hoe leuk het boek is waar ik op dat moment in bezig ben. Als ik een boek niet zo geweldig vind en ik heb net een nieuwe gekocht, begin ik gerust in het nieuwe boek om die helemaal uit te lezen en pas daarna weer verder te gaan in mijn andere boek.

7. Lees je graag thuis of ergens anders?
Het liefst lees ik toch wel thuis, maar ergens in de wachtkamer of op vakantie kom ik met lezen mijn tijd ook wel prima door.

8. Hardop lezen, of stil in je hoofd?
Duidelijk, stil in mijn hoofd.

9. Blader je soms vooruit of sla je bladzijdes over?
Echt pagina’s overslaan doe ik niet, net zoals de laatste pagina’s lezen terwijl je nog in het begin van het verhaal zit. Echt, dat vind ik vreselijk. Maar ik sla soms wel een aantal regels op een pagina over, die ik vervolgens alsnog lees nadat ik een eindje vooruit heb gelezen.

10. De rug van het boek ombuigen of het boek mooi en nieuw houden?
Ik houd ervan als boeken helemaal in perfecte staat zijn als ik ze koop of krijg. Maar tijdens het lezen, buig ik wel de rug van het boek en vind ik het ook geen probleem als dat duidelijk te zien is. Boeken zijn er namelijk om gelezen te worden, en zolang de hoekjes, bladzijden en cover mooi blijven, mag je best zien dat een boek gelezen is, vind ik.

11. Schrijf je in boeken?
Nee, nooit. Ik maak ook geen aantekeningen in een notitieboekje of iets dergelijks. Als ik iets wil gebruiken voor een recensie, onthoud ik het gewoon. Schrijven in boeken? Dat vind ik echt heel jammer! ;)

En nu jij, heb jij nog bijzondere leesgewoonten?

Geplaatst in: Inspiratie | Tags: ,
Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Beantwoorden Annette Hartman 20/02/2016

  Even een tip voor jou:
  Zo’n boekenlegger met magneet is héél handig, die kun je kopen in de evangelische/christelijke boekwinkel met mooie Bijbelteksten en foto erop!

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 20/02/2016

   Ik weet wat je bedoelt, daar heb ik er ook al wel een aantal van in huis gehad ;) Maar ook die ben ik in de loop der tijd kwijt geraakt, jammer genoeg!

 • Beantwoorden Alida 20/02/2016

  Ai… goede vragen!

  Ik lees overal: Aan de eettafel, in de kamer op de bank, op bed, soms gewoonweg op de vloer…
  En ik lees ook van alles wat los en vast zit! Dan een stukje uit dit boek, dan weer een beginnetje daar, dan dat boek weer eens lekker door bladeren en herlezen…

  Boeken houden gewoon nooit op en dat is fantastisch!!

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 20/02/2016

   Haha, fijn is dat hé, zo’n hobby waar geen einde aan komt! :)

   • Beantwoorden Alida 20/02/2016

    Het is héérlijk! Nu ook nog een bankrekening waar geen eind aan komt… dan komt het wel goed! :-)

 • Beantwoorden mylemans marleen 22/02/2016

  lees 1 boek ,en lees alles chronologisch nheb een speciale zetel met een lekker dekentje en uitzicht op de tuin met een lantaarn dat vind ik zelf geweldig ,geniet van sneeuw of regen op de raam of van het zonnetje ,enkel als ik iets eet is het een potje oikos of chips ,maar dan leg ik wel mijn boek even weg ,of soms met chips veel keukenrol ,hou niet van plekken in mijn boeken,maak zlf mijn boekenleggers en magneten print de voorkant van het boek plak er een mooie achterkant tegen vb scrappapier en lamineer en knip dat uit voila boeknlegger hzetzelfde als mijn boek ,dan print ik tweemaal een miniversie plakken lamineren en weer mooi papier erop en magneet ,voila mijn eigen boekenmagneet en dan lekker lezen geniet als het maar met boeken te maken heeft moet stil zijn voor mij om te lezen,sla nooit bladzijden over lees aandachtig zodat ik het boek kan navertellen ,zomers romans ,winter enge trilllers met een lekkere kop koffie of twee of drie zo een heel verhaal he en natuurlijk even tijd nemen voor de enige mail te beantwoorden van wereld van boeken mijn lievelingsmail bedankt he veel liefs

 • Laat een reactie achter