Saturday-inspiration #7

07/11/2015 | 3 reacties

leesdipDat lezen leuk is, weten we allemaal. Maar soms heb je van die dagen, weken of misschien wel maanden dat je lezen gewoon niet zo leuk vindt. De nog-te-lezen-stapel met boeken wordt steeds hoger, maar het komt er gewoon niet van om lekker te gaan lezen. Of je begint wel in een boek, maar je komt er gewoon niet door.  Dat zijn allemaal symptomen van een leesdip, die elke boekenwurm wel kent. Zit je in zo’n dip en wil je er gauw vanaf? Lees dan verder voor mijn 7 tips om die leesdip snel weer achter je te laten!

1. Accepteer dat het lezen op dit moment niet zo lekker gaat  en voel je er niet schuldig om. Even geen zin in lezen maakt je niet opeens boekenwurm-af, je neemt gewoon even een pauze en dat is prima, toch?

2. Ga aan de slag met je boekenkast. Deel ‘m anders in, zet je boeken op alfabetische volgorde, op kleur of juist door elkaar en geniet van alle boeken die je al hebt verzameld. Waarschijnlijk staat je kast vol met mooie titels, prachtige covers en fijne verhalen en dus is de kans groot dat je, door daarmee bezig te zijn, opeens weer zin krijgt om in een mooi boek te duiken.

3. Merk je dat je liever op Internet zit dan een boek leest? Lees dan online wat blogs over lezen, recensies en nieuwe boeken. Eigenlijk wat je nu doet dus ;) De artikelen op die blogs worden geschreven door enthousiaste boekenliefhebbers, dus laat je aansteken door hun enthousiasme.

4. Neem je stapel met nog-te-lezen boeken door, kies er drie die je daarvan het meest aanspreken en leg de rest van de stapel uit het zicht. Bepaal van die drie welk boek de mooiste cover heeft, welk onderwerp je het interessantst lijkt, welke auteur je het beste lijkt en op welke volgorde je de boeken gaat lezen. Door een grote stapel te reduceren tot een overzichtelijk aantal wordt de stap om weer in een boek te beginnen, kleiner.

5. Ga naar de boekhandel, struin daar lekker rond en koop een nieuw boek. Want wat is er fijner dan de geur van een nieuw boek, met een cover zonder vouwtjes en een onbekend verhaal om te ontdekken? De kans is groot dat je niet kan wachten om in je nieuwe boek te beginnen.

6. Doe mee met een reading-challenge. Er zijn online altijd initiatieven te vinden om mensen aan het lezen te krijgen en te houden. Bepaal hoeveel boeken je gaat lezen, welke boeken dat worden en lees ze net als veel anderen uit voor de afgesproken deadline. Sluit je aan bij bijbehorende social media-pagina’s en laat je door anderen motiveren om je challenge te halen.

7. Dwing jezelf om elke dag een half uurtje te lezen. Leg je boek in het zicht, zodat je het niet vergeet en ga er dagelijks op een vast moment even voor zitten. Soms is het namelijk een kwestie van gewoon beginnen en doorgaan en hoef je na een paar dagen jezelf niet meer te dwingen om te gaan lezen, maar om juist het boek eens even aan de kant te leggen.

Zit jij wel eens in een leesdip? Wat doe je eraan om er weer uit te komen?

Geplaatst in: Inspiratie | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

  • Beantwoorden Ann s 08/11/2015

    Ik herken die leesdip wel, een paar heel goede tips, dankjewel! Groetjes ann

  • Beantwoorden Joëlle 08/11/2015

    Tnx! heel fijn die tips! Heb je misschien ook een voorbeeld van die reading-challenges, die lijken me wel interessant namelijk!

  • Laat een reactie achter