Een schone zaak – Deeanne Gist – ***

31/07/2017 | 1 reactie

een schone zaakEssie Spreckelmeyer gedraagt zich niet helemaal zoals het een vrouw betaamt: ze fietst graag, vangt slangen en glijdt van trapleuningen af. Het wordt een hele kunst om een man te vinden die haar uitspattingen kan waarderen. Op de dag dat Essie dertig wordt, besluit ze niet langer af te wachten; ze neemt zelf de teugels in handen.
Essie kiest voor een originele aanpak. Ze noteert de gegevens van alle vrijgezelle mannen uit haar kleine woonplaats in Texas die in aanmerking komen, inclusief hun positieve en negatieve eigenschappen. Vervolgens doet ze haar ogen dicht en prikt met haar vinger een willekeurige naam. Deze man moet haar echtgenoot worden. Maar is hij het daar zelf ook mee eens?

Een schone zaak is één van de eerdere romans van Deeanne Gist en is nu in het Nederlands vertaald en uitgebracht. Dit boek laat je kennis maken met Essie Spreckelmeyer. Zij is een onafhankelijke, onbesuisde en vooruitstrevende vrouw, die goed weet wat ze wil, namelijk een man. Ze heeft genoeg van het alleen zijn en gaat daarom op zoek naar een man om mee te trouwen. Het is leuk om te lezen hoe ze dat aanpakt, want dat doet ze op een heel eigen manier.

een schone zaak

Maar hoewel ze het voor zichzelf al helemaal heeft uitgedacht, komt Essie op een onverwacht moment toch liefde tegen. En wel in de vorm van de hartveroverende cowboy Adam Currington. Hij neemt Essie mee in een onstuimige relatie waardoor de romantiek in het verhaal niet ontbreekt. Maar tegelijkertijd wordt Essie hierdoor voor keuzes gesteld en moet ze haar grenzen bepalen, waarbij haar onzekerheid en twijfel goed naar voren komen.

De keuzes die Essie maakt, hebben niet alleen een grote invloed op haar leven, maar ook op de manier waarop ze naar zichzelf kijkt. En dit heeft weer gevolgen voor haar relatie met God, wat dit soms wat oppervlakkig lijkende verhaal, gelijk meer diepgang geeft. Je leert Essie in het verhaal dus behoorlijk goed kennen, wat maakt dat je je betrokken bij haar voelt.

een schone zaak

Wel wordt het feit dat ze erg haar eigen gang gaat en heel anders is dan haar dorpsgenoten op een bepaald moment een beetje ergerlijk. Haar gedrag lijkt niet altijd bij haar leeftijd te passen en het blijft maar terugkomen. Desondanks brengt ze met haar bijzondere gedrag wel afwisseling in het verhaal, waardoor je tot het einde door wil lezen om te weten hoe het afloopt.

Een schone zaak is een verhaal waarin allerlei verschillende ontwikkelingen zich afspelen. Maar de rode draad in het verhaal is toch wel de liefde. De liefde tussen mensen en de liefde van God. En dat maakt het, hoewel het zeker niet Gist’s beste roman is, een mooi verhaal waar je deze zomer prima in kan duiken.

3

Informatie

Oorspronkelijke titel: Courting Trouble
Auteur: Deeanne Gist
Uitgeverij: Kok
Jaar van uitgave: 2017
ISBN: 9789029726771
een schone zaak

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden Ann s 31/07/2017

    Dit boek heb ik gelezen, ik heb er erg van genoten en vond het heel goed, groetjes ann.

  • Laat een reactie achter