Scherven brengen geluk – Deeanne Gist – ***

10/08/2015 | 4 reacties

Scherven brengen gelukChicago, 1893. Sieradenmaker Louis Tiffany ziet de Wereldtentoonstelling als een prachtige kans om zijn nieuwe kunstproject te onthullen: een indrukwekkende kapel, bestaand uit een mozaïek van gekleurd glas. 

Als een staking onder glaswerkers roet in het eten dreigt te gooien, vraagt Tiffany een aantal studentes van de kunstacademie om hem uit de brand te helpen. Een van hen is de knappe Flossie Jayne, die verlangend naar avontuur het aanbod met beide handen aangrijpt. Samen met de andere ‘Tiffany Girls’ werkt ze zicht een slag in de rondte om de kapel op tijd af te hebben en naam te maken in de kunstwereld. Maar dan krijgen haar ambities last van concurrentie. En wel van haar eigen hart. Wie zal de strijd winnen? Haar carrièredroom of de interessante jongeman die de kamer naast haar huurt?

Wanneer de 21-jarige Flossie Jayne het aanbod krijgt om te mogen werken als ‘Tiffany Girl’ en zodoende kan meehelpen aan een fantastisch kunstproject voor de Wereldtentoonstelling, kan niets haar weerhouden het aanbod aan te nemen. Ze verlaat haar ouderlijk huis, gaat wonen in een pension en geniet van haar werk en nieuwe ‘familie’. Maar dan komt ook nog de liefde op haar pad en wordt alles anders.

Scherven brengen geluk

Florence, oftewel Flossie, is een vrolijke, naïeve, mooie jonge vrouw, een leuke persoonlijkheid. Je wordt meegenomen in haar leven, eerst bij haar ouders en vervolgens wanneer ze als een zogenaamde Nieuwe Vrouw een baan aanneemt bij Tiffany. Tegelijkertijd speelt ook journalist Reeve Wilders een grote rol, die een kamer huurt in hetzelfde pension als Flossie. Hij is in alles het tegenovergestelde van Flossie, waardoor ze geregeld botsen. Hun conversaties brengen leven in het verhaal.

Flossie is door haar werk bij Tiffany een zogenaamde Nieuwe Vrouw geworden, een vrouw zonder echtgenoot, maar met een eigen baan. Dat was opmerkelijk voor die tijd en werd ook zeker niet door iedereen gewaardeerd. Het is interessant om te lezen hoe heel langzaam de ideeën over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen begon te veranderen en hoe de vrouwen hiermee omgingen. Dit aspect heeft de auteur als een boeiend onderwerp in haar verhaal verweven.

Scherven brengen geluk

Door haar werk bij Tiffany word je meegenomen in de bijzondere wereld van glasmozaïek. Je leest over het indrukwekkende proces van het selecteren van glasstukjes, overtrekken op manillavellen, het glas snijden en de prachtige mozaïeken die uit de duizenden stukjes glas ontstaan. Al die moeite in het verhaal wordt geleverd voor het uiteindelijke doel, een kapel vol mozaïekramen op de Wereldtentoonstelling. Toch speelt die Wereldtentoonstelling, in tegenstelling tot in ‘Het hart op de lippen‘ en ‘Alles op het spel’ van de auteur, in dit verhaal niet zo’n grote rol.

Dat is gelijk ook wat kenmerkend voor deze roman, sommige onderdelen hadden verder uitgewerkt kunnen worden. Want ondanks dat het grote doel van Tiffany, en van Flossie, de Wereldtentoonstelling was, krijgt die maar een heel klein plaatsje in het verhaal. Daarnaast blijven de personages wat aan de oppervlakte. Ondanks dat ze door de loop van de gebeurtenissen wel gevormd worden, zit er bij hen niet zoveel diepgang. Hierdoor blijft het verhaal wat oppervlakkig, niet helemaal zoals we dat kennen van Deeanne Gist.

Scherven brengen geluk

De romantiek in het verhaal is daarentegen wel weer als vanouds. Momenten waarop de romantische spanning tussen Flossie en Reeve ervan af spat en je leest over hun gedachten en gevoelens, maken ‘Scherven brengen geluk’ een adembenemend liefdesverhaal. En dat samen met de mooie wereld van glasmozaïek en het interessante fenomeen van de Nieuwe Vrouw vormt een fijn verhaal om enkele uurtjes mee te ontspannen.

3

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Tiffany Girl
Auteur: Deeanne Gist
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789029724159

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: ,
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Beantwoorden Betty Boot 10/08/2015

  Morge,
  Dit verhaal valt inderdaad een beetje tegen.Een andere titel en inhoud opde achterflap was beter geweest.

 • Beantwoorden mylemans marleen 10/08/2015

  heb hem al in huis ,al haar boeken in t nederlands heb ik en vind ze echt super goed

 • Beantwoorden Lise 10/08/2015

  Ik vond dit inderdaad ook zeker niet haar beste boek! Op mij kwam het zo nu en dan een beetje rommelig over, bepaalde dingen hadden inderdaad wel wat beter uitgewerkt kunnen worden. Desondanks vond ik het wel een leuk ‘weglees-boek’ voor tussendoor ;-)

 • Beantwoorden Annelies Tange 05/10/2015

  Een heerlijke liefdesroman! Een aanrader! Misschien niet zo diepgaand, maar dat miste ik niet deze keer, omdat het een heerlijk romantisch wegleesboek is…… Lezen dus;-)

 • Laat een reactie achter